Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

O φάκελος των ΨΕΚ(ασμένων) ιστοσελίδων- Τους ψάχνει (και) για κακούργημα ο εισαγγελέας


Μια βιομηχανία εξαπάτησης αρνητών της μάσκας και του εμβολίου, μέσα από συγκεκριμένες σελίδες αντιεμβολιαστικού περιεχομένου (κυρίως στα σόσιαλ μιντια) φαίνεται πως είχαν στήσει κάποιοι , αποσκοπώντας αφενός στο να “καβαλήσουν’΄ το κύμα και να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, ή ακόμα και πολιτικό υπόβαθρο για να εξαργυρώσουν εκλογικά. Η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, αξιολογώντας ως σοβαρές περίπου μια δεκάδα τέτοιες, μέσα από τις οποίες συγκεκριμένοι διαχειριστούν διαφημίζουν είτε “τρόπους” αποφυγής των συνεπειών της άρνησης του εμβολίου και της μάσκας , είτε δικαστικές ενέργειες ώστε να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας, ή ακόμα και αποστολή εξωδίκων “ότι αποκηρύσσουν την συνταγματική εξουσία του Κράτους, της δικαστικής, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας”.

Κυκλώματα

Όπως μάλιστα είχε πρώτο αποκαλύψει το dikastiko.gr με ταρίφα τουλάχιστον 15 ευρώ ανά άτομο για πρόσβαση σε «κλειστές σελίδες» στο Διαδίκτυο που δίνουν οδηγίες για αρνήσεις ιατρικών υπηρεσιών και καθοδηγούν νομικά τους αντιεμβολιαστές δομούνται ακόμα και ομαδικές αγωγές με τεράστια κέρδη για συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία. Ήδη, τουλάχιστον στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες εισαγγελίες, σκληροί και φανατικοί αντιεμβολιαστές, ενθαρρυμένοι από δικηγόρους, έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη βιομηχανία μηνύσεων κατά γιατρών, νοσηλευτών, υπευθύνων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ακόμη και εισαγγελέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ιστοσελίδα που “διαφήμιζε” αρνήσεις εξουσιοδότησης μέσω εξωδίκων, με αντίτιμο από 23 ευρώ το άτομο, είχε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις.

Παρέμβαση και κακούργημα

Η δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο αφού αρχικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ήταν αυτός που μίλησε για «τυχόν κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν «εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης» αλλά και για δημιουργία «πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας».

Ακολούθησε η παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη , Τάκη Θεοδωρικάκου, με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εκπομπής “Πρωινοί Τύποι” του Αντεννα, με εντολή στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει τάχιστα αυτές τις ιστοσελίδες.

Προκαταρκτική και κακουργήματα

Η αποστολή των φακέλων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σηματοδότησε την εντολή για κατεπείγουσα έρευνα και αυτόφωρες συλλήψεις αν διαπιστωθούν αδικήματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αναλάβει να διερευνήσει μία σειρά από αξιόποινες πράξεις όπως απάτη και απόπειρα απάτης, διέγερση σε ανυπακοή και πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων. Μάλιστα, σε περίπτωση που κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστωθούν ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία. Επιπλέον, με σκοπό να τρέξει τάχιστα η όλη διαδικασία, ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Νίκου Στεφανάκου , ο οποίος και θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως στα ερευνόμενα αδικήματα είναι η τυχόν ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, ενώ είναι δεδομένο πως αν το οικονομικό αντικείμενο ξεπερνά τις 120.000 ευρώ , τότε το αδίκημα της απάτης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια