Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H παρέμβαση Θεοδωρικάκου ρίχνει τις πιθανότητες παρέμβασης στον Ποινικό Κώδικα για τα αυτόφωρα εκπαιδευτικών – Οι οδηγίες του Αρείου Πάγου


Επαρκές νομοθετικό πλέγμα για την αντιμετώπιση των φαινομένων «δικαστικού» μπούλινγκ σε εκπαιδευτικούς από αντιεμβολιαστές, στα παιδιά των οποίων δεν επιτρέπεται (με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ)  η είσοδος στα σχολεία γιατί δεν φορούν μάσκες ή δεν έχουν υποβληθεί σε σελφ τέστ, προσφέρεται πλέον από τις παρεμβάσεις τόσο της δικαστικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας. Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, αναθεωρούν κάποιες σκέψεις που υπήρξαν αρχικά για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, στο θέμα των αυτοφώρων, καθώς κρίθηκε πως τέτοιες καθολικές ρυθμίσεις στην νομοθεσία μπορεί να οδηγήσουν σε καταχρηστικές συμπεριφορές ή ακόμα και να στρεβλώσουν το πνεύμα του νομοθέτη.

 Οι παρεμβάσεις

Η μια παρέμβαση αφορά την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη , Τάκη Θεοδωρικάκου, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, με την οποία ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Εν ολίγοις εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα Αστυνομικά Τμήματα. 

Που εδράζεται

Η απόφαση αυτή εδράζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 141/30-4-1991 σχετικά με τις «αρμοδιότητες των οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα στο άρθρο 74 παρ. θ (αστυνομικοί σκοποί) αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο αστυνομικός «οδηγεί στο αστυνομικό τμήμα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους…..». Εν ολίγοις η διακρίβωση των στοιχείων των ατόμων που εμπλέκονται (π.χ των εκπαιδευτικών) απενεργοποιεί την υποχρέωση προσαγωγής εν προκειμένω. Αρκεί δηλαδή οι εκπαιδευτικοί να έχουν πάνω τους την ταυτότητά τους για να μην υπάρχει υποχρέωση προσαγωγής τους σε περίπτωση μήνυσης σε βάρος τους. 

Οι οδηγίες του Αρείου Πάγου

Όλα αυτά καθίστανται επιτακτικά μετά τη δημοσιοποίηση ακόμα και σχεδίων μηνύσεων από αντιεμβολιαστές που στήνουν βιομηχανίες μηνύσεων σε βάρος των εκπαιδευτικών. Ο Άρειος Πάγος και δη η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δίνει οδηγίες προς τις κατά τόπους εισαγγελίες, όπως έκανε πρόσφατα ο Βασίλης Πλιώτας για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών νόσησης ή προχθές ο Ευάγγελος Ζαχαρής. Χωρίς αυτό να αποκλείει, εφόσον χρειαστεί να υπάρξει νέα παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις εξελίξεις. 

Αυτόφωρο για τους αρνητές

΄Ηδη λοιπόν η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Εν ολίγοις να τους οδηγούν στο Αυτόφωρο για αδικήματα όπως διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, απόπειρα παράνομης βίας, απειλή. 

Η εγκύκλιος αυτή πάντως δεν αποκλείεται να μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις γιατρών που επίσης δέχονται επιθέσεις κάθε τύπου από τους αντιεμβολιαστές.

 







https://www.dikastiko.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια