Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σεπόλια: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με εργαστήριο πλαστών εγγράφων


Υδατογραφήματα διαφόρων χωρών με… αλουμινόχαρτο, πάνω σε πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες παραμονής ή οδήγησης. Παραγγελίες μέσω εφαρμογών επικοινωνίας. Τιμοκατάλογος για κάθε πλαστό έγγραφο. Φωτογραφίες με face control και dress code. Περνούσαν τα πλαστά έγγραφα από… μέγγενη, προκειμένου να είναι πιο πιστά στην απομίμηση και δύσκολα στον εντοπισμό τους.

Ειδικός στις κατασκευές των πλαστών εγγράφων ένας 49χρονος από το Ιράν, και συνεργοί του δύο σεσημασμένοι για παρόμοια αδικήματα, ηλικίας 37 και 38 χρόνων από το Ιράν και το Μαρόκο.

Το κύκλωμα πλαστογραφίας εγγράφων εξαρθρώθηκε από το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ενώ το εξοπλισμένο εργαστήριο εντοπίστηκε στην περιοχή των Σεπολίων.

Το μέλη του κυκλώματος, με τον 49χρονο να έχει τον ηγετικό ρόλο, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021 λειτουργούσαν εργαστήριο πλαστογραφίας και προέβαιναν στην έκδοση εγγράφων για τους "πελάτες", για τους οποίους στη συνέχεια διοργάνωναν παράνομες διακινήσεις με την αεροπορική μέθοδο. Για την χορήγηση ταυτότητας αποκόμιζαν από 300 έως 600 ευρώ, για άδεια διαμονής ή οδήγησης 150-300 ευρώ, για διαβατήριο 500-800 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν 24 υποθέσεις πλαστογραφίας εγγράφων και διοργάνωσης παράνομων προωθήσεων μεταναστών.

Εργαστήριο… ακριβείας

Το εργαστήριο παρείχε τη δυνατότητα κατάρτισης εξαρχής πλαστών εγγράφων, αλλά και νοθείας γνήσιων, πραγματοποιώντας αλλαγές φωτογραφιών των εικονιζόμενων προσώπων με αυτές των υποψήφιων "πελατών", την προσαρμογή κατά παραγγελία των αναγραφόμενων ατομικών στοιχείων.

Στο παράνομο εργαστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 44 διαβατήρια, 23 κομμένες σελίδες ατομικών στοιχείων διαβατηρίων, 16 δελτία ταυτότητας, 8 άδειες διαμονής, 6 άδειες ικανότητας οδήγησης, 443 ανάγλυφες διαφάνειες που φέρουν τις παραστάσεις ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 674 ζελατίνες που φέρουν απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, 5 μέτρα ειδικής μεταλλικής ασημί ταινίας εκτύπωσης που έφερε εκτυπωμένα σχέδια στοιχείων ασφαλείας διαφόρων εγγράφων, 2 υπολογιστές με αντίστοιχο εγκατεστημένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, φωτογραφική μηχανή, 3 εκτυπωτές και σαρωτής εγγράφων, εκτυπωτής πλαστικών καρτών, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, ηλεκτρονικός χαράκτης πλαστικών διαφανειών και επιφανειών, χειροκίνητος κόφτης ακριβείας, χειροκίνητη πρέσα, θερμοκολλητής, κόλλα που χρωματίζεται με την εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας.

Σημειώνεται ότι 38 από τα κατασχεθέντα έγγραφα, έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα ή απολεσθέντα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου από τη χώρα, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Οι πρώτοι Αφγανοί στον Έβρο

Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων στελεχών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, συνέλαβαν στην Εγνατία οδό Κήπων-Ηγουμενίτσας, έναν 26χρονο από την Αλβανία ο οποίος σε φορτηγό με ρυμουλκούμενο, είχε στοιβάξει 22 παράτυπους μετανάστες, 15 από τη Συρία, 5 από το Αφγανιστάν και δύο από το Ιράκ. Είναι η πρώτη φορά μετά τα όσα συνέβησαν στο Αφγανιστάν, που εντοπίζονται πρόσφυγες από εκεί.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί βρίσκονται σε εγρήγορση για ένα μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν, που αναμένεται αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, το επόμενο τρίμηνο. Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη στην Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολης-Κήπων, ένας 30χρονος από τη Συρία, ο οποίος μέσα σε αυτοκίνητο μετέφερε επτά μη νόμιμους μετανάστες από τη Συρία.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πέσει κατακόρυφα οι μεταναστευτικές ροές στα 37 χιλιόμετρα του φράχτη στον Έβρο, αλλά εμφανίζονται σποραδικές πιέσεις σε καινούργια μονοπάτια των χερσαίων συνόρων, σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Τυχερό. Η στάθμη του νερού στον ποταμό είναι στο γόνατο, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης, εμφανίζονται και κινήσεις δουλεμπορικών κυκλωμάτων σε περάσματα των συνόρων μας με Βουλγαρία.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν μεταβάλλει το επιχειρησιακό σχέδιο με τακτικές-άτακτες περιπολίες και στοχευμένες επιχειρήσεις, και χρησιμοποίηση όλων των τεχνικών μέσων αποτροπής. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να παραδοθεί και το σύστημα των καμερών στους πυλώνες κάτι που θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών.

Τα σύνορα έχουν θωρακιστεί σε μεγάλο μέρος τους από τον φράχτη, 12,5 χιλιόμετρα από Καστανιές μέχρι Νέα Βύσσα, ο οποίος συντηρήθηκε και ενισχύθηκε, 9 χιλιόμετρα στο "Πέταλο" Φερών, 15 χλμ. στο κτήμα "Τσιρόζη", ενώ άλλα 2,5 χλμ. έχουν καλύψει την περιοχή "Νέα Εγνατία". Τον φετινό Σεπτέμβριο οι αστυνομικές αρχές κατέγραψαν 180 συλλήψεις δουλέμπορων και παράτυπων μεταναστών, την ώρα που πέρσι ήταν περίπου 600.

 

 



Παναγιώτης Σπυρόπουλος

https://www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια