Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εμβολιασμοί: Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου


Διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου δόθηκαν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως υπενθύμισε η κ. Θεοδωρίδου, στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η τρίτη δόση είναι προαιρετική και θα γίνει με το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση

Παράλληλα, όπως είπε, αναμένεται απόφαση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η αναμνηστική δόση να γίνεται είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με το ίδιο της Johnson & Johnson.

Άτομα που έχουν νοσήσει ΚΑΙ έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με κορονοϊό πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης. Η συνταγογράφηση για εμβολιασμό της γρίπης θα αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου.

Επιπλέον αναφέρθηκε και σε κλινική έρευνα που έγινε στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις από την τρίτη δόση και επεσήμανε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις, απλές (πόνος, ερυθρότητα και ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας των γυναικών σε σχέση με τον εμβολιασμό τους στην αναπαραγωγική περίοδο, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και το ίδιο ισχύει για την κύηση και τη γαλουχία. Οι μελέτες έχουν αυξηθεί και υποστηρίζουν την ασφάλεια των εμβολίων.

Τα mRNA εμβόλια δεν περνάνε στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αντίθετα τα αντισώματα μεταβιβάζονται στο παιδί και το προστατεύουν.

"Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού", είπε σημειώνοντας ότι "δεν επηρεάζουν" και "δεν έχουν επιστημονική υπόσταση" όσα λέγονται περί του αντιθέτου.

Κορονοϊός: Πώς οι λειτουργοί ψυχικής υγείας μπορούν να προωθήσουν τους εμβολιασμούς

Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας έχουν πιθανά τη δυνατότητα να κάμψουν τις αντιστάσεις και τις αμφιβολίες των πολιτών για τον εμβολιασμό έναντι στον κορονοϊό, χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση, και την υπομονετική ακρόαση των προβληματισμών.

Το 18% των πολιτών στις ΗΠΑ βλέπει ένα τέτοιο επαγγελματία μία φορά ανά έτος. Οι λειτουργοί ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που σκέφτονται και νιώθουν οι άνθρωποι, τις κοινωνικές εμπειρίες τους και να προσφέρουν τη δυνατότητα για μία ολιστική αλλαγή στάσης.

Η κακή ψυχική υγεία αποτελεί παράγοντα αυξημένης πιθανότητας νόσησης για πολλά λοιμώδη νοσήματα και μειώνει συμπεριφορές πρόληψης όπως ο εμβολιασμός.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν μία σχετική πρόσφατη δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό JAMA.

Πολλές φορές κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί λόγω διαστρεβλωμένων γνώσεων, άγχους, και φόβου για τον πιθανό κίνδυνο παρενεργειών. Η αντιμετώπιση από τους ειδικούς τέτοιων εσωτερικών διαμαχών για τον εμβολιασμό, τονίζοντας τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και τους ελέγχους που έχουν ολοκληρωθεί στην παραγωγή των εμβολίων, μπορεί πιθανά να μειώσει την απροθυμία και τον φόβο κάποιων να εμβολιαστούν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, και μελετώνται αν θα μπορούσε μέσω αυτών να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Η σύσταση ενός λειτουργού υγείας παραμένει να αποτελεί ένα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καμφθούν οι πιθανές ανησυχίες κάποιου για τον εμβολιασμό. Η αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στο να εμβολιαστεί.

Τα πιθανά εμπόδια για κάποιον ανεμβολίαστο επαγγελματικά και κοινωνικά, και οι μελλοντικές προοπτικές μετά τον εμβολιασμό που περιλαμβάνουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να αποτελέσουν επαρκή μέσα πειθούς οδηγώντας κάποιον στον εμβολιασμό. Η εφαρμογή νέων στρατηγικών για την προώθηση του εμβολιασμού στον πληθυσμό αποτελεί προτεραιότητα και ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας μπορεί να είναι σημαντικός στην κάμψη πιθανών προβληματισμών, ειδικά σε κοινότητες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία COVID-19

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια