Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελεγκτικό Συνέδριο: Θέμα λίγων μηνών η απόφαση για περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων


Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σημαντικό θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) και για το χρόνο παραγραφής (διετή ή  πενταετή) των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημόσιου.

Η υπόθεση συζητήθηκε την Τετάρτη σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ' αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Η απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου θα αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων - δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου.

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκειται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.




 https://www.cnn.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια