Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοφία Βαγενά: Όχι στο μισογυνισμό και στη θεωρία του «ιδιόκτητου θηλυκού»


Είναι αναγκαίο να δραστηριοποιηθούμε ως κοινωνία όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο. Ενώ η Αστυνομία ξεκίνησε τη στελέχωση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας, την ίδια στιγμή, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί η έμφυλη βία ως έγκλημα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχει μέχρι σήμερα καθυστέρηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να την εντάξει στη λίστα των εγκλημάτων του άρθρου  83 (1) της Συνθήκης Λειτουργίας της.

    Συνεχή περιστατικά βίας κατά των γυναικών και κυρίως δολοφονίες, συμβαίνουν στη χώρα μας, αφού μέχρι στιγμής από τον Ιανουάριο του 2021 μετράμε 11 γυναικοκτονίες. To τελευταίο μάλιστα έγκλημα  σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης εν μέση οδώ στη Ρόδο, όπου ο 40χρονος δράστης, ο οποίος μετά τη δολοφονία αυτοκτόνησε, άφησε σημείωμα  που έγραφε ότι «δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς την 32χρονη πρώην κοπέλα του». Οι συγκεκριμένοι φόνοι είναι συνήθως η κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας, συμπεριλαμβανομένης της αιμομιξίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, του βιασμού και της κακοποίησης, που κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου μέσα σε μια σχέση και πιθανόν να οδηγήσουν σε γυναικοκτονία. Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα δολοφονικής επίθεσης είναι:

- Όταν ένας άνδρας έχει προηγουμένως απειλήσει να αυτοκτονήσει ή να σκοτώσει τη γυναίκα εάν τον εγκαταλείψει ή τον απατήσει,

- Όταν υπάρχει αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών από έναν σύντροφο,

- Όταν ο άνδρας επιδιώκει να ελέγχει την ελευθερία της γυναίκας,

- Η κατοχή όπλων (μία γυναίκα έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθεί εάν υπάρχουν όπλα στο σπίτι κι έχει αποδειχθεί ότι το 1/3 των γυναικοκτονιών έγινε με τέτοια όπλα),

- Ο εξαναγκασμός της γυναίκας σε σεξουαλική επαφή παρά τη θέλησή της.

     Η ενδοοικογενειακή κι έμφυλη βία είναι σε βαρύτητα κλιμακούμενο φαινόμενο, που περιλαμβάνει από λεκτικές προσβολές, απειλές, ελαφρές έως βαριές σωματικές βλάβες μέχρι γυναικοκτονίες. Δεν αρκεί να φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο και να καταδικάζουμε μόνο τους δολοφόνους, απαραίτητο είναι να προλαμβάνουμε όλα τα προηγούμενα.

     Πρέπει να εκλείψει λοιπόν, ο άντρας ο πολλά βαρύς, ο ξέρεις ποιος είμαι εγώ και τι θα σου κάνω, ο άντρας που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, που θα πει και τα "γαλλικά" του, που ρίχνει και καμία ανάποδη αν χρειαστεί κ.ο.κ.. Αρρενωπός και άντρας ας είναι όσο θέλει, η συμπεριφορά είναι το θέμα. Είναι αναγκαίο να καταπολεμηθούν σεξιστικές συμπεριφορές, να εκλείψει ο μισογυνισμός σε χώρους εργασίας και άλλες δραστηριότητες, να αποδομηθεί η ίδια η πατριαρχική κοινωνία, χωρίς να εννοώ ότι θα επιστρέψουμε στη μητριαρχία, όπως ίσως θα το μετέφραζαν κακοπροαίρετοι και προκατειλημμένοι. Η επίλυση του φαινομένου της ενοοικογενειακής κι έμφυλης βίας είναι σοβαρό επιστημονικό θέμα

 

Της Βαγενά Σοφίας

Γραμματέας Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών

Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας & Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Κώστας είπε…
Πρέπει να εκλείψουν οι γυναίκες που ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές, που θεωρούν ότι η ζήλια κι η κτητικότητα είναι δείγματα αγάπης.
Όσο για το ότι δυστυχώς είχαμε πολλές δολοφονίες γυναικών - συντρόφων τελευταία δεν φταίει η πατριαρχία (ξαφνικά εμφανίστηκε η πατριαρχία;). Καραντίνα, εργασία από το σπίτι, οικονομική εξαθλίωση οδήγησαν απλά στην στενότερη επαφή με τους συμβιούντες και σε λιγότερη επαφή με τον έξω κόσμο. Αρκετοί άνθρωποι λοιπόν απέκτησαν εντονότερες εντάσεις με αυτούς που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη (κλεισμένοι κάτω από την ίδια στέγη)