Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαράλαμπος Σπυρόπουλος: Υπό κράτηση ο μάρτυρας… Ελεύθερος με αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής ο κατηγορούμενος!


Με τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν.4619/2019 στις διατάξεις περί αναστολής εκτέλεσης ποινών με νομικό έρεισμα το άρθρο 100 Ποινικού Κώδικα έχουν δημοσιευθεί αρκετές αποφάσεις οι οποίες σε ποινές λίγων μόλις μηνών διατάσσουν την έκτιση μέρους της ποινής μη χορηγώντας στον καταδικασθέντα την δυνατότητα να ανασταλεί η επιβληθείσα σε βάρος του ποινή (στο σύνολό της).

Συγκεκριμένα στο άρθρο 100 Π.Κ, κι εδώ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ότι ενώ με τις παλαιές διατάξεις στο ανωτέρω άρθρο ρυθμιζόταν η χορήγηση ή μη αναστολής σε ποινές άνω των τριών ετών, στο ισχύον άρθρο 100 Π.Κ. ρυθμίζεται η δυνατότητα μη χορήγησης αναστολής σε ποινή φυλάκισης μικρότερη των τριών ετών, για ένα μέρος της ποινής το οποίο βέβαια δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δέκα ημέρες και ανώτερο των τριών μηνών.

Στις διατάξεις που τέθηκαν σε διαβούλευση αναφορικά με τις επικείμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, είναι και αυτή του άρθρου 100 Π.Κ στην οποία ορίζεται (Νέα διάταξη) ΄΄Το άρθρο 100 του ΠΚ αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 100 Αναστολή εκτέλεσης μέρους της ποινής 1. Αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά το άρθρο 104Α ΠΚ δεν θα είναι επαρκής για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων και ότι για τον σκοπό αυτό είναι απολύτως αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δέκα ημερών ούτε ανώτερη των τριών μηνών, και την αναστολή εκτέλεσης του υπολοίπου. Στην περίπτωση αυτή αποκλείεται η εφαρμογή του άρθρου 105Β ΠΚ. Ο χρόνος δοκιμασίας για το αναστελλόμενο μέρος της ποινής αρχίζει μετά την ολοκλήρωση της έκτισης του μέρους της ποινής που δεν ανεστάλη. 2. Οι παρ. 2 και 3 του προηγούμενου άρθρου έχουν και εδώ ανάλογη εφαρμογή. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων μετά την έκτιση μέρους της ποινής το δικαστήριο εκτέλεσης της ποινής, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβιάσεων, μπορεί: α) να τροποποιήσει τους επιβληθέντες ή να επιβάλει επιπρόσθετους όρους, β) να διατάξει την πραγματική έκτιση μέρους της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, γ) να διατάξει την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που ανεστάλη. Ο καταδικασθείς κλητεύεται υποχρεωτικά στη συνεδρίαση τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν και μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή με συνήγορο.».

Είναι κατά την ταπεινή μου κρίση μία ορθή και αναγκαία τροποποίηση αναφορικά με την δικονομική δυνατότητα του Δικαστηρίου να μπορεί να μετατρέψει σε παροχή κοινωφελούς εργασίας την ποινή του κατηγορουμένου πριν αχθεί σε κρίση πραγματικής έκτισης μέρους της ποινής από δέκα ημέρες έως τρεις μήνες και μάλιστα με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία καθόσον ας αναλογιστούμε ότι κατόπιν τελεσιδικίας της αποφάσεως ο εκκαλών θα βρεθεί από την δικαστική αίθουσα του Πρωτοδικείου ή του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στο Κατάστημα Κράτησης προκειμένου να εκτίσει το μέρος της ποινής για το οποίο δεν του χορηγήθηκε αναστολή.

Πρόσφατα χειρίστηκα δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είχε καταδικασθεί (ερήμην) σε συνολική ποινή φυλακίσεως εννέα μηνών και χρηματική ποινή εξακοσίων ευρώ και του χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης της επιβληθείσας σε βάρος του ποινής επί τριετία, αντιθέτως στους μάρτυρες του κλητηρίου θεσπίσματος, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στο Δικαστήριο (τόσο κατά την εκδίκαση της υποθέσεως όσο και σε προγενέστερη δικάσιμο) τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός μήνα για το αδίκημα της απείθειας, για την οποία διατάχθηκε η έκτιση δέκα ημερών και αναστολή εκτέλεσης ποινής για τις υπόλοιπες 20 ημέρες!! Κατόπιν υποβολής αιτημάτων ανακοπής λιπομαρτυρίας, οι οποίες έγιναν δεκτές στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ανακλήθηκαν οι ανωτέρω επιβληθείσες ποινές των εντολέων μου.

Ουδείς αμφισβητεί ότι κάθε έκνομη ενέργεια, και εν προκειμένω της απείθειας εγείρει ποινικές συνέπειες καθόσον αποτελεί υποχρέωση του μάρτυρα να εμφανισθεί και να καταθέσει ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει δυσαναλογία στην εξίσωση ΄΄πράξη-καταδίκη-ποινή.

Του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου, δικηγόρου

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια