Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το ν/σ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης - Τα Μετοχικά ταμεία των ΕΔ


Από την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα: Την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει «πράσινο φως» στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις εισφορές και τους κόπους της νέας γενιάς.

Με το νέο σύστημα, ισχυροί ασφαλιστικοί όμιλοι και επενδυτικές εταιρείες θα βάλουν στο χέρι νέο, μεγάλο κεφάλαιο, που θα δημιουργηθεί από στις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, η αξία του οποίου θα ξεπερνάει τα 75 δις Ευρώ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προωθεί το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων, επιδιώκοντας «ανάπτυξη» για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η στρατηγική των κυβερνήσεων της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, στοχεύει στην απόσυρση του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, στην απαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 

Το νέο νομοσχέδιο «χτίζει» πάνω σε όλους τους παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους και συμπληρώνει τις ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και την επικαιροποίησή του με τον νόμο 4670/2020 της ΝΔ. Τελικά η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και κοινωνικό αγαθό  και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»!

Όμως, επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους» επενδυτές και να βρεθούν στο δρόμο, όπως δείχνουν πάμπολλα παραδείγματα διεθνώς.

 

Τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) των ΕΔ

Σε ότι αφορά τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, τα χρόνια προ κρίσης και σε εκτέλεση όσων όριζε παλαιότερος νόμος «έπαιξαν» κεφάλαιά τους στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα απώλεια μεγάλου μέρους των. Έχουμε επομένως και οι απόστρατοι εμπειρία από διαδικασίες που είναι ανάλογες όσων το νομοσχέδιο ορίζει για τα Επικουρικά ταμεία. Έχουμε εμπειρίες που είναι αρνητικές και επομένως δεν μπορεί να παραμένουμε αδιάφοροι. Προφανώς έρχεται η σειρά και των δικών μας ταμείων, για νέο ξεπούλημα!

Παράλληλα, οι απόστρατοι δεν ξεχνάμε τις αλλεπάλληλες μειώσεις μερισμάτων, μειώσεις και καθυστερήσεις στη χορήγηση βοηθημάτων κλπ. των τελευταίων ετών. Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι υφιστάμεθα ολότελα παράνομες κρατήσεις όπως έχει αναδειχτεί από ετών και πιο έντονα πρόσφατα.

Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει πραγματικά τοίχο στα σχέδιά της. Οφείλουμε να αντισταθούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που βιώνουμε την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις οικογένειές μας, έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την πρόνοια. Να αναχαιτίσουμε την επίθεση και να οργανώσουμε την πάλη βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας.

Παλεύουμε:

Για τη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μειώνουν συντάξεις και παροχές.

 

Για να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές στα επίπεδα προ του 2009, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Όλοι στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα Συνδικάτα της Αττικής την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.


Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια