Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οδύνη, προβληματισμός και οργή για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη – «Ο θάνατος δεν λογαριάζει καταστάσεις»


Σχεδόν κάθε μέρα που περνάει ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, έδωσε σοκαριστικά στοιχεία. Η Κρήτη μετρά 34 νεκρούς από την αρχή του έτους, όταν όλο το 2020 είχαμε 30 νεκρούς! 

«Η διαφορά των δύο χρόνων, αφού βεβαίως λάβουμε υπόψη και τα lockdown, είναι ότι η χρονιά δεν εξελίσσεται καλά. Εκεί που αναθαρρήσαμε πριν δύο χρόνια ότι κάτι αλλάζει, – γιατί υπενθυμίζω το 2019 είχαμε 60 νεκρούς, από το 15Αύγουστο και μετά με το τραγικό εκείνο περιστατικό, που δυστυχώς εξακολουθούν και γίνονται αναστροφές στο ίδιο σημείο κάθε μέρα και ώρα. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τα ίδια» επεσήμανε ο κ. Λιονάκης.

Ο κ. Λιονάκης τόνισε πως παίζει σημαντικό ρόλο η συμπεριφορά των πολιτών στους δρόμους. «Δεν μας φταίνε οι δρόμοι μόνο, προφανώς και παίζουν το ρόλο τους αλλά κυρίως αυτό που παίζει σημασία είναι η συμπεριφορά μας. Οι διαφορές εκεί που είχαμε ανά 4μηνο – 5μηνο 14 νεκρούς, όταν ξαναμπήκε το σύστημα στην κυκλοφορία ήταν αλλιώς. Εννοώ και τα ενοικιαζόμενα, γιατί δεν ξεχνώ ότι είχαμε εν δυνάμει τουλάχιστον 530 χιλ. οχήματα στους δρόμους του νησιού, σε ένα γερασμένο οδικό δίκτυο και ένα πληθυσμό που δεν αποκτά σωστή οδική παιδεία. Είναι λογικό να έχεις αυτά τα αποτελέσματα. Οι δρόμοι έχουν κάποιες τραγικότητες που νομίζω ότι είναι αυτό το στοιχείο, που διαφοροποιεί τον τροχαίο θάνατο από τους άλλους. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της 52χρονης Θέλμας στα Χανιά. Υπάλληλος του Πολυτεχνείου Κρήτης που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης μνήμης πέρσι στο Πολυτεχνείο για τα παιδιά που χάθηκαν εκεί κοντά, το Γιάννη και τη Στέλλα». 

Όπως αποκάλυψε ο κ. Λιονάκης, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου της 52χρονης, τον κάλεσε η μητέρα της άτυχης Στέλλας και τα όσα του είπε είναι ανατριχιαστικά. «Μου είπε, είναι απίστευτο ότι ο θάνατος δεν λογαριάζει καταστάσεις. Έχουμε μια κακή οδηγική συμπεριφορά και θα το λέω πάντα».

O κ. Λιονάκης επεσήμανε πως το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Θα δούμε ότι εκεί χρειάζεται πολύ δουλειά, δεν μπορεί να υπάρχουν στο πλάι γκρεμοί και να μην υπάρχει ένα διαχωριστικό στηθαίο». 

«Στα πλαίσια του Road Safety Ράλλυ Ακρόπολις, συναντήθηκα στο Ρέθυμνο, με 40 φίλους από την Αθήνα. Κάποιους τους γνώριζα άλλους όχι. Το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι “έλεος, τι είναι αυτό που ζήσαμε;”. Για τη διαδρομή Χανίων – Ρεθύμνου, που να τους πω ότι δεν έκαναν το πιο χειρότερο; Υπήρξε άνθρωπος που είπε ότι, ομολογώ πως είναι από τις χειρότερες οδηγικές μου εμπειρίες μέχρι σήμερα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λιονάκης.









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Πάνος είπε…
Για όλα φταίει η ανυπαρξία της αστυνομίας και η ατιμωρησία που επικρατεί. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις νοιάζονται μόνο για τους ψήφους, οι νεκροί δεν ψηφίζουν οπότε γιατί να χάσουν τις ψήφους των ζωντανών επιβάλλοντας τον νόμο;