Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι αναφέρει η εγκύκλιος Πλιώτα για τους ανεμβολίαστους κρατούμενους


Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους εισαγγελείς σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19, εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας, ότι στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται οι εισαγγελικές αρχές να διερευνάται εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια και η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας.

Ακόμα, αναφέρει ο κ. Πλιώτας, ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα -λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι στους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κλπ.

 















Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή εάν δεν δεχτεί ο κρατούμενος να κάνει self test θα διώκεται και για απείθεια και θα τον πηγαίνουμε κανονικά στο αυτόφωρο?