Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φρεγάτες Belharra: «Επίσημη βόμβα» για τα νέα διαμάντια του Πολεμικού Ναυτικού


Είναι επίσημο. Μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, οι περίφημες γαλλικές φρεγάτες νέας γενιάς τύπου Belharra, γνωστές και με την ονομασία FDI-HNθα αποτελέσουν τα «διαμάντια» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα το καθοδηγήσουν στη νέα εποχή, με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι, συνοδευόμενου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών, ήταν η επισφράγιση της ελληνογαλλικής στρατηγικής στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία μετά τα μαχητικά Rafale, εκφράζεται μέσα από την συμφωνία για την προμήθεια 3+1 φρεγατών Belharra (και με προοπτική για 3+1 κορβέτες Gowind).

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των νέων προηγμένων φρεγατών που θα ενισχύσουν τα μέγιστα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προσφέροντας τρομερές ικανότητες προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού απαιτηθεί ;

Τα συστήματα και ο εξοπλισμός των Belharra

Αρχικά, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, τα οποία φέρουν την αυστηρή πιστοποίηση του NATO και έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών. Αυτή η διπλή ιδιαιτερότητα προσφέρει έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ο ανθυποβρυχιακός, ο αντιπλοϊκός, ο αντιαεροπορικός, ο ασύμμετρος, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς που διαθέτουν, τους παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Για την προστασία τους από τις εναέριες απειλές, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων τύπου A50 Sylver 32 κελιών για αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους Aster 30 ή για τον συνδυασμό πυραύλων τύπου Aster 15/30 ή και VL MICA NG. Ακόμα, διαθέτει οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας τύπου Mk 49 CIWS με 21 βλήματα RAM (Rolling-Airframe Missile), καθώς επίσης πυροβόλο OTO Melara 76 χιλιοστών και τηλεχειριζόμενο πυργίσκο πολυβόλων 20 χιλιοστών της Nexter, ενώ μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

«Αιχμή του δόρατος» οι Belharra 

Για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι φρεγάτες είναι εξοπλισμένες με το ραντάρ Thales 3D SMART-S mk2, το σόναρ Kingklip Mk.2 και το σόναρ CAPTAS VDS της εταιρείας Thales, ενώ φέρουν και τορπίλες MU90 «lightweight torpedoes» με εμβέλεια πάνω από 12 χιλιόμετρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά και εκτοξεύονται από δίδυμους τορπιλοσωλήνες εκατέρωθεν του πλοίου. Προφανώς, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι το ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Απέναντι σε εχθρικές μονάδες επιφανείας, οι φρεγάτες Belharra διαθέτουν οκτώ εδάφους – εδάφους, εν προκειμένω «αντιπλοϊκούς» πυραύλους τύπου MM40 Exocet Block III, με μέγιστη εμβέλεια 200 χιλιομέτρων.  Στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα SENTINEL της Thales, το οποίο διαθέτει παρεμβολείς (jammers) τελευταίας τεχνολογίας, ικανούς να παρεμβάλουν τις επικοινωνίες, τα βλήματα και τα αεροσκάφη του εχθρού. Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, οι φρεγάτες Belharra είναι μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Κύρια Χαρακτηριστικά:

  • Μήκος: 121 μ
  • Πλάτος: 18 μ
  • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
  • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
  • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
  • Αυτονομία: 45 ημέρες
  • Πλήρωμα: 125 άτομα
  • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
  • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
  • Σύστημα πρόωσης CODAD (Combined Diesel And Diesel

Οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του πλοίου καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια