Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η εντυπωσιακή επίδειξη των αστυνομικών σκύλων στην 85η ΔΕθ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η Ομάδα Σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεψε τις εντυπώσεις των επισκεπτών της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε ειδικό χώρο απέναντι από το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ., λίγα μέτρα από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, οι εκπαιδευτές σκύλων ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις ικανότητες των τετράποδων.

 

Τα Σαββατοκύριακα το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επίδειξη που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτές. Αύριο Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελευταία επίδειξη της Ομάδας Σκύλων για την εφετινή ΔΕΘ.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις τρεις φάσεις της επίδειξης που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτές στην 85η ΔΕΘ. Στην πρώτη φάση ο Όσκαρ (5 ετών) εκτελεί ασκήσεις πειθαρχίας, στη δεύτερη φάση η Ούνα (4 ετών) ανιχνεύει εκρηκτικές ύλες και στην τρίτη φάση ο Άις (4 ετών) ανιχνεύει ναρκωτικές ουσίες.

 

Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

 


Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.

 

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.

 

Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

thestival.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια