Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντιεμβολιαστές: Στο μικροσκόπιο 7 σελίδες στα social media για fake news – Τι ψάχνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Επτά ιστολόγια και προφίλ ατόμων, που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο Διαδίκτυο και μέσα από τις αναρτήσεις τους προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις οι οποίες στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος, είχαν μπει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr.

«Σκανάρει» τα social media η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκληματος

Οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας εδώ και λίγα 24ωρα «σκανάρουν» όλα τα social media αναζητώντας για νέες κραυγαλέες περιπτώσεις όπου παραβιάζεται η νομοθεσία για τον κορονοϊό σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. «Ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να αυξηθεί», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο ethnos.gr, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά όπου η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχωρά σε τέτοιου είδους έρευνα. 

Μία από τις πολλές έρευνες που έχει κάνει η συγκεκριμένη υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας στη χώρα μας είχε αποδώσει καρπούς πέρυσι τον Αύγουστο. Οι Αρχές τότε σχημάτισαν δικογραφία για συνολικά 21 περιπτώσεις, ενώ και οι 21 δικογραφίες είχαν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση. Οι δέκα από αυτές αφορούσαν σε αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μία περίπτωση αντιστοιχούσε σε βίντεο για το ίδιο θέμα και οι υπόλοιπες 10 σχετίζονταν με αναφορές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια όπου παρότρυναν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

«Ο ίδιος δρόμος θα ακολουθηθεί και αυτή την φορά, όπως και τις πολλές άλλες προηγούμενες φορές που κάναμε έρευνα αυτεπαγγέλτως. Άλλωστε, αυτό κάνουμε πάντοτε με την εξής σειρά: αφού ολοκληρωθεί η έρευνά μας, ενημερώνουμε τις εισαγγελικές αρχές, εκείνες χαρακτηρίζουν ποια είναι τα αδικήματα, ακολούθως υποβάλλεται η δικογραφία και όλα παίρνουν τη νόμιμη οδό της Δικαιοσύνης», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οι επίσημες ανακοινώσεις ως προς την τρέχουσα έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, αναμένεται να γίνουν αύριο, Τρίτη, όπως ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

Αυτή την φορά στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν παράλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που όχι μόνο υποκινούν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν και να μην τηρήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, αλλά επιχειρούν να αποκομίσουν οικονομικό όφελος από τους υποστηρικτές τους. Κατά πληροφορίες, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και άτομο που ζητά συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ως συνδρομή για να μπορεί κανείς να βλέπει τα βίντεό του στα οποία αναφέρεται κατά των μέτρων για την διασπορά της πανδημίας. Πέρα από το ποινικό σκέλος οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές κάνουν και τον απαραίτητο έλεγχο στα υπό εξέταση άτομα με τα πρόστιμα που προβλέπονται να αναμένεται ότι θα είναι βαρύτατα.

Την ίδια ώρα από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από πολίτες αναφορικά με αρνητές του κορονοϊού που κατά κύριο λόγο διασπείρουν «fake news»στο Διαδίκτυο. Κάποιες από αυτές ταυτόχρονα είναι αναρτήσεις που προκαλούν σε ανυπακοή στις ισχύουσες διατάξεις, ενώ άλλες σχετίζονται με την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού με δήθεν έρευνες και δήθεν απόψεις ειδικών στις οποίες λένε ότι ο ιός δεν υπάρχει. «Όλες οι καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς διερευνώνται κάθε φορά μία προς μία ξεχωριστά και φυσικά όπως πάντα λειτουργούμε και αυτεπαγγέλτως, καθώς ναι μεν είναι δουλειά μας να τσεκάρουμε όλες τις καταγγελίες, αλλά δουλειά μας είναι επίσης να λειτουργούμε από πριν και να διερευνούμε προληπτικά ό,τι είναι επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

 




Ευλαμπία Ρέβη

 https://www.ethnos.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια