Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξήσεις και αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους


Περίπου 200.000 συνταξιούχοι αναμένουν ακόμη, παρότι έχουν πάνω από 30 και έως 40 έτη ασφάλισης, να λάβουν τα αναδρομικά και τις αυξήσεις που δικαιούνται, από τον Οκτώβριο του 2019 και εφεξής. Πρόκειται για περίπου 150.000 συνταξιούχους, δηλαδή το 8% των λεγόμενων «παλαιών συνταξιούχων» –που λάμβαναν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016–, καθώς και άλλους 50.000, οι περιπτώσεις των οποίων θεωρούνται «δύσκολες», με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να αδυνατεί ακόμη να καταλήξει στον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. 

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα εκτιμούν αφενός ότι τα ποσά που δικαιούνται είναι μικρά, αφετέρου ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν καταβληθεί αυξήσεις και αναδρομικά στη μεγάλη «μάζα» των συνταξιούχων. Στόχος είναι έως το τέλος του χρόνου ο ΕΦΚΑ να έχει «καθαρίσει» από τις υποχρεώσεις του παρελθόντος τουλάχιστον όσον αφορά τις παλαιές δικαστικές αποφάσεις, γιατί έπονται και νέες. Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αναδεικνύεται επίσης, σε όλο της το μεγαλείο, πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, ότι δηλαδή πάνω από ένα εκατ. συνταξιούχοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Ιουνίου τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εφαρμόζοντας τον νόμο 4670/2020 που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Οπως τονίζουν μάλιστα στελέχη του φορέα, πρόκειται για μια διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων εξαιρετικά σύνθετη και ως εκ τούτου χρονοβόρα. Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρουν ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων. 

Ετσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 65.000 νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσον όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσον όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. 

Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Για τους παλαιούς συνταξιούχους (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι μόλις το 8% των λεγόμενων «παλαιών συνταξιούχων». 

Αναλυτικά:

• Οι συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000.

• Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και επομένως δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τον νόμο.

• Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού. Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις, που θα καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου.

• Από τις υπόλοιπες 650.000 συνταξιούχων προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

Μάλιστα, από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 «νέοι».

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και να έχουν πληρωθεί οι 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων, των οποίων ο επανυπολογισμός των συντάξεων εκκρεμεί. 

Μέχρι το τέλος του έτους στον ΕΦΚΑ εκτιμούν θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για τους 100.000 παλαιούς συνταξιούχους και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται, ήτοι περίπου 20.000 άτομα.

 

 

 

Ρούλα Σαλούρου

https://www.kathimerini.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια