Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Kώστας Χύτας: Απαιτείται σύμπνοια και ενότητα και όχι έντεχνη διάσπαση


Άρθρο του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στην εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»  που μόλις κυκλοφόρησε.

Θα ήθελα να μεταφέρω πολύ πεζά και απλά κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που μου μεταφέρονται και από αρκετούς συναδέλφους και αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα. Παρακολουθώ εδώ και καιρό ορισμένους συνδικαλιστές να επιδίδονται σε ένα απίστευτο κρεσέντο αυτοπροβολής σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κανάλια και σε διάφορες ιστοσελίδες και απλά αναρωτιέμαι αν αυτό ωφελεί σε κάτι τον απλό αστυνομικό και την εν γένει προσπάθεια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Ως Γενικός Γραμματέας της Ε.ΑΣ.Υ.Α. καθημερινά μεταβαίνω στη Γ.Α.Δ.Α. να αναλάβω υπηρεσία σε Κεντρική Υπηρεσία Ασφαλείας που υπηρετώ και συναντώ συναδέλφους από διάφορες Υπηρεσίες, δεχόμενος ερωτήματα τύπου:

 

«Γιατί ο τάδε συνδικαλιστής που δεν έχει καμία σχέση με την Υπηρεσία μου, τοποθετήθηκε σε κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας προβαίνοντας σε κρίσεις επί παντός επιστητού για τρέχουσα μυστική προανάκριση η οποία διενεργείται; Αυτός είναι ο ρόλος σας να παριστάνετε στα κανάλια τους αυτόκλητους εκπροσώπους Τύπου της Ηγεσίας;;». «Όχι δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Σε μένα γιατί το λες όμως συνάδελφε;», αποκρίνομαι. «Γιατί εσένα βρήκα» απαντά. Και δίκιο έχει.

«Γιατί συνάδελφε είναι κακό το προταθέν βαθμολόγιο;», ρωτώ κάποιον. «Επωφελείσαι σε εκείνο και σε εκείνο το κομμάτι σε όλες τις βαθμίδες σε συνάρτηση με τα χρόνια υπηρεσίας» του εξηγώ. «Δεν ξέρω, έτσι διάβασα στα site» απαντάει. Τα προαναφερόμενα βεβαίως αποτελούν απόρροια μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας δημιουργίας ίντριγκας, με σκοπό τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κάποιοι άλλοι μην έχοντας να επιδείξουν συνδικαλιστικό έργο και για να βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μονίμως συγχαρητήρια, ωσάν να είναι Διοικητές Υπηρεσιών !

Στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών γεννώνται αντιπαλότητες που βολεύουν, ώστε να εδραιωθούν ορισμένοι στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι. Ως αποτέλεσμα, περιφέρονται σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς σαν προεκλογικά σποτ στις ιστοσελίδες, αντί αυτά να κατατίθενται επισήμως στα Διοικητικά Συμβούλιο των Σωματείων, ώστε να προωθηθούν θεσμικά προς επίλυση.

Ακόμα και το ζήτημα των εμβολίων προβλέπω ότι δυστυχώς θα διχάσει τους αστυνομικούς σε περίπτωση που αυτό καταστεί υποχρεωτικό από την Κυβέρνηση. Επικοινωνούν αρκετά μέλη με τα γραφεία της Ένωσης και ζητούν να αντιδράσει ο συνδικαλισμός σε συντρέχουσα περίπτωση. Από την πλευρά τους έχουν δίκιο. Από την άλλη, επικοινωνούν ήδη συνάδελφοι- μέλη με την Ένωσή μας και ζητούν από το Σωματείο να τους προστατέψει ώστε να μην εκτελούν υπηρεσία με ανεμβολίαστο αστυνομικό διότι θεωρούν ότι κινδυνεύουν. Και αυτοί από την πλευρά τους έχουν δίκιο.

Και μονίμως το συνδικαλιστικό κίνημα στη μέση ωσάν να διοικεί και να αποφασίζει για όλα ! Σ’ αυτό βεβαίως το κομμάτι φέρουν τεράστια ευθύνη και κάποιοι συνδικαλιστές διαχρονικά. Το διαίρει και βασίλευε εξυπηρετεί άλλωστε τις εκάστοτε Ηγεσίες, ώστε αυτές να καρπώνονται μόνο τα καλά και τα Σωματεία τα άσχημα. Έχουν δυστυχώς αρκετοί μπερδέψει το ρόλο τους και τούτο αποβαίνει εις βάρος του εργαζόμενου αστυνομικού.

 

Όλοι αυτοί οι λαλίστατοι συνδικαλιστές, έχουν έστω και μια φορά  εξηγήσει στον συνάδελφο ότι όπως μια Υπηρεσία έχει ιεραρχία, το ίδιο ισχύει και στο συνδικαλιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο και προκειμένου να διεκδικηθεί ένα ζήτημα τούτο πρέπει να κατατεθεί στα Θεσμικά Όργανα, να μελετηθεί και στη συνέχεια να προωθηθεί ιεραρχικά προς τους αρμοδίους Φορείς; Τους έχει ποτέ ενημερώσει ότι εγγεγραμμένο μέλος τυγχάνει κάποιος στην τοπική Ένωση που υπηρετεί (π.χ. Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αν υπηρετεί σε Υπηρεσία εντός των γεωγραφικών της ορίων) και εκεί πρέπει να απευθύνεται για οποιοδήποτε ζήτημα που τον απασχολεί και όχι στις αποκλειστικά ενημερωτικές ομάδες του facebook;  Του γνώρισε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αποτελεί Δευτεροβάθμιο Όργανο και έχει 58 μέλη, ήτοι τις Πρωτοβάθμιες  Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Χώρας; Τον ενημέρωσε ότι στις τοπικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων δεν εγγράφονται μόνο οι κατώτεροι όπως έχει επικρατήσει, αλλά όλοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι από τον βαθμό του Αστυφύλακα μέχρι του Αντιστρατήγου;  Είναι ενήμεροι οι συνάδελφοι ότι υπάρχουν Συλλογικά Όργανα (Διοικητικό Συμβούλιο, Γενική Συνέλευση μελών για τις Ενώσεις, Πανελλαδικό Συνέδριο σε επίπεδο Ομοσπονδίας, ψηφοφορίες έγκρισης ή μη απολογισμών, εκλογές) και ότι τα Σωματεία δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους ;

 

 Ελάχιστοι τα γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει κιόλας και καλά κάνουν από την πλευρά τους. Τους συναδέλφους τους αφορά η διασφάλιση της καθημερινότητάς τους, η θεσμική τους θωράκιση και η συνδρομή του Σωματείου τους σε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν. Δεν κερδίζουν κάτι αν  π.χ. ο Χύτας ή ο Πάκος και ο κάθε Χύτας – Πάκος δηλώσει σε ένα κανάλι ότι οι έρευνες της Υπηρεσίας στρέφονται προς εκείνη την κατεύθυνση για την τάδε υπόθεση. Η Ελληνική Αστυνομία έχει Διοίκηση, Ηγεσία και εκπροσώπους Τύπου και κάλλιστα μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ενημερώσει (αν το κρίνει φρόνιμο) για κάποια υπόθεση που απασχολεί τα Μ.Μ.Ε. και την κοινή γνώμη.

 

Από την άλλη, η άγνοια, η αδιαφορία και η γενίκευση των πάντων από την πλευρά των συναδέλφων εξυπηρετεί αυτό το «μπάχαλο» και την πολυφωνία. Πρέπει όμως κάποια στιγμή και οι συνάδελφοι να ξεχωρίσουν την «ήρα από το στάρι», να αγκαλιάσουν τις Ενώσεις τους και στις εκλογές, όποτε αυτές και να γίνουν, να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπούν, με γνώμονα και κριτήριο την προσφορά τους στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και την προάσπιση των συμφερόντων τους. Τα άλυτα προβλήματα είναι πολλά και ο αγώνας ανηφορικός. Απαιτείται σύμπνοια, συμπόρευση, δύναμη, στήριξη και ενότητα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους υγεία και να περάσουν καλά στην καλοκαιρινή άδειά τους.

 

Ραντεβού στο δρόμο και στους αγώνες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο στην κινητοποίηση στη Δ.Ε.Θ., όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών.  Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.


easya.gr












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια