Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ξενώνας ένα γαλλικό καταφύγιο του Β' ΠΠ


Ένα καταφύγιο που χτίστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα στη βόρεια Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου έχει αποκατασταθεί και μετατραπεί σε υπόγειο ξενώνα. Η βόρεια ακτή είναι ακόμα γεμάτη με οχυρώσεις που άφησε ο γερμανικός στρατός, ο οποίος έχτισε το λεγόμενο Ατλαντικό Τείχος για να αποτρέψει τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Στο Σεντ Παμπού, στην ακτή του Μπρετόν, τα τσιμεντένια καταφύγια είναι μισοθαμμένα κατά μήκος αμμώδους παραλίας σε μια περιοχή που κάποτε λειτουργούσε ως βάση ραντάρ.

REUTERS/MANUEL AUSLOOS


















Ο Σερζ Κόλιου αγόρασε ένα οικόπεδο γύρω από ένα από αυτά και πέρασε 18 μήνες σκάβοντας και ανακαινίζοντας τη δομή των 400 τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντάς την σε ενοικίαση για έως και οκτώ άτομα, με μπαρ και σαλόνι.

«Προσαρμόσαμε (το bunker) διατηρώντας μια συγκεκριμένη αίσθηση», δήλωσε ο Κόλιου.
«Θέλαμε να δώσουμε στο κτίριο μια δεύτερη ζωή, μακριά από το παρελθόν. Αφήσαμε κάποιες πτυχές, ώστε να ξέρει κάποιος πού βρίσκεται, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, αλλά το κτήριο δεν είναι μουσείο».

Οι πολεμικές πινελιές στο Bunker L479 περιλαμβάνουν κράνη, όπλα και πινακίδες στους τοίχους.

REUTERS/MANUEL AUSLOOS


















Τόσο Γερμανοί όσο και Γάλλοι επισκέπτες έχουν μείνει στον ξενώνα από τότε που άνοιξε πριν από ένα χρόνο, είπε ο Κόλλιου.

Ορισμένοι δήμαρχοι προσπάθησαν να απομακρύνουν αποθήκες και άλλα υπολείμματα από την ακτογραμμή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους κολυμβητές.

Άλλοι πάλι στο Saint-Nazaire, το La Rochelle, το Brest και άλλες περιοχές έχουν λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των ιστορικών χώρων.

«Αρχίζουμε να διατηρούμε αυτά τα διάσημα καταφύγια, αλλά δεν μπορούμε να τα σώσουμε όλα», δήλωσε ο Χερβ Φαράντ, ειδικός και συγγραφέας που άρχισε να εξερευνά αυτές τις δομές τη δεκαετία του 1980.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια