Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το παράπονο ενός εθελοντή πυροσβέστη


Δημοσιεύουμε την επιστολή εθελοντή πυροσβέστη - αναγνώστη του bloko.gr: Είμαι εθελοντής πυροσβέστης  2 χρόνια   υπηρετώ στην αττική και θέλω μέσα από αυτήν την επιστολή να καταγγείλω τα κάτωθει: Η πολιτεία μέσα από τον νόμο 4029/2011 καθιέρωσε την λειτουργική ένταξη των εθελοντών πυροσβέστων στον επειχηρησιακό σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος ως ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο σώμα για να επεμβαίνουν σε πάσης φύσεως θεομηνίες (πυρκαγιές,πλυμμήρες,σείσμους κτλπ.). Στην ουσία όμως αύτο δεν συναίβει  πότε όπως πχ: 
1) στον σεισμό του 2019 δεν έγινε πότε κοινητοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών πάρολο που υπήρξαν εμφανής καταστροφές σε πολλές περιοχές της αθήνας και την μη επαρκή δύναμη σε προσωπικό των μονίμων υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος, προς ενίσχυση των μονίμων και πενταετών υπαλλήλων από εθελοντές πυροσβέστες. 
2) Στην μεγάλη κακοκαίρια της μήδεια που σάρωσε την αττική τον φεβρουάριου του 2021 προκάλωντας μέγαλες καταστροφές ούτε εκεί υπήρξε κοινητοποίηση των εθελοντών πυροσβέστων παρότι αποδείχθηκε πως και εκεί τα μόνιμα στελέχη της πυροσβέστικης δεν ήταν επαρκής για την άμμεση και τάχιστη αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. 
Ύστερα από ανώνυμες καταγγέλιες εθελοντών πυροσβεστών προς τον  βουλευτή του κινάλ Γεώργιο Κάμινη προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη κύριο Μιχάλη χρυσοχοίδη με θέμα την ανεξήγητη παράληψη των εθελοντών πυροσβέστων από την κακοκαίρια της μήδεια, βγήκε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων  κύριος Νικόλαος Χαρδάλιας λέγοντας ότι δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός γιατί τα όποια συμβάντα από την κακοκαιρία δεν αφορούσαν το πυροσβεστικό σώμα και αποκάλωντας τους εθελοντές πυροσβέστες υγειονομική βόμβα. 
3) Στις πρόσφατες πυρκαγιές της αττικής σε βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μαλακάσα, Ωρωπό, Αφίδνες όπου η κατάσταση ήταν τραγική σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών και οι διοικήσεις πυροσβεστικών σταθμών αρνήθηκαν την βοήθεια των εθελοντών πυροσβεστών στο να προσφέρουν στα μέτωπα της φώτιας μην στέλνωντας τους εκεί ούτε καν σαν επάνδρωση αλλαγής στα πληρώματα που επειχειρούσαν εκεί ούτε  στα οχήματα της εξόδου και κάποιες διοικήσεις λέγοντας τους ότι δεν προβλέπεται η αποστολή των εθελοντών πυροσβεστών στις δασικές πυρκαγιές. Επίσης ένα  άλλο ζήτημα που τέθηκε στην βουλή αλλά έμεινε μόνο στα λόγια είναι αύτο της δωρεάν μετακίνησης των εθελοντών πυροσβεστών σύμφωνα και με τα ισχύοντα και για το μόνιμο και πενταετές προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος στα μμμ χωρίς όμως καμία απολυτώς λύση και σε αυτό το θέμα.

Όταν έμαθα για τον θέσμο του εθελοντή πυροσβέστη και για το τι προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι στο κοινωνικό σύνολο θέλησα να γίνω και γω εθελοντής πυροσβέστης με πρωταρχικό σκόπο έναν και μοναδικό και αύτος είναι να προσφέρω και γω στο κοινωνίκο σύνολο στον μέγιστο βαθμό που μπορώ και μου επιτρέπουν.

Όταν κατάφερα και έγινα εθελοντής πυροσβέστης και  ξέκινησα να εκτελώ τις εθελοντικές μου υπηρεσίες αυτές γινόντουσταν χωρίς τον προβλεπόμενο και απαιτούμενο εξοπλισμό ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσω τον δικό μου. Ύστερα από 4 μήνες και βλέποντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα ώντας άνεργος αποφάσισα να βάλω βάθια το χέρι στην τσέπη  και να αγοράσω εγώ τον εξοπλισμό ο οποίος δεν ήταν καθόλου φθηνός για να μπορέσω να προσφέρω διότι χωρίς εξοπλισμό αυτό ήταν αδύνατον να γίνει και ενδεικτικά αναφέρω ότι ο συνολικός λογαριασμός για την αγορά του εξοπλισμού ανέρχεται περι τα 235 ευρώ, καθώς επίσης 2 χρόνια μετά δεν μπορώ να υποστηριξώ το δισβάσταχτο ποσό των 400 ευρώ για να πάρω τον υπόλοιπο εξοπλισμό ούτε να υποχρεώσω άλλο τους γονείς μου να δίνουν αφενός ο πατέρας μου από τον μισθό του και η μάνα μου από την αναπηρική πενιχρή σύνταξή της για να πάρω τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Χρειάστηκε δε να περάσουν σχεδόν 2 χρονιά όπου ακουγόντουσταν εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού καθώς επίσης και του αρχηγού της πυροσβεστικής ότι το  θέμα με την δωρέα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς του εθελοντές πυροσβέστες είναι θέμα ημερών αποδείχθηκε δε  ότι η δωρέα <<έπεσε>> θύμα της γραφειοκρατίας μεταξύ των αρμοδίων έπρεπε να πάρεμβει ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας κος Προκόπης παυλόπουλος να μεσολαβήσει για να λυθεί το ζήτημα της δωρεάς και έτσι τον ιούλιο του 2020 να πάρω τον εξοπλίσμο που έπρεπε να έχω από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σε αυτά τα 2 χρόνια που είμαι εθελοντής πυροσβέστης νιώθω πως δεν με αφήνουν να προσφέρω επαρκώς παρόλο που έχω την διάθεση να το κάνω αποδεικνύωντας δε ότι ο έθελοντης πυροσβέστης δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβάροτητα και προσοχή που του αρμόζει πράγμα το οποίο φανερώνει ότι είμαστε εντελώς αφημένοι και ξεχασμένοι από την πολιτεία. Όλο αυτό με κάνει  να θλίβομαι και να απογοητεύομαι  που δεν μπόρω κάνω αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκα να κάνω να προστατέψω το κοινωνικό σύνολο και το ύψηστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή.  Ξεκίνησα με όνειρα και τώρα αυτά αρχίζουν να σβήνουν.ΓΙΑΤΙ?

Την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες της ευρωπαικής ένωσης όπως στην:  Γαλλία, Ρουμανία, Τσεχία, Κύπρο, και άλλες πόλλες οι οποίες

Έφεραν εδώ εθελοντές πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε αττική εύβοια και πελοπόννησο και γορτυνία απέδειξαν ότι υπολογίζουν τους εθελοντές πυροσβέστες.

Επίσης είναι άξιο απορείας γιατί στις άλλες χώρες υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά κλιμάκια την ώρα  που στην Ελλάδα οι εθελοντές πυροσβέστες είναι μόλιες 2.200 και τα εθελοντικά κλιμάκια σε ολή την χώρα είναι μόνο 22. Μήπως όλα αυτά πρεπεί κάποια στιγμή να αλλαξούν?

Και ότι επενδύουν σε αυτούς τόσο σε εξοπλισμό αλλά και σε σεβασμό πράγμα το οποίο στην Ελλάδα ακόμα δεν εχεί γίνει.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τους κυρίους υπουργούς: Χρυσοχοίδη και Χαρδαλιά τα εξής:

Για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιούνται οι εθελοντές πυροσβέστες στα συμβάντα αυτά?

Μήπως πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τους εθελοντές πυροσβέστες και να γίνει  όπως στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες?

Μήπως πρέπει να ενισχυθεί ο εξοπλισμός μας και να αναβαθμιστεί?  

  

Ευχαριστώ Πολύ!!!

 

Με εκτίμηση και Σεβασμό

 

ΕΝΑΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια