Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτοβουλία Αστυνομικών: «Τσακίσατε» τα Τμήματα, «γονατίσατε» τους αστυνομικούς, υποβαθμίσατε τις υπηρεσίες προς τους απλούς πολίτες


Ανακοίνωση τής Πρωτοβουλίας Αστυνομικών: Εδώ και καιρό, παρά τις κραυγές αγωνίας από την Πρωτοβουλία Αστυνομικών αλλά και από άλλους συναδέρφους, η φυσική και πολιτική ηγεσία επέλεξαν να σφυρίζουν αδιάφορα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί των Τμημάτων, και μάλιστα συνεχίζουν να το πράττουν. Η δυναμική εξέλιξη της αδιαφορίας τους αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους πρόσφατους πίνακες των μεταθέσεων, όπου δεν υπήρξε καμία τάση για ενίσχυση, παρά μόνο συνέχιση της απογύμνωσης και της εξαθλίωσης.

Επίσης, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, ενώ διαλαλούσε για… «επαναστάσεις», διαδηλώσεις και ποικιλότροπες ρήξεις με την ηγεσία, αρκέστηκε στην κλασική της αδράνεια, την ώρα που οι συνάδελφοι εξακολουθούν να βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα.

Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.

Το ότι τα Τμήματα χαροπαλεύουν φυσικά οι αρμόδιοι το γνωρίζουν, παρά ταύτα επιμένουν να έχουν παράλογες απαιτήσεις. Το πώς συμπεριφέρεται η ηγεσία στο προσωπικό των Τμημάτων παραπέμπει σε συνήθειες…. βαμπίρ, αφού με τις απαιτήσεις τους, τους «πίνουν το αίμα» μέχρι να στραγγίξουν εντελώς.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα Τμήματα αντιμετωπίζονται από την ηγεσία σαν μπαλάκι του πιγκ πογκ, αφού κάθε μέρα μπορούν να διατεθούν σε ό,τι καινούρια υπηρεσία προκύψει. Και σαν δεν φτάνει αυτό, οι Διευθύνσεις κάθε μέρα μολονότι εισπράττουν αδυναμία στα μέτρα που διατάσσουν λόγω υποστελέχωσης των Τμημάτων, διατάσσουν εκ νέου πιστή συμμόρφωση στα διατασσόμενα! Αυτή η πίεση αντί να οδηγήσει σε ενίσχυση των Τμημάτων, οδηγεί σε μια σειρά καταστρατηγήσεων των κανονισμών ή σε επιλογές που δυσχεραίνουν την ήδη θλιβερή κατάσταση των Τμημάτων. Συγκεκριμένα:

«κόβονται» ή δεν δίνονται ρεπό,

τα Τμήματα μένουν χωρίς σκοπό και σκοπό κρατητηρίων,

ο Αξυπ φεύγει απ’ το Τμήμα για να κάνει μεταγωγή,

πολλές φορές «στα χαρτιά» οι συνάδελφοι φαίνονται να κάνουν δύο υπηρεσίες ταυτόχρονα (π.χ. Αξυπ και περιπολία),

οι συνάδελφοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης (ακόμα και ο Γραμματέας!) ή άλλα γραφεία νευραλγικής σημασίας, αναγκάζονται να εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες (εγκλεισμοί, μεταγωγές αυτοφώρων), πράγμα που θέτει εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του έργου τους,

εξαιτίας των πολλών ταυτόχρονων περιστατικών δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή και ευαισθησία στις ατομικές υποθέσεις των πολιτών (π.χ. ενδοοικογενειακά επεισόδια)

οι δόκιμοι κάνουν υπηρεσία μονίμου (π.χ. σκοπιά χωρίς άλλον μόνιμο), και πολλά άλλα


Η ηγεσία φυσικά και γνωρίζει όλα τα παραπάνω, αλλά κάνει τα «στραβά μάτια». Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι τα Τμήματα βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, και αντί η ηγεσία να «κόψει» κάποιες υπηρεσίες ή να τα ενισχύσει με άτομα προκειμένου να «αναπνεύσει» το προσωπικό, αντίθετα ΑΠΑΙΤΕΙ να εξακολουθούν να υφίστανται οι εκάστοτε… «ιερές» υπηρεσίες (π.χ. ΜΟΚΑ) και να διατηρείται η υπάρχουσα τραγική υποστελέχωση. Μέσα σε όλο αυτό το χάος προστίθεται και η καθημερινή αναδιαμόρφωση της διάταξης της υπηρεσίας, αφού οι διαταγές της τελευταίας στιγμής «δίνουν και παίρνουν», ενώ δεν υπάρχει κεντρική μέριμνα για τυχόν (ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚΤΑΚΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΑΚΤΙΚΟΤΑΤΕΣ) υπηρεσιακές ανάγκες π.χ. μεταγωγές αυτοφώρων. Το προαναφερθέν ζήτημα ο κ. Υπουργός Προ. Πο. είχε δεσμευτεί ότι θα το θεραπεύσει, αλλά φυσικά μέχρι και σήμερα τίποτα. Η υποκρισία και η ο χλευασμός προς τον αστυνομικό από την ηγεσία του, έχουν ξεπεράσει τα όρια.

Οι συνθήκες που περιγράφονται, αποτυπώνουν ότι τα τοπικά Τμήματα ουσιαστικά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και ότι το προσωπικό έχει αφαιμαχθεί.

Η επιλογή υποβάθμισης των Τμημάτων από την ηγεσία είναι εξόφθαλμα εντελώς συνειδητή, διότι προφανώς τα Τμήματα δεν έπαιξαν και δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο στα «μεγαλόπνοα» σχέδια της κυβέρνησης που έχουν σαν πυρήνα την καταστολή. Η κυβέρνηση έδωσε το μονοπώλιο της προσοχής της σε άλλες Υπηρεσίες, ενισχύοντας τες με άτομα (πρόσληψη Ειδικών Φρουρών κ.λπ.), ενώ στα Τμήματα σχεδόν τίποτα. Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά υποδεικνύει ότι πρωταγωνιστές στο δικό της έργο δεν ήταν σχεδιασμένο να είναι και οι αστυνομικοί των Τμημάτων, που όλοι κατά τ’ άλλα διαλαλούν πως αναγνωρίζουν το έργο τους, διότι είναι το κύτταρο της ΕΛ.ΑΣ. Φυσικά καμία σχέση σε αυτό δεν έχουν οι συνάδελφοι εκείνων των Υπηρεσιών, οι οποίοι μάλλον χρησιμοποιήθηκαν σαν μαριονέτες από την ηγεσία για να παίξουν κατασταλτικό ρόλο στα επαίσχυντα σχέδια της κυβέρνησης (καταστολή των διαδηλώσεων για τους αντεργατικούς νόμους, βεβαίωση προστίμων στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού κ.α.).

Η επιλογή της ηγεσίας για κλιμακούμενη εξαθλίωση του προσωπικού των Τμημάτων, έχει φέρει στο αδιέξοδο και τους αστυνομικούς, αλλά και τους πολίτες. Καλούμε τους αρμόδιους να ενισχύσουν άμεσα τα Τμήματα. Να δοθεί τώρα τέλος στην περιφρόνηση των δικαιωμάτων των αστυνομικών των Τμημάτων, και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

 









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης spap είπε…
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτο και δεν κάθονται κάτω να δωσουν λύσεις; Ίσως γιατί δεν πιέζετε η Ιεραρχια; δεν γνωρίζει;δεν ενημερωνετε απο τους επιτελείς; του Γενικούς διευθυντες κλπ;