Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το χρονικό των προαναγγελθεισών γυναικοκτονιών


Η Ελένη Τοπαλούδη είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν  δολοφονηθεί, πως απειλείται. Η Αγγελική Πέτρου που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στην Κέρκυρα γιατί δεν ενέκρινε τον σύντροφό της, είχε επίσης κάνει καταγγελία στην αστυνομία πριν δολοφονηθεί. Στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στην Μακρινίτσα υπήρχαν ασφαλιστικά μέτρα που ήταν σε ισχύ, αλλά δεν ελέγχονταν από την αστυνομία.

Και για το τελευταίο θύμα, τη γυναίκα της Δάφνης, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύντροφο της με πολλαπλές μαχαιριές, είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία 20 μέρες νωρίτερα από μια γειτόνισσα που σημείωνε στο facebook πως « Το περιπολικό ήρθε μετά από 25 λεπτά δεν μπήκαν καν στο κόπο να κατέβουν από το όχημα, άνοιξαν απλά τα παράθυρα και έφυγαν!!!».

Οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προφανείς και η αξιωματικός Σοφία Βαγενά, εξηγεί στο tvxs.gr αναλυτικά τους λόγους.

«Το 15900 δέχεται τις τετραπλάσιες καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, από την αστυνομία. Άρα κάτι κάνουμε πολύ λάθος. Το υπουργείο πρέπει να δράσει άμεσα, είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας» λέει η αξιωματικός με αφορμή τη γυναικοκτονία της Δάφνης, την έκτη κατά σειρά για το έτος που διανύουμε.

Η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξη της στο tvxs, υπογράμμιζε πώς παραμένουν αδρανή και υποστελεχωμένα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, μια πρωτοβουλία της παράταξης, της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών. Στην ερώτηση μας αν άλλαξε κάτι με αφορμή την δραματική επικαιρότητα απαντά αρνητικά:

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα συγκεκριμένα τμήματα ασχολούνται με την στατιστική και όχι με τις γυναίκες. Γίνονται προσλήψεις ειδικών φρουρών που κάνουν περιπολίες και παραμένουν υποστελεχωμένα τραγικά τα Αστυνομικά Τμήματα, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά γιατί έχουν άμεση επαφή με τη γειτονιά.

Έκανε το υπουργείο ολόκληρη καμπάνια με το σλόγκαν “σπάσε τη σιωπή σου”. Που να την σπάσει τη σιωπή της η γυναίκα; Υπάρχει συγκεκριμένο προσωπικό που να ασχολείται μόνο με αυτά τα θέματα στην αστυνομία και να ξέρει πως θα προσεγγίσει τις γυναίκες; Όχι. Υπάρχει έστω επαρκές προσωπικό στα Αστυνομικά Τμήματα ώστε να ασχοληθεί ενδελεχώς; Όχι. Τρία άτομα είναι σε κάθε Τμήμα, που για να ασχοληθούν με μία τέτοια περίπτωση πρέπει να πάψουν να ασχολούνται με ο,τιδήποτε άλλο. Υπάρχουν ξενώνες για αυτές τις γυναίκες ώστε να μην επιστρέψουν σπίτι μετά την καταγγελία; Όχι» λέει η Σ. Βαγενά. 

Η αξιωματικός υπογραμμίζει ότι είχε προειδοποιήσει για την έξαρση των φαινομένων εν μέσω καλοκαιριού γιατί «... Κατά τη διάρκεια του lock down, υπήρχε μεγάλη πίεση στα σπίτια που υπάρχουν κακοποιητές. Ήταν εμφανές ότι οι γυναίκες θα αντιδράσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους θα ασκήσουν μεγαλύτερη βία, κάποιοι θα έφταναν -όπως κι έγινε- στη δολοφονία».

Είναι η πρώτη γυναίκα συνδικαλίστρια που έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέμα, γι’ αυτό και αρκετοί πολίτες την καλούν κάνοντας καταγγελίες, τις οποίες εκείνη προωθεί σε αρμόδιους διοικητές. Στο σχετικό εισηγητικό της σημείωμα, είχε αναπτύξει πλήρως τις ανάγκες για οργανωμένα τμήματα  που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την ενδοοικογενειακή βία και θα απασχολούν εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και ψυχολόγους.

«Υπάρχουν πρόθυμοι συνάδελφοι, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί ούτε η ενδεδειγμένη εκπαίδευση υπάρχει, ούτε το προσωπικό. Οι προανακρίσεις για θέματα ενδοοικογενειακής  βίας, γίνονται στα οικεία  τμήματα που όπως είπα είναι τραγικά υποστελεχωμένα..

..Η άμεση δράση που κλήθηκε να πάει στο συμβάν  της Δάφνης πχ, δεν είχε προσωπικό εξειδικευμένο ώστε να ξέρει πως θα λειτουργήσει. Αυτός που είναι στη βάρδια δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα προσεγγίσει το θύμα, πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις. Τέθηκαν ορθά σε διαθεσιμότητα οι συνάδελφοι, αλλά την κοινωνία την ενδιαφέρει πως δεν θα υπάρξουν άλλα θύματα. Και όταν τα ΑΤ λειτουργούν με το 10% της δύναμης τους, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό πρόληψη δεν μπορεί να υπάρχει. Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης έντασης στα θέματα αυτά.  Δεν αρκεί το υπουργείο να ανακοινώνει προθέσεις. Πρέπει ο κ. Χρυσοχοϊδης να δράσει άμεσα. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας!».

 

Φωτεινή Λαμπρίδη





Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια είναι η λύση, να καλούμε τη νέα φίρμα που μας πασαρετε ως νέο σωτήρα, να επεμβαίνει και να δίνει λύσεις, να δούμε τότε αν η πρόθεση συνοδεύεται και από ικανότητα