Ticker

6/recent/ticker-posts

idirect.gr

Τραγική υπόθεση βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων στη Ρόδο


Σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και για σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα που φέρονται ότι τελέσθηκαν στην Ρόδο κατά τα έτη 2018 έως και τον Φεβρουάριο του 2020, παραπέμπεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 40χρονος ημεδαπός.

Ο 40χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης προσέγγισης δύο ανηλίκων, μετά την απολογία του.

Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:

Η σύντροφος του 40χρονου, έχει αποκτήσει δύο παιδιά από το πρώτο της γάμο κι άλλα τρία παιδιά από τον μετέπειτα σύντροφό της. Με τον κατηγορούμενο γνωρίσθηκε το έτος 2013 περίπου κι αργότερα, το έτος 2014, αυτός βάφτισε τα δίδυμα μικρότερα τέκνα της.

Αρχικά ο κατηγορούμενος διέμενε εκτός Ρόδου και έστελνε στα παιδιά δώρα ταχυδρομικά, ενώ κατά διαστήματα τα επισκεπτόταν. Μετά τον χωρισμό της με τον πρώην σύντροφό της, ο κατηγορούμενος τής πρότεινε να φιλοξενήσει αυτήν και τα τέκνα της στην οικία του όπου και μετακόμισαν.

Αργότερα, μετακόμισαν σε άλλη περιοχή και στην συνέχεια παντρεύτηκαν και ο κατηγορούμενος με πράξη εκούσιας αναγνώρισης τέκνων αναγνώρισε ως γνήσια φυσικά του τέκνα με την συναίνεση της μητέρας τους, τα δίδυμα, τα οποία προηγουμένως είχε βαφτίσει.

Από το έτος 2018 όμως, υπήρξαν καταγγελίες σε βάρος του κατηγορουμένου για ενδοοικογενειακή βία. Αυτό έγινε αφορμή να παραγγελθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου η διενέργεια κοινωνικής έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων τέκνων. Η μητέρα αρνήθηκε στην κοινωνική λειτουργό ότι ο κατηγορούμενος ήταν κακοποιητικός και μίλησε για σχέσεις στοργής και αγάπης μεταξύ του κατηγορουμένου και των τέκνων.

Η δασκάλα των διδύμων αλλά και ο δάσκαλος του τρίτου, διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν παρατηρήσει ενδείξεις κακοποίησης στα παιδιά, τα οποία εμφανίζονταν στο σχολείο φροντισμένα, διαβασμένα και καθαρά. Από την προσωπική επαφή της κοινωνικής λειτουργού με τα τρία παιδιά, αυτά φάνηκαν φυσιολογικά, καθαρά και ομιλητικά.

Σύμφωνα με την έκθεση δύο παιδοψυχολόγων και κοινωνικής λειτουργού, που συνετάγη μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας για διενέργεια κοινωνικής έρευνας, η μητέρα στην πρώτη συνεδρία κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον πρώην σύντροφό της και βιολογικό πατέρα των τριών παιδιών της που προσπαθούσε να επέμβει στην ζωή της ιδίας και των τέκνων της, παρουσιάζοντας μία στρεβλή εικόνα της ιδίας και της προσωπικής της ζωής με απώτερο σκοπό να βλάψει την ίδια.

Στην πορεία ενώπιον των παιδοψυχολόγων και της κοινωνικής λειτουργού, η μητέρα καταγγέλλει ότι κακοποιείτο σωματικά η ίδια και τα παιδιά της τόσο από τον πρώτο σύζυγό της όσο και από τον μετέπειτα σύντροφό της και αποκαλύφθηκε ότι αυτή η ιδανική εικόνα οικογένειας με τον κατηγορούμενο κάθε άλλο παρά αληθινή ήταν και ότι ήταν αποκύημα της προσπάθειας της μητέρας να μην απωλέσει την επιμέλεια των παιδιών.

Αντιθέτως προέκυψε από τις καταθέσεις των ανήλικων τέκνων και του ενηλίκου μεγαλύτερου γιου ότι ο κατηγορούμενος ήταν από την αρχή κακοποιητικός τόσο προς την σύζυγό του, όσο και ως προς τα τρία μικρότερα τέκνα της.

Είκοσι ημέρες μετά την διάσπαση της συμβίωσής της με τον κατηγορούμενο, την 16.3.2020, η μητέρα μετέβη στο Α.Τ. Ιαλυσού και κατήγγειλε ότι η μικρή της κόρη της είχε εκμυστηρευτευθεί ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον κατηγορούμενο. Επίσης αποκάλυψε ότι καθ’όλη την διάρκεια της συμβίωσής τους από το 2017 έως το 2020, φερόταν βάναυσα εξακολουθητικά στην ίδια και στα τέκνα της. Ότι είχε φτάσει να της πετά βαριά αντικείμενα, όπως ένα σίδερο, έναν αφυγραντήρα, ότι την είχε απειλήσει με μαχαίρι, την είχε καρφώσει με ένα ξύλο που χρησιμοποιούσε στο τζάκι και πολλά άλλα.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι κακοποιητικές συμπεριφορές του κατηγορουμένου είχαν οδηγήσει σε καταγγελίες, η μητέρα και τα τέκνα αρνούντο για μεγάλο χρονικό διάστημα να τις επιβεβαιώσουν ενώπιον των κοινωνικών λειτουργών και παιδοψυχολόγων, εμφανίζοντας τον κατηγορούμενο ως έναν στοργικό «πατέρα» και αντιθέτως τον βιολογικό πατέρα των παιδιών ως τέρας που τα κακοποιούσε συστηματικά.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από τον ιό HIV και δεν προσεβλήθη από το σύνδρομο το θύμα.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα καταγγέλλονται εις βάρος του και διατείνεται ότι αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας της πρώην συντρόφου του για να τον εκδικηθεί.

Περαιτέρω προσκόμισε στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι την επίμαχη περίοδο του έτους 2018 που του αποδίδεται ότι τέλεσε τα αδικήματα, η σύντροφός του παρακολουθείτο από την Πρόνοια και δεν είχε προκύψει οτιδήποτε σχετικό στις οικείες εκθέσεις που συντάχθηκαν.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ Μαρία Καραολάνη.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια