Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι φλόγες “καίνε” τα εξοπλιστικά σχέδια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης;


Η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα από τις πυρκαγιές ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί σ΄ όλο της το μέγεθος! Οι φωτιές ακόμη καίνε όσο κι αν στην κυβέρνηση παριστάνουν ότι “το θέμα τελείωσε”. Οι επιπτώσεις της αδυναμίας της κρατικής μηχανής να αντιμετωπίσει τις φωτιές δεν αφορούν μόνο στο περιβάλλον . Η οικονομία που έτσι κι αλλιώς δεν πήγαινε καθόλου καλά, δέχεται ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει πολλά από τα σχέδια της. Σ΄ ότι αφορά στον χώρο της Άμυνας , υπάρχει πλέον ο ορατός κίνδυνος να πάνε κι άλλο πίσω εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν κριθεί εξαιρετικά επείγοντα από την κυβέρνηση στα λόγια. αλλά όχι και στις πράξεις.

Δύο προγράμματα αυτή τη στιγμή επείγουν και για τα δύο η κυβέρνηση ανεξήγητα “έπαιξε τις καθυστερήσεις” και τώρα πολλοί ανησυχούν για την έκβαση τους.

Το πρώτο πρόγραμμα που πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση είναι το πρόγραμμα των φρεγατών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είχε ληφθεί απόφαση. Δεν ήταν συνεπής στην δέσμευση του. Αναμένοντας τους Αμερικανούς να καταθέσουν νέα πρόταση ,η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε κορώνα γράμματα το πρόγραμμα των φρεγατών και τώρα μένει να δούμε αν θα το διατηρήσει στο ψυγείο, μέχρι να δει τι θα κάνει με την κρίση που προέκυψε από τις φωτιές.

Το δεύτερο πρόγραμμα για το οποίο η κυβέρνηση έδωσε “ραντεβού τον Σεπτέμβριο”, είναι ο εκσυγχρονισμός των 38 παλαιότερων F-16 που είχαν αγοραστεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητστοτάκη. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, από το 2017 ακόμη ο εκσυγχρονισμός των F-16 απ΄ αυτά τα αεροσκάφη θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Έστω και αργά μπήκαν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Ωστόσο η κυβέρνηση αντί να εγκρίνει το πρόγραμμα και να προχωρήσει, προτίμησε να το αφήσει για τον Σεπτέμβριο. 

Και με τα Rafale τι γίνεται; Πότε θα έρθουν στην Τανάγρα; Για να έρθουν τα αεροσκάφη πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Γίνεται κάτι στην Τανάγρα; Προχωρούν τα απαιτούμενα έργα; Θα προχωρήσουν σύντομα; Κανείς δεν ξέρει.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής για να μην πούμε πανικού. Η εικόνα της έχει πλέον ανεπανόρθωτα τσαλακωθεί από το κάζο των πυρκαγιών και δυστυχώς δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές με δουλειά και ουσία αλλά μόνο με επικοινωνία. Ελπίζουμε αυτό να μην ισχύσει και στο σοβαρότατο θέμα των εξοπλισμών. Η ίδια δημιούργησε προσδοκίες περί “ταχύτατου εξοπλισμού της χώρας”, αλλά μέχρι στιγμής ένα Rafale έχουμε παραλάβει κι αυτό το αφήσαμε στη Γαλλία.

Να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και μήνες, πριν καν ο κορονοϊός φουντώσει και πολύ πριν τη τραγωδία των πυρκαγιών ο κ.Σκυλακάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει στο ΥΠΕΘΑ, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για τα εξοπλιστικά.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια