Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Έλληνας που απέδρασε από την κόλαση της Καμπούλ


«Επί 4 ημέρες δεν έχω κοιμηθεί. Η αδρεναλίνη με κρατάει ξύπνιο». Αυτά τα λόγια για ένα έμπειρο στέλεχος ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αποτυπώνουν τις στιγμές που πέρασε περιμένοντας τη διάσωσή του από την κυριευμένη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, ο πρώτος στόχος των οποίων ήταν διαχρονικά και παραμένει οι πολίτες δυτικών χωρών και οι συνεργάτες τους, που τους κέρδισαν στον πρώτο πόλεμο και τώρα ήρθε η ώρα για την εκδίκησή τους.

Όλα πήγαν καλά όμως για τον Παναγιώτη Κουμουτσάκο, τον Έλληνα που αφίχθη το βράδυ του Σαββάτου στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ο οποίος άφησε πίσω του μια «κόλαση», στην οποία δεν θα επέστρεφε -αυτός και πολλοί ακόμη- «ούτε στα επόμενα 100 χρόνια».

Όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, ο απεγκλωβισμός του έγινε χάρη σε ενέργειες ενός Ρουμάνου συνδέσμου, σε συντονισμό με τον δικηγόρο Γιώργο Κ. Μαρή, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό επιχειρησιακών θεμάτων και στη διαχείριση κρίσεων, ενώ από τη στιγμή που βγήκε από το Αφγανιστάν με πτήση της βρετανικής αεροπορίας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τα περαιτέρω.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr, ο εργαζόμενος τα τελευταία 4 χρόνια στο Αφγανιστάν ως «Αξιωματικός Ασφαλείας Εγγύς Υποστηρίξεως» (CPO/PSD - close protection officer/personal security detail) περιγράφει τις στιγμές που έζησε στο κέντρο συγκέντρωσης της Καμπούλ, μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους αφερέγγυους Ταλιμπάν και να του επιτραπεί το ταξίδι πίσω στην πατρίδα.

«Ήμουν με 439 άτομα σε έναν χώρο φύλαξης και περιμέναμε μέρα προς μέρα τη διαφυγή μας. Είχαμε κάνει συμφωνία με τους Ταλιμπάν να μην μας πειράξουν και να επιτρέψουν τον επαναπατρισμό μας. Ευτυχώς έτσι και έγινε και ακολούθησε σε μια μέρα ολοκληρωτική εκκένωση με 7 πούλμαν και 4 βαν ώστε να μας μεταφέρουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο», περιγράφει προσθέτοντας: «Με βοήθησε η ελληνική κυβέρνηση και οι πρεσβείες, όπως και ο δικηγόρος Γιώργος Κ. Μαρής που επικοινώνησε μαζί μου και προέβη σε κάποιες ειδικές διαδικασίες τις οποίες δεν γνώριζα καν ότι υπάρχουν».

«Αυτά που δείχνουν τα κανάλια ότι συμβαίνουν στη χώρα είναι τα μισά - και μάλιστα μπορεί να δείχνουν και στοχευμένα κάποια πράγματα. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσο νομίζετε. Αυτή τη στιγμή είναι ασέβεια να πω λεπτομέρειες, προς τους ανθρώπους που παλεύουν ακόμα. Εκεί δεν θα επιστρέψουμε ούτε σε 100 χρόνια», περιγράφει ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος.

«Υπάρχει ευρεία αποδοχή των Ταλιμπάν και της φιλοσοφίας τους στο Αφγανιστάν»!

Ερωτώμενος για τη γενικότερη κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς ο ίδιος ως στέλεχος του ΝΑΤΟ τη γνωρίζει όσο λίγοι Έλληνες, ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος εκτιμά ότι, τελικά, δεν είναι και τόσο περίεργο αυτό που συνέβη, αν και τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς... οι περισσότεροι Αφγανοί είναι με τους Ταλιμπάν, ενώ και το μέρος της κουλτούρας που προκαλεί αποστροφή στη δύση -σχετικά π.χ. με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία-  δεν είναι καθόλου ξένο για τη χώρα, με ή χωρίς τη διακυβέρνηση των ανταρτών!

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Αφγανών, ακόμα και οι διερμηνείς που βλέπουμε ότι προσπαθούν να φύγουν τώρα, οι περισσότεροι από αυτούς μου λέγανε ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τους Ταλιμπάν στην εξουσία! Καλά περνάγαμε και τότε! Έτσι, για τον περισσότερο κόσμο, δεν τρέχει και τίποτα που κέρδισαν οι Ταλιμπάν», υποστηρίζει, και προσθέτει: «Αυτοί που φοβούνται είναι όσοι συνεργάστηκαν με τις δυτικές χώρες. Αυτοί είναι που σηκώθηκαν να φύγουν όταν είδαν την επέλαση των Ταλιμπάν»... 

Και καταλήγει: «Η δουλειά μου ήταν επί 4 χρόνια στους δρόμους του Αφγανιστάν. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν έβλεπα ποτέ γυναίκες! Το παραμικρό αν συμβεί, οι γυναίκες τιμωρούνται επί τόπου και δημόσια»...

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια