Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΚΕΘΑ: Εγκληματική η πολιτική που καίει τη χώρα επί μέρες


Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς τους πυρόπληκτους, καταγγέλλει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιοχές, που επλήγησαν τις τελευταίες μέρες από τις πυρκαγιές. 

O λαός έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος των πυρκαγιών! Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση  της ΝΔ είναι το «τρεχάτε να σωθείτε».

Μνημείο υποκρισίας αποτελούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες για όλη αυτή την καταστροφή,  ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, τα  «ακραία» καιρικά φαινόμενα και η «ατομική» ευθύνη. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά! Μας κοροϊδεύουν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ότι ενώ η δασική υπηρεσία ζήτησε 17 εκατομμύρια για να κάνει τα απαραίτητα έργα φέτος, η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ. με αποτέλεσμα να μην συντηρηθούν δασικοί δρόμοι, να μην ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες, να μην λειτουργούν ούτε πυροσβεστικοί κρουνοί, όπως καταγράφηκε σε πολλές περιπτώσεις. 

Παράλληλα η αύξηση των πιστώσεων το 2021, για τις λειτουργικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μόνο 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς βλαβών, ανεπάρκειας μέτρων, μέσων και προσωπικού.

Είναι ολοφάνερο ότι το «τσεκούρι» στα κονδύλια είναι που βάζει μπουρλότο στη δασοπυρόσβεση, καθώς ενώ έχουν κόστος δεν επιφέρουν άμεσο κέρδος για τα μεγάλα συμφέροντα. Όλα μπαίνουν στον Προκρούστη της πολιτικής του “κόστους- οφέλους”.

Άμοιρες ευθυνών όμως δεν είναι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. Με την πολιτική που άσκησαν μέχρι σήμερα έχουν βάλει όλες τους τη σφραγίδα τους, “εν χορώ” με την ΕΕ, στις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν κάθε τόσο τη χώρα. Μια πολιτική που έχει αδιαφορήσει παντελώς για την πρόληψη των πυρκαγιών και όπως αποδεικνύεται διαχρονικά και εμπράκτως ούτε και στην οργάνωση της κατάσβεσης τους.

Προκαλεί αγανάκτηση και αποτελεί ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις, από τη μια να εφαρμόζουν περικοπές δαπανών για όλες τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες: υγεία, παιδεία, θωράκιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) και από την άλλη να έχουν καταστήσει τη χώρα μας πρώτη σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.

Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μας προσφέρει σήμερα ανεξάντλητες δυνατότητες για την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, με ελαχιστοποίηση των ζημιών και των απωλειών. Δυνατότητες που όμως όπως φαίνεται δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις κυβερνήσεις!

Άρα δεν είναι ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να  πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα:

Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πυρόπληκτος κατοίκους των κατεστραμμένων  περιοχών από τις πυρκαγιές, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν με κάθε τρόπο λαϊκές επιτροπές που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα, για την πυροπροστασία δασικών περιοχών, γενικότερα της υπαίθρου, καθώς και την παροχή κάθε στήριξης στους πληγέντες.

Όλοι να απαιτήσουμε:

Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι καταστροφές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και η απώλεια του εισοδήματος τα επόμενα χρόνια

Να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

Να εξασφαλιστεί κάθε απαραίτητη μέριμνα γενικότερα η υγιεινή και η ασφάλεια των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της μάχης απέναντι στη φωτιά, καθώς και όλα τα δικαιώματα τους (οικονομικά, άδειες, ωράρια κτλ).

Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής των πυρκαγιών.

Να αναληφθούν άμεσα ενέργειες για αντιπλημμυρική προστασία.

 

10/8/2021

Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια