Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους


Διαβάστε το κείμενο τής Αγγελικής Καρδαρά: Ένα βιβλίο για τους νέους που παγιδεύτηκαν στις σκοτεινές «διαδρομές» της βίας...

Αφιερώνεται στα παιδιά που ονειρεύονται, με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά τους στο όνειρο. 

Ένα νέο συγγραφικό ταξίδι ξεκίνησε για μένα αυτό το καλοκαίρι. Το έκτο βιβλίο μου, υπό τον τίτλο Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους (Προλογικό Σημείωμα: Καθηγητής Νέστωρ Κουράκης
Επίμετρο: Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Διονύσης Χιόνης. Εξώφυλλο: Σίσι Τζούμα, Ζωγράφος & Αλέξανδρος Κοκκίνης, Γραφίστας) κυκλοφορεί από τον Ιούλιο του 2021 από τις εκδόσεις Παπαζήση και σας ευχαριστώ από καρδιάς που με τιμάτε με το αναγνωστικό σας ενδιαφέρον, δίνοντάς μου την πολύτιμη ευκαιρία να συνεχίσω να ονειρεύομαι συγγραφικά!

Στις 626 σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται η ματιά μου σε εγκλήματα με δράστες και θύματα νέους και καταγράφεται η επιστημονική άποψη των κορυφαίων εγκληματολόγων της χώρας μας και έγκριτων επιστημόνων στον τομέα εξειδίκευσής τους, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την καίρια συμβολή τους στο βιβλίο. Στο βιβλίο παρουσιάζονται έρευνες, μελέτες και συνεντεύξεις για το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας και θυματοποίησης ανήλικων και νέων, αλλά και ειδικές θεματικές ενότητες με ένα ιδιαίτερο εγκληματολογικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Επίσης, αναλύονται υποθέσεις με δράστες και θύματα ανήλικους και νέους που απασχόλησαν τα ελληνικά εγκληματολογικά και ποινικά χρονικά, από το 1995 έως και το 2020. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένα γλωσσάριο με όρους για τη νεανική παραβατικότητα και θυματοποίηση ανηλίκων.

Κάθε δημιουργία είναι, αναμφίβολα, το αποτέλεσμα ιδεών και σκέψεων και κρύβει μέσα της εμπειρίες ετών, βαθιά συναισθήματα και όνειρα που αποτυπώνονται σε λέξεις και εικόνες. Όλες αυτές τις σκέψεις, τις ιδέες αλλά και τα έντονα συναισθήματα, θέλησα να αποτυπώσω στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Στο εξώφυλλο αποτυπώνεται η ματιά στον κόσμο και η εγκλωβισμένη κραυγή-απελπισίας ανηλίκων και νέων, που θέλουμε να ακουστεί όσο πιο ψηλά γίνεται και να μετατραπεί σε φωνή δύναμης, αγάπης, αισιοδοξίας, ζωής. Το μήνυμα του βιβλίου επιθυμώ να είναι θετικό, παρά τη σκληρότητα του θέματος. Ένα μήνυμα αγάπης και στήριξης της ανηλικότητας και νεότητας σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις που βιώνει συνταρακτικές αλλαγές.

Οι Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους αποτελούν ένα μεγάλο συγγραφικό μου όνειρο. Τολμώ μάλιστα να πω ότι το μεγαλύτερο συγγραφικό μου όνειρο από πολύ νεαρή ηλικία ήταν να γράψω για την ανηλικότητα και τη νεότητα και το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για να γράψω για το θέμα. Σήμερα η συγκίνηση είναι βαθιά, καθώς οι άνθρωποι που αποτέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη δική μου πηγή έμπνευσης με τα δικά τους συγγράμματα και το επιστημονικό τους έργο με τιμούν σε αυτό το βιβλίο, με πολλούς τρόπους: παραχωρώντας μου συνέντευξη, γράφοντας ένα κείμενο ειδικά για το βιβλίο, αποστέλλοντάς μου όλο αυτό το χρονικό διάστημα πριν από την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου πολύτιμο υλικό ώστε να εμβαθύνω περισσότερο, αλλά και επιφυλάσσοντάς μου/μας εκπλήξεις, όπως το γράμμα του Καθηγητή Γιάννη Πανούση που απευθύνει στους νέους (μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε), το κείμενο του Καθηγητή Αντώνη Μαγγανά με τις πολύτιμες εμπειρίες του, ο ξεχωριστός πρόλογος του Καθηγητή Νέστορα Κουράκη που αποτελεί ένα πολύ δυνατό πρότυπο με το επιστημονικό του έργο και του οποίου τα βιβλία για την ανηλικότητα ήταν «οδηγός» μου από φοιτήτρια, αλλά και το επίμετρο στο οποίο μοιράζεται μία πολύ σημαντική εγκληματολογική εμπειρία του ο Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και Πρόεδρος στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, Διονύσης Χιόνης.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μεγάλα μέρη. Ακολουθούν οι Ειδικές Θεματικές Ενότητες και τα Παραρτήματα. Στο Α’ ΜΕΡΟΣ προσεγγίζεται σε θεωρητικό επίπεδο το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο Β’ ΜΕΡΟΣ αναλύονται υποθέσεις με θύματα ανήλικους και νέους σε συσχετισμό με την απεικόνισή τους στα ΜΜΕ. Στο Γ’ ΜΕΡΟΣ εξετάζεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και παρουσιάζεται η κάλυψη υποθέσεων από τα media, ενώ δίνεται έμφαση σε ζητήματα ορολογίας. Στο Δ’ ΜΕΡΟΣ πολύ σοβαρά εγκλήματα με δράστες νέους, τα οποία απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ, αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης. Στο Ε’ ΜΕΡΟΣ το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο σύγχρονο σχολείο, στις εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ μαθητών αλλά και μαθητών-εκπαιδευτικών. Στις Ειδικές Θεματικές Ενότητες αναλύονται ζητήματα κρίσιμης σημασίας, όπως η κακοποίηση ζώων από ανήλικους, η αμνησία μετά τη διάπραξη της εγκληματικής πράξης, η «εκδικητική πορνογραφία», τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα ανήλικους και νέους, οι αυτοκτονίες, οι επιθέσεις με οξύ. Στα Παραρτήματα το αναγνωστικό κοινό θα βρει ένα χρήσιμο γλωσσάριο βασικών νομικών και εγκληματολογικών όρων για τη νεανική παραβατικότητα και τη θυματοποίηση ανηλίκων από το αμερικανικό δίκαιο, με τις αντίστοιχες ερμηνείες στα ελληνικά και θα διαβάσει τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως σε σημαντικές πτυχές των υπό διερεύνηση θεμάτων. Η παρουσίαση μελετών και η καταγραφή της άποψης κορυφαίων εγκληματολόγων της χώρας και έγκριτων επιστημόνων στον τομέα της εξειδίκευσής τους προσδίδουν στο παρόν βιβλίο μία ιδιαίτερη αξία, με απώτερο στόχο να αποτελέσει στο μέλλον ένα σημείο αναφοράς για τον δημοσιογραφικό κόσμο και την επιστημονική κοινότητα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο σημαντικός και αγαπημένος στο ευρύ κοινό δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ θα ήταν ένας από τους ομιλητές του βιβλίου στην παρουσίασή του….Περίμενα  με αγωνία και χαρά να λάβει στα χέρια του το βιβλίο και  να μου πει την άποψή του. Άλλωστε στο βιβλίο παρουσιάζονται και άρθρα μας στο bloko.gr που μου έκανε την τιμή ο Γιώργος να αναρτά, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση και να τα περιβάλλει πάντοτε με πολύ μεγάλη αγάπη, αλλά και με κοινωνική ευαισθησία να στηρίζει όλες τις επιστημονικές μας δράσεις. Η απουσία του Γιώργου είναι «ηχηρή» στη ζωή μας και συνεχίζει να ματώνει τις καρδιές μας. Μας λείπει η προσέγγισή του, η διεισδυτική δημοσιογραφική του ματιά, η κοινωνική ευαισθησία και η πίστη του σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Πιστεύω ότι από ψηλά συνεχίζει να έχει την αγκαλιά του ανοιχτή και να μας προστατεύει. Όταν το Σεπτέμβριο του 2018 πραγματοποιήσαμε στον Ιανό το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Εγκλήματα κατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις» Εγκλήματακατά της ζωής, παιδιά και ΜΜΕ: προβληματισμοί και προκλήσεις - Bodossaki Lectureson Demand (blod.gr) ο Γιώργος Καραϊβάζ που μας έκανε την τιμή να συντονίζει τη συζήτηση ξεκίνησε επισημαίνοντας «Τα παιδιά είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή μας». Είμαι σίγουρη ότι με αυτά τα λόγια θα ξεκινούσε και στην παρουσίαση του βιβλίου και αυτά ακριβώς τα λόγια θα κρατήσω κι εγώ στην καρδιά μου, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προστατεύσουμε τα όνειρά τους και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.   

 

Αγγελική Καρδαρά, Δρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια