Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοκάρουν οι περιγραφές των θυμάτων ρατσιστικής επίθεσης στο Λασίθι


Ο Εμραν 35 ετών από το Πακιστάν είναι ο μόνος από την παρέα των αλλοδαπών που ξυλοκοπήθηκαν άγρια μέσα στα σπίτια τους στον Άγιο Γεώργιο του Οροπεδίου Λασιθίου που μιλάει ελληνικά. Είναι και ο μόνος που στάθηκε τυχερός αφού βρισκόταν στην Ιεράπετρα για δουλειές το απόγευμα της Τετάρτης όταν περισσότεροι από εφτά Έλληνες, όπως τονίζει,  εισέβαλαν στα σπίτια που διαμένουν οι αλλοδαποί και τους χτύπησαν άγρια.  Επικοινωνήσαμε μαζί του, προκειμένου να εκτελέσει χρέη μεταφραστή και να μας περιγράψει τον εφιάλτη που έζησαν οι συμπατριώτες του. Αν και η επικοινωνία που είχαμε δεν ήταν κατανοητή στο βαθμό που θα θέλαμε, ωστόσο αυτά που μας είπε ήταν πραγματικά τρομακτικά. Ο φόβος τους έχει κυριεύσει ακόμα και τώρα που η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της. Πολλοί από τους αλλοδαπούς παραμένουν στα σπίτια τους, χτυπημένοι σε χέρια, πόδια, κεφάλι και πλευρά και δεν μπορούν να εργαστούν.

Ο Εμραν εκφράζει το παράπονο των συμπατριωτών του. «Γιατί μας χτύπησαν; δεν κάναμε κάτι κακό;» λέει μεταφέροντας τα λόγια κάποιων θυμάτων.

Τον ρωτήσαμε πόσο καιρό μένουν στο χωριό του Οροπεδίου. «Ένα μήνα περίπου» μας απάντησε και τόνισε ότι αλλάζουν συχνά περιοχές και πάνε όπου υπάρχει μεροκάματο. Αλήθεια πόσο είναι αυτό το μεροκάματο. «Άλλος δίνει 30 ευρώ, άλλος 35, άλλος 40 ευρώ» μας απάντησε.

Η επόμενη ερώτηση μας αφορά στις σχέσεις με τους κατοίκους. «Εμείς δεν πειράζουμε, μόνο για δουλειά είμαστε εδώ» απαντά. Κι όταν τον ρωτάμε εάν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος να τους υπερασπιστεί απαντά: «Κάποιες γυναίκες έλεγαν να μην μας πειράξουν γιατί είμαστε καλά παιδιά. Οι άντρες στο χωριό δεν είπαν τίποτα».

«Δώσε μας το ενοίκιο»

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο ίδιος μετά από ερωτήσεις που έκανε σε ομοεθνείς του, οι δράστες μπήκαν στο σπίτι και έλεγαν «που είναι το ενοίκιο». «Όταν μπήκαν στο πρώτο σπίτι είχαν 3 πιστόλια, ξύλα, σίδερα και μαχαίρια. Τους είπαμε ότι δεν ξέρουμε ποιοι είστε για να σας δώσουμε το ενοίκιο. Τότε άρχισαν να μας βαρούν στα πόδια, στο κεφάλι, παντού. Ήταν στο σπίτι παιδιά ηλικίας από 17 έως 20 ετών, οι μικρότεροι σε ηλικία. Κάποιοι έτρεξαν στην κουζίνα και στην τουαλέτα για να γλυτώσουν. Κλείδωσαν τις πόρτες, αλλά τις έσπασαν. Κάποιοι πήδηξαν από τα παράθυρα για να γλυτώσουν και χτύπησαν στα πόδια».

Γνωρίζατε τους ανθρώπους που σας χτύπησαν; ρωτήσαμε. Στην απάντηση που έδωσαν κάποια από τα θύματα και μας μετέφερε ο μεταφραστής ήταν πως μόνο έναν γνώριζαν. «Το Μανώλη, αλλά δεν είχαμε ποτέ μιλήσει μαζί του. Δεν είχαμε μαλώσει».

Όλα τους τα υπάρχοντα έχουν επίσης καταστραφεί, τονίζει ο ίδιος. «Έσπασαν τα πάντα και πρέπει να τα πετάξουν. Πιάτα, ποτήρια, τα πάντα» λέει.

Γιατι όμως δεν φωνάξατε την αστυνομία ρωτάμε τον Εμραν. «Δεν ξέρουμε το νόμο και φοβόμαστε. Ένας πολύ καλός αστυνομικός στο Τζερμιάδο μας είπε ότι μπορούμε να καλούμε την αστυνομία».

Είναι τρομακτική η περιγραφή του όμως και για το τι έκαναν αυτί οι άνθρωποι όταν δέχτηκαν την εισβολή. «Κάποιοι είχαν τελειώσει τη δουλειά και είτε έτρωγαν είτε μαγείρευαν. Άλλοι κοιμόντουσαν όταν μπήκαν στα σπίτια. Πολλοί τώρα δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί έχουν πολλά τραύματα» καταλήγει.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια