Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κίνα – Έντεκα χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία» στον Καναδό Μάικ Σπέιβορ


Ο καναδός σύμβουλος Μάικλ Σπέιβορ, η σύλληψη και η κράτηση του οποίου από τις αρχές της Κίνας χαρακτηρίζονται «αυθαίρετα» μέτρα από τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον Τζάστιν Τριντό, καταδικάστηκε σήμερα να εκτίσει έντεκα χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία, καθώς οι σχέσεις του Πεκίνου και την Οτάβα συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Ο κ. Σπέιβορ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018, εξέλιξη που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη μερικές ημέρες νωρίτερα στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο Μάικλ Σπέιβορ «κρίθηκε ένοχος» για «κατασκοπεία και κλοπή κρατικών μυστικών» και «καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη», ανέφερε σήμερα δικαστήριο της Νταντόνγκ (βορειοανατολικά), στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, όπου δικάστηκε ο Καναδός τον Μάρτιο του 2021.

Η δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κάτι συνηθισμένο στην Κίνα σε υποθέσεις «κατασκοπείας».

Ακόμη ένας Καναδός, ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ, είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί ταυτόχρονα με τον Μάικλ Σπέιβορ. Του απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο καναδός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει την «αυθαίρετη φυλάκιση» των δύο ανδρών και την «έλλειψη διαφάνειας» των κινεζικών αρχών.

Η σύλληψη της Μενγκ Ουάνγκζου είχε γίνει κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο λέει πως ενδέχεται να έχει διαπράξει τραπεζική απάτη κι έχει ζητήσει την έκδοσή της.

Η Κίνα δεν παύει έκτοτε να καταγγέλλει έναν «πολιτικό» ελιγμό της Ουάσινγκτον και αξιώνει από την Οτάβα την «άμεση απελευθέρωση» του ηγετικού στελέχους της Χουάγουεϊ. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως οι δύο Καναδοί που συνελήφθησαν δεν χρησιμοποιούνται σαν πιόνια, ότι δεν έχει σκοπό να τους ανταλλάξει.

Πάντως η απαγγελία της απόφασης μοιάζει λιγότερο με σύμπτωση και περισσότερο με κλιμάκωση της πίεσης στην Οτάβα, καθώς η Μενγκ Ουάνγκζου θα προσαχθεί ως την 20ή Αυγούστου ενώπιον καναδικού δικαστηρίου για μια τελευταία σειρά ακροαματικών διαδικασιών προτού ληφθεί απόφαση για την πιθανή έκδοσή της.

Η απόφαση δεν αναμένεται πάντως παρά αφού περάσουν αρκετοί μήνες και, σε περίπτωση έφεσης, η διαδικασία θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια.

Η απαγγελία της ποινής του Μάικλ Σπέιβορ καταγράφηκε την επομένη της επικύρωσης από εφετείο της ποινής του θανάτου σε βάρος ακόμη ενός καναδού, του Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Καναδάς «καταδίκασε» τη σημερινή απόφαση, εκφράζοντας «απογοήτευση».

«Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή. Υπάρχει πιθανότητα να ασκηθεί έφεση. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τους συνηγόρους του», είπε ο Ντόμινικ Μπάρτον, ο πρεσβευτής του Καναδά στην Κίνα, μιλώντας στον Τύπο στη Νταντόνγκ.

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια