Ticker

6/recent/ticker-posts

idirect.gr

Ο «εμπρηστικός μηχανισμός» που βρέθηκε στον Υμηττό, αλλά… κάτι του λείπει!


Είδηση αποτέλεσε εχθές στην ειδησεογραφία η “αποκάλυψη” του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου Προέδρου του Συνδέσμου Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) που έκανε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
 
Τι βρέθηκε
Στις 2 φωτογραφίες απεικονίζονται 2 γκαζάκια προπανίου και 1 περίπου μαξιλάρι.Γκαζάκια στο δασάκι της Αργυρούπολης - Για δεύτερη φορά μηχανισμός στον  Υμηττό - CNN.gr 
Ο δήμαρχοςΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομοΟ δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανάρτησή του, η περιπολία της ομάδας Εθελοντών Δασοφύλαξης της Αργυρούπολης εντόπισε κάτω από ένα μαξιλάρι τοποθετημένο στην βάση ενός πεύκου δύο γκαζάκια γεμάτα. ….Τον μηχανισμό παρέλαβε η ασφάλεια.
 
O υπουργόςadonisΣτην ίδια γραμμή κινήθηκε σήμερα και ο Άδωνης Γεωργιάδης,  ο οποίος επέλεξε το twiteer και  όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: 
«Για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες η ομάδα Δασοπυρόσβεσης του Υμηττού εντόπισε εμπρηστικό μηχανισμό χθες. Δείτε πώς το είχαν στήσει, τα γκαζάκια από κάτω και από πάνω ένα μαξιλάρι. Μόλις θα έσκαγαν από την ζέστη θα έπαιρνε φωτιά το μαξιλάρι και…κακούργοι θέλουν να κάψουν τα πάντα».
 
Και οι δύο αναφέρονται σε «εμπρηστικό μηχανισμό» που βρέθηκε. Ο υπουργός το πάει ακόμη παραπέρα και αναφέρεται “σε κακούργους που μόλις ο μηχανισμός έσκαγε από τη ζέστη,  θα έπαιρνε φωτιά το μαξιλάρι και… θα καίγονταν τα πάντα”.
 
 
Η πραγματικότητα
Το Happenednow.gr ζήτησε από τον κ Άγγελο Αγραφιώτη Σύμβουλο Διαχείρισης Κρίσεων, Γενικό Διευθυντή της A&K Risk Management Consulting  και πιστοποιημένο Στέλεχος Αντιτρομοκρατίας (Α.Τ.Ο) της International Association of Counterterrorism and Security Professionals (I.A.C.S.P.)Άγγελος Αγραφιώτης: «Ελλάδα και Ισπανία: Ισότιμα μέλη της Ε.Ε. και όμως  κράτη δύο ταχυτήτων!»να σχολιάσει τον εμπρηστικό “μηχανισμό” που απεικονίζεται στη φωτογραφία, o οποίος και δήλωσε:
 
Ο εμπρηστικός μηχανισμός
«Καταρχάς για να υπάρξει εμπρησμός από «μηχανισμό», απαιτούνται τρία συστατικά. Το οξυγόνο (υπάρχει στην ατμόσφαιρα), Καύσιμη ύλη (υπάρχει-προπάνιο στα γκαζάκια) και φλόγα (δεν υπάρχει). Αν λείπει ένα από τα τρία αυτά συστατικά, δεν χαρακτηρίζεται εμπρηστικός «μηχανισμός» απλά αναφέρονται τα υλικά που βρέθηκαν (γκαζάκια και κάτι σαν μαξιλάρι). Και στην περίπτωση που με ρωτάτε δεν υπάρχει η φλόγα, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει (όπως βρέθηκαν),  ώστε να αποτελέσει «μηχανισμό». Υπάρχει μόνο μία περίπτωση τα γκαζάκια να αποτελούσαν μέρος εμπρηστικού  «μηχανισμού»,  αλλά σε εκείνη την περίπτωση δεν θα υπήρχαν φωτογραφίες σήμερα, για να τα βλέπουμε.
 
Είναι εύφλεκτα τα υλικά των φωτογραφιών;
Όντως τα υλικά αυτά (της φωτογραφίας) είναι εύφλεκτα, εφόσον εκτεθούν σε φλόγα. Οι συνθήκες αποθήκευσής τους (προδιαγραφές αποθήκευσης προπανίου) δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 50ο, θερμοκρασία που φυσικά τη συγκεκριμένη ημέρα και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε.
Στην κατάσταση που αυτά βρέθηκαν δεν εγκυμονούσαν κανένα κίνδυνο, αφού ακόμη και εάν υποθέσουμε πως από την έκθεσή τους στον ήλιο-ζέστη έσκαγαν, απλά θα εξατμιζόταν το αέριό τους στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας την έντονη οσμή του προπανίου.
 
Πότε αποτελούν κίνδυνο τα γκαζάκια στο δάσος και για ποιους
Κίνδυνο θα αποτελούσαν για τους πυροσβέστες,  αλλά και για την εξάπλωση-ενδυνάμωση της φωτιάς στο δάσος, σε περίπτωση που εκδηλωνόταν πυρκαγιά κοντά τους και έφταναν οι φλόγες στα γκαζάκια. Σε εκείνη την περίπτωση η έκρηξη τους μέσα στις φλόγες, θα προκαλούσε απότομη αύξηση του θερμικού φορτίου και θα «βοηθούσε» έτη περαιτέρω στην ενδυνάμωση της πυρκαγιάς. Σε περίπτωση δε,  που κάποιος πυροσβέστης βρισκόταν πλησίον τους, θα κινδύνευε να τραυματιστεί από την έκρηξή τους.
 
Πως ερμηνεύετε την τοποθέτησή τους στο δάσος
Προφανώς λοιπόν σε κάποιον περισσεύουν χρήματα και αρκετό χιούμορ,  και αποφάσισε να αγοράσει γκαζάκια και να τα τοποθετήσει «στην βάση ενός πεύκου», ώστε αυτά να βρεθούν και να φωτογραφηθούν.
Εκτός και εάν σκόπευε ο ίδιος να βάλει φωτιά στο δάσος, και τοποθέτησε τα γκαζάκια για να βοηθηθεί στο σκοπό του. Εδώ βέβαια γεννάται το ερώτημα, γιατί δεν έβαλε τη φωτιά πριν φύγει, και άφησε τα γκαζάκια με το μαξιλάρι μόνα τους.
Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι έμπειροι αξιωματικοί  του ανακριτικού τμήματος του πυροσβεστικού σώματος,  το οποίο πιστεύω πως έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της καταγγελίας».Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια