Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μητσοτάκης για Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά: Προτιμώ έναν υπουργό παρόντα στο πεδίο παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος


Για τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και του υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, στη μάχη με τις πυρκαγιές ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πλήρη κάλυψη στον Νίκο Χαρδαλιά, που στην πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η παραίτησή του βρίσκεται "πάνω - πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού".

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με αναφορά στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας: "Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ήταν περισσότερα, αλλά το πώς λειτούργησαν μαζί με όλα τα μέσα που ήρθαν από τις χώρες που μας έστειλαν βοήθεια. Είχαμε περισσότερα από κάθε άλλη φορά όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς" είπε.

Και πρόσθεσε: "Όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα. Τα μισά πετάνε και τα άλλα περιμένουν για να μην υπάρχει διακοπή στη διαδικασία. Από εκεί και πέρα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα πολύ αποτελεσματικά και βάσει του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει πριν την πυρκαγιά, προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση με καναντέρ, ελικόπτερα και αεροσκάφη τράκτορες και με ιδιωτικά ελικόπτερα. Στην ερώτηση "που είναι τα εναέρια", η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Σημασία έχει να δούμε το αν μπορεί να επιχειρήσει το εναέριο μέσο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία".

"Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος"

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κριτική του για τις φωτιές είχε αναφέρει σε δήλωσή του: "Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι. Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Και πυροσβέστης και επιτελικός. Συνεχώς παρών".

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το επιτελικό κράτος συντονίζει, "δε σβήνει φωτιές με τη μάνικα" για να συμπληρώσει αμέσως μετά:

"Ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις. Να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει. Αυτή δεν είναι δουλειά του υπουργού, αλλά των προϊσταμένων της πυροσβεστικής. Αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι. Άρα το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας, είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο, παρά κάποιον που είναι εξαφανισμένος".

Συγκεκριμενα, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε: "Ήταν λάθος ότι το 2008, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχατε εισηγηθεί ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και ήταν λάθος που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι και πυροσβέστης και επιτελικός επειδή είπατε ότι το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει με τη μάνικα;".

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Είναι ανακριβές ότι η έκθεση εισηγείται την επιστροφή της δασοπυρόσβεσης στις δασικές υπηρεσίες. Έλεγε ότι αυτό είναι ανέφικτο να γίνει.

Επειδή την έγραψα εγώ ο ίδιος, έλεγε ότι απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής.

Η έκθεση αυτή πιστοποιεί το γεγονός ότι την κλιματική αλλαγή δεν την ανακαλύψαμε το 2018, μετά το Μάτι.

Θεωρώ ότι η έκθεση αυτή σε πολλά της σημεία εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και τώρα έχω τη δυνατότητα να υλοποιήσω πολλά από τα συμπεράσματα στα οποία τότε είχαμε καταλήξει.

Εγώ μπορώ να είμαι υπόλογος βέβαια για ό,τι έχει γίνει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια κι όχι από το 2008 που γράφτηκε η έκθεση.

Για τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη θα έλεγα ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ' ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος".

 










Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολλοί άνθρωποι από την Β.Ευβοια ενώ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε διαφορά επαγγέλματα, επιλέξαμε επάγγελμα που θα μπορούσε να ασκηθεί σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο. Εδώ θέλω να αφήσω τα κόκκαλα μου όπως πολλοί συμπατριώτες μου.Εχω επισκεφθεί σχεδόν όλη την Ελλάδα και πιστέψτε με όλη η Ελλάδα βρισκόταν σε αυτό το νησί. Δεν ξέρω μου φάνηκε πώς νόμιζαν κάποιοι ότι ειμασταν κανένα ξερονήσι του Αιγαίου.Μπορει να μην μας είχαν επισκεφθεί γιατί δεν είχαμε ξενοδοχεία των 10000/ ανά βραδιά , τί να πω; Κρίμα όμως πρώτα για τις περιουσίες των ανθρώπων και τις δουλειές τους και μετά για αυτά τα δέντρα, αυτά τα δάση..Κατεβαινες από Βασιλικά προς νότια και απλωνες τα χέρια σου να τα χαϊδεψεις..Σα μαλλιά απλώνονταν παντού, ολόγυρα.Κριμα που χάθηκαν.. Κρίμα που δεν είδατε τι χάσατε..