Ticker

6/recent/ticker-posts

idirect.gr

Υπάρχουν χέρια που “όπλισαν” τους εμπρησμούς; – Τι δείχνουν τα στοιχεία, τι ερευνούν εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές


Πληθαίνουν οι πληροφορίες και οι φωνές, που κάνουν λόγο για οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο, πίσω από τις εκτεταμένες πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν μέσα σε λίγα 24ωρα στη χώρα.

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών βρίσκονται οι πληροφορίες και καταγγελίες – μεταξύ των οποίων από μεμονωμένους δικηγόρους αλλά και Ενώσεις του δικηγορικού κλάδου – πως πίσω από τις αλλεπάλληλες εστίες πυρκαγιών κρύβεται ένα οργανωμένο έγκλημα.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. Με παραγγελία που έδωσε την Δευτέρα, αφήνει σαφέστατες υπόνοιες πως πίσω από τις εκτεταμένες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών μπορεί να υπάρχει οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο. 

Για το λόγο αυτό, ανέθεσε προς τον Αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Λάμπρο Σοφουλάκη, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες και έρευνες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς» υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας.

Τι προβλέπει η εισαγγελική παραγγελία

Στο έγγραφό του που απευθύνεται προς τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων  Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη, ο Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους καλεί «να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β, γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία».

Οι καταγγελίες των Ενώσεων δικηγόρων

Για επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση έκανε ήδη λόγο η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, ζητώντας τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανέφερε «ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων (σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις) που δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους». 

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Πλιώτα να προχωρήσει στον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή για τους εμπρησμούς. «Με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια» τονίζει η Ένωση.

Παράλληλα, σημειώνει πως μόνον ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής «θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται, όπως τη λήψη γενετικού υλικού από όλα τα ευρήματα, τη διερεύνηση των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, την αξιοποίηση υλικού από κάμερες ασφαλείας και τη διερεύνηση οικονομικών στοιχείων».

Οι παρεμβάσεις δικηγόρων

Την πεποίθησή του, πως η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη που ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα «οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως, καθώς στο σημείο που ξέσπασε δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ, ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα» εκφράζει ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής, ο οποίος όπως δηλώνει είναι κάτοικος Θρακομακεδόνων πάνω από 25 χρόνια.

Ωστόσο, αφήνει υπόνοιες για σχέδια ‘ανάπτυξης’ της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών ‘αναπτυξιακών’ σχεδίων. 

Προς την ίδια κατεύθυνση, επικαλείται φήμες για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές.

«Σας ζητώ να ελέγξετε την βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και να ελέγξετε όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεων τους ή δια παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας στους εμπρησμούς αυτούς της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος δια της πρόληψης πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών» επισημαίνει στη μηνυτήρια αναφορά του.

Β. Γκιγκιλίνης: Να ερευνηθούν τα ευρήματα

Είχαν προηγηθεί οι αναφορές προς τις εισαγγελικές αρχές του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Βαγγέλη Γκιγκιλίνη. Μετά την πρώτη του αναφορά που αποτέλεσε μια από τις αφορμές για να ξεκινήσει προκαταρκτική ποινική έρευνα σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ο κ. Γκιγκιλίνης, απέστειλε νέο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αυτό επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης γενετικού υλικού από ύποπτο τσαντάκι που βρέθηκε στην περιοχή και σύμφωνα με δημοσιεύματα περιείχε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπρησμό.

Η αρχική του αναφορά οδήγησε σε ποινική προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη. Αφορμή για την παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά του συγκεκριμένου δικηγόρου.

 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια