Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυτός είναι ο 32χρονος Ελληνας διερμηνέας που φυγαδεύτηκε από το Αφγανιστάν


Επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα, από το Ισλαμαμπάντ όπου φυγαδεύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν, ο Έλληνας μεταφραστής ο οποίος εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο διερμηνέας και φωτογράφος Agajan Fahrad προσγείωνεται λίγο μετά τις 16:30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος¨ συνοδευόμενος από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, που - με πρωτοβουλία του υπουργού Νίκου Δένδια - μερίμνησε για τον έγκαιρο επαναπατρισμό του στην Ελλάδα, πριν οι Ταλιμπάν αποκλείσουν όλες τις διόδους προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ σε Αφγανούς και κατοίκους με διπλή υπηκοότητα.

 

Ποιος είναι ο 32χρονος διερμηνέας και φωτογράφος

Ο Agajan Farhad έφθασε στην Ελλάδα το 2006, σε ηλικία 16 χρονών, ως ασυνόδευτος ανήλικος, μετά από μια περιπλάνηση οκτώ ετών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του σε ηλικία μόλις οκτώ χρονών (1998), όταν οι Ταλιμπάν συνέλαβαν τους γονείς του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε αφιέρωμα της Microsoft Story Lab το 2017, αγάπησε την πατρίδα μας και κίνησε τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λύκειο και πήρε πτυχίο ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το πάθος του για τη φωτογραφία και η επιστροφή στην Καμπούλ

Ο Agajan Farhad δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την πατρίδα του και την Καμπούλ. Άλλωστε, σχεδόν καθημερινά μιλούσε μέσω skype με την μητέρα του, η οποία ζούσε στο Αφγανιστάν. Αφού εργάστηκε ως μεταφραστής στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, πριν από λίγα χρόνια του δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψει στην Καμπούλ για λογαριασμό της ελληνικής ειρηνευτικής στρατιωτικής αποστολής υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 

Η επιστροφή των Ταλιμπάν και η φυγάδευση από την Καμπούλ

Η πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν βρήκε τον Fahrad Agajan στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η ραγδαία επέλαση των εξτρεμιστών φανατικών Ισλαμιστών και ο φόβος των αντιποίνων σε βάρος των Αφγανών πολιτών που συνεργάστηκαν με τους "Δυτικούς κατακτηκτές", κατά τους Τζιχαντιστές, κινητοποίησε άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών που με προσωπικές ενέργειες του υπουργού κ. Νίκου Δένδια οργάνωσε και εκτέλεσε άψογα τη φυγάδευση του 32χρονου Έλληνα μεταφραστή και τη μεταφορά του στο Ισλαμαμπάντ.

Σήμερα το απόγευμα ο Farhad επιστρέφει στην Ελλάδα, σώος και ασφαλής, ευγνώμων για τη "δεύτερη πατρίδα" του, αλλά ταυτόχρονα "πληγωμένος" για νέο "Γολγοθά" που μόλις ξεκίνησε για το Αφγανιστάν και το λαό του, υπό την τυρρανική αρχή της Σαρία και των Τζιχαντιστών Ισλαμιστών.

https://www.thetoc.gr


 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια