Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μαριάννα Κατσιάδα: Παράνομη η καθιέρωση κοινού ελαχίστου αναστήματος 1.70 για τις γυναίκες υποψήφιες για σχολές αξιωματικών & αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ.


Η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του π.δ. 90/2003, προβλέπει και ορίζει ως αναγκαίο προσόν για την πρόσβαση στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας κοινό, για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους, ελάχιστο ανάστημα 1,70 μ.. Τονίζεται δε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών, ο αριθμός των υποψήφιων γυναικών, που απορρίπτονταν λόγω του αναστήματός τους, ήταν τετραπλάσιος σε σχέση με τους υποψήφιους άνδρες. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την πρόσφατη με αριθμό 902/2021 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματική και αντιβαίνουσα στο ενωσιακό δίκαιο την επίμαχη διάταξη, επισημαίνοντας ότι συνιστά έμμεση διάκριση σε βάρος γυναικών υποψηφίων για Σχολές Αξιωματικών & Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ , κατά την έννοια της εφαρμοστέας Οδηγίας 76/207/ΕΟΚ, μη αιτιολογουμένη ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του ως άνω ελαχίστου ορίου για την επίτευξη του σκοπού δημοσίου συμφέροντος. 

Ειδικά, έγινε δεκτό ότι ούτε από τις οικείες διατάξεις, ούτε από προπαρασκευαστικές εργασίες, ή από άλλα στοιχεία συνάγεται και αιτιολογείται η επιβολή κοινού για άνδρες και γυναίκες ελάχιστου ύψους αναστήματος, ως αναγκαίο και πρόσφορο μέσο για την προσήκουσα εκτέλεση των καθηκόντων του αστυνομικού σώματος. Από κανένα όμοιο στοιχείο άλλωστε, δεν χαρακτηρίζεται και δεν υπαγορεύεται το κοινό με τους άνδρες και κατά πολύ υψηλότερο από το κοινό μέσο όρο, ελάχιστο ύψος αναστήματος 1.70μ ως αναγκαίο προσόν για τις γυναίκες υποψήφιες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. 





Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Νίκος είπε…
Δηλαδή η ισότητα που έχουν φαγωθεί τόσα χρόνια οι γυναίκες θα πρέπει να ισχύει μόνο όταν τις βολεύει; ή έχουν σκοπό να πιάσουν καμιά θέση στα γραφεία και να αφήσουν τους άντρες με την πατριαρχία και την τοξική τους αρρενωπότητα να κινδυνεύουν έξω;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ισότητα όπως τους βολεύει δηλαδή… μάλιστα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλο θα ειναι να μας πειτε και ποσοι ανδρες αναλογικα κοβονται λογο βαθμολογιας σε σχεση με τις γυναικες!!
Επισης η Αστυνομια ειναι ενα σωμα που η σωματοδομη ως μεσον επιβολης εχει μεγαλο ρολο στην ασκηση των καθηκοντων .
Ολες αυτες οι μονοπλευρες και κατα το δοκουν προσφυγες εχουν φερει σε δυσκοληβθεση το σωμα της Αστυνομιας γεμισαμε πληθος Αστυνομικων πιυ επιθυμουν μονο γραφειο ( κυρίως γυναικες) για πια ισονομια και ισοτητα μιλαμε αραγε ; Η αυτο εχει να κανει μονο για την εισαγωγη; Και πιστεψτε με αν οι γυναικες μπορουσαν και ηθελαν να κανουν τα ιδια στην Αστυνομια δεν θα ασχολούταν κανεις με το ποσες εισαγωνται ... υπαρχει ομως προβλημα .
Το ΣΤΕ εχει χασει την μπαλα κρινει κοντοφθαλμα και μονοφθαλμα ευνοει καποιες μικρες ομαδες ως αδικημενες αλλα στην πραξη εχει αδικησει ολο το υπολοιπο σωμα . Ας σοβαρευτουν επιτελους , οχι να τους κανουν μπαλακι κατι δικηγορακια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα γραφεία είναι φουλ. Δεν χωράνε άλλο. Θέλουμε άτομα για έξω.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπηρετώ σε Τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας με ολιγάριθμη δύναμη. Εκτάκτως προέκυψε προσαγωγή ενώπιον του Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης ενός αλλοδαπού για ανθρωποκτονία από πρόθεση και εν συνεχεία η προσαγωγή επίσης ενός αλλοδαπού για Σωματεμπορία.Εντελώς συμπτωματικά Αξ/κος Υπηρεσίας είναι γυναίκα και εποχούμενη περιπολία επίσης δύο γυναίκες, η μία 50 ετών και άλλη δόκιμος 18 ετών.Με όλο το σεβασμό παρακαλώ την Κα ΚΑΤΣΙΑΔΑ να μας καταθέσει την άποψή της για την οργάνωση της μεταγωγής. Επισήμανση: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.