Ticker

6/recent/ticker-posts

idirect.gr

Η πρόκληση των Τούρκων: 100 μέτρα από τα νησιά με “καμουφλάζ” ελληνικές σημαίες


Είναι ίσως η πιο σοβαρή και επικίνδυνη τουρκική πρόκληση του… «ήσυχου καλοκαιριού» στο Αιγαίο, που αν δεν υπάρξει ισχυρή και αποτελεσματική αντίδραση, σηματοδοτεί απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη ποιοτικά και σε σύλληψη ενέργεια, που προσηλώνει όχι μόνο θράσος αλλά και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στο εθνικό μας σύμβολο, το οποίο  οι γείτονες μας  χρησιμοποιούν ως δικό τους «εργαλείο» προκειμένου να παραβιάσουν τον θαλάσσιο χώρο μας και εν προκειμένω τα σύνορα μας δίχως τον παραμικρό φόβο για τις συνέπειες.

Οι Τούρκοι ψαράδες αφού αλώνισαν επί μέρες τις ελληνικές θάλασσες, ξεπέρασαν κάθε όριο, φτάνοντας 100 μέτρα από τις ελληνικές ακτές, και για να αποπροσανατολίσουν και να ξεγελάσουν τις αρχές και όσους τους έβλεπαν, είχαν υποστείλει τις δικός τους σημαίες και είχαν αναρτήσει στα άλμπουρα… ελληνικές!

Για όλα αυτά υπάρχει ευδιάκριτο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την αυθεντικότητα των γεγονότων.

Μεγάλες μηχανότρατες ψάρευαν – και βρίσκονται ακόμα- δίπλα στην Σάμο, το Αγαθονήσι, τους Λειψούς, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Πρόκειται για ολόκληρες αγέλες αλιευτικών που τα πληρώματα τους επιδεικτικά αγνοούν σύνορα και κυριαρχία  και όταν πρόσφατα έγιναν αντιληπτά όχι μόνο απομακρύνθηκαν, αλλά έκαναν επίδειξη ισχύος με επικινδύνους ελιγμούς για να εκφοβίσουν τους Έλληνες επιστήμονες που ήταν στην περιοχή για περιβαντολογικες έρευνες.

Η υπόθεση έχει μια ιδιαίτερα κρίσιμη διάσταση που προκαλεί ερωτηματικά.

Οι Λιμενικοί αξιωματικοί στους οποίους έγινε άμεσα η καταγγελία παραβίασης των συνόρων, δήλωσαν αδυναμία παρέμβασης και το μόνο που δήλωσαν ότι θα κάνουν ήταν ότι απλώς θα ειδοποιηθούν οι ανώτερες αρχές.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ Η… «ΝΑΥΜΑΧΙΑ»

Η αποκάλυψη της προκλητικής στάσης των Τούρκων στο Αιγαίο, έγινε από το  Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Πρόκειται για  μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας, στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.

Από το 1998, το Αρχιπέλαγος έχει επικεντρωθεί στο συνδυασμό διεπιστημονικής έρευνας και αποτελεσματικών δράσεων προστασίας, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.

Η συνεργασία αυτή δημιουργεί στρατηγικές βάσεις που επιτρέπουν και ενισχύουν τις δραστηριότητες του Αρχιπελάγους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων ειδών απέναντι στις αυξανόμενες ανθρωπογενείς απειλές.

Η καταγγελία του εκπροσώπου της οργάνωσης Θοδωρή Τσιμπίδη είναι λεπτομερής, συγκεκριμένη και συνοδεύεται από αδιάψευστα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

«Τις τελευταίες ημέρες “αγέλες” τουρκικών αλιευτικών σκαφών, συγκεκριμένα μηχανότρατες, αποπλέουν τα ξημερώματα από τις τουρκικές ακτές, εισέρχονται, και ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά νερά, ακόμα και σε απόσταση 100 μέτρων από τις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως η Σάμος, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Λέρος και η Κάλυμνος.

Νωρίτερα σήμερα, ένα από τα σκάφη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” το οποίο παράλληλα με την ερευνητική του δράση στα νερά της περιοχής, καταγράφει επί χρόνια τα περιστατικά καταστροφικής αλιείας απ’ όπου και αν προέρχεται, εντόπισε 6 Τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν κοντά στις ακτές της Λέρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά είχαν αλλάξει τη σημαία τους εν πλω και έπλεαν όχι υπό τουρκική, αλλά υπό ελληνική σημαία. Άμεσα, ως είθισται, οι ερευνητές του Αρχιπελάγους ενημέρωσαν την αρμόδια λιμενική αρχή, και έλαβαν ως απάντηση ότι υπάρχει αδυναμία παρέμβασης και ότι απλώς θα ειδοποιηθούν οι ανώτερες αρχές.»

ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ

«Κατά την διασταύρωση των στοιχείων των αλιευτικών σκαφών, διαπιστώθηκε ότι μόνο οι 2 από τις 6 τουρκικές μηχανότρατες είχαν σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικού εντοπισμού (AIS). Αξιοσημείωτο είναι ότι για άλλη μία φορά, απλώς και μόνο η παρουσία μας στο σημείο για καταγραφή στοιχείων και βιντεοσκόπηση του περιστατικού ήταν αρκετή για να τραπούν και τα 6 τουρκικά σκάφη σε ομαδική φυγή. 

Προ της αποχώρησής τους, όμως, κάποια από τα αναφερόμενα σκάφη κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας και παρά λίγο αποφεύχθηκε σύγκρουση εξ αιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της μίας τουρκικής μηχανότρατας.

Πραγματικά παρουσιάζουμε μία επικίνδυνη και σαθρή εικόνα ως χώρα, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δηλώνοντας αδυναμία να αποτρέψουμε την καταστροφική και παράνομη αλιεία, αλλά και τελείως ανέτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας νερά. Επιπλέον, όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια χρονική περίοδο και στις ίδιες περιοχές όπου η χώρα έχει επιστρατεύσει έναν μεγάλο στόλο και σύγχρονο εξοπλισμό για να απωθούνται βάρκες με γυναικόπαιδα και κατατρεγμένους.

Η συμπεριφορά των τουρκικών αλιευτικών αποδεικνύει την βέβαιη γνώση τους σχετικά με την διαχρονική ολιγωρία της Ελληνικής Πολιτείας και την, συνεπαγόμενη, αδυναμία των ελληνικών λιμενικών αρχών, ως προς την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, που συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ως Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, η στάση του Αρχιπελάγους δεν είναι εθνικιστική, αλλά επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων πόρων μας.

 Ως άνθρωποι που επί δεκαετίες ζούμε στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, τόσο εμείς όσο και οι τοπικές κοινωνίες βιώνουμε μεγάλη ανασφάλεια για το αν όντως η πολιτεία είναι σε θέση να διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας.»

Δημήτρης Σταυρόπουλος

https://www.militaire.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται ,δεν είναι στις δυνατότητες του λιμενικού να αντιμετωπίσει τους Τούρκους