Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σαν να δικάζoνταν στην Τουρκία


Eξάντλησε κάθε αυστηρότητα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χθες απέναντι στους 11 Τούρκους και Κούρδους αντικαθεστωτικούς πρόσφυγες, με μια απόφαση με εμφανείς πολιτικές αποχρώσεις, με την οποία τους επέβαλε συνολικά 537 χρόνια κάθειρξης!

Κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό (ούτε καν αυτό της μετεφηβικής ηλικίας), για μια τσάντα με όπλα που βρέθηκε τον Μάρτιο του 2020 στον πάτο ενός βόθρου σε σπίτι στα Σεπόλια όπου φιλοξενούνταν και την οποία μετέφερε ένας εξ αυτών, και ενώ δεν έχει διαπραχθεί καμία εγκληματική ενέργεια με αυτά τα όπλα πουθενά, όπως βεβαίωσε στο δικαστήριο ο βασικός και μοναδικός μάρτυρας της Αντιτρομοκρατικής.

Την τσάντα, όπως παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου, μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και την είχε απορρίψει στο άνοιγμα του φρεατίου, υπό τη συνεχή επίβλεψη της Αντιτρομοκρατικής που εν αγνοία του τον ακολουθούσε κατά πόδας για τουλάχιστον δύο ημέρες. Γι’ αυτόν τον ταξιδιωτικό σάκο με τα όπλα, ο καθένας από τους κατηγορούμενους, αδιακρίτως, εισέπραξε τελικά 33 χρόνια ποινής (εκτιτέα τα 20), σε μια απόφαση που επισπεύσθηκε και εκδόθηκε την ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αμμόχωστο.

Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, μαρξιστές-λενινιστές, είχαν συλληφθεί και στις 28 Νοεμβρίου 2017 με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε, υποτίθεται, στόχο τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου. Για τους περισσότερους από αυτούς ζητήθηκε η έκδοσή τους στην Τουρκία, όμως τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν τα αιτήματα.

Στις 19 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε νέα έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια, στα γραφεία της Επιτροπής αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, καθώς και στο σπίτι στα Σεπόλια. «Πήραν σηκωτούς και με τη βία 26 από τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας, από τους οποίους οι 11 σύντροφοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ αυτών υπήρχαν άτομα με κινητικά προβλήματα από το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισης, στην οποία υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των απεργιών πείνας στην Τουρκία ενάντια στα λευκά κελιά (2000-2007)», εξηγούσαν οι συλληφθέντες.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος που αποδέχτηκε τη σχέση του με τον οπλισμό, καταδικάστηκε και ως διευθυντής της “οργάνωσης”, σε ποινή μεγαλύτερη και από αυτή που επιβλήθηκε στον Ν. Μιχαλολιάκο. Η ποινή είναι η βαρύτερη που έχει επιβληθεί για υλικό τέτοιας δικογραφίας, είναι επιδεικτικά άδικη και με κριτήρια συλλογικής ευθύνης», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης (Αλέκα Ζορμπαλά, Γιάννα Κούρτοβικ, Δημήτρης Σαραφιανός, Πατρίκιος Πατρικουνάκος).

Προσθέτουν πως «καταδικάστηκαν για πρώτη φορά Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές, με συνεχή δημόσια παρουσία, συμμετοχή και μακρά προσφορά σε αγωνιστική αλληλεγγύη, με τις διατάξεις του 187Α του Π.Κ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τη συνεχή και επί πολλά έτη νομολογία των ανώτερων και ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που έχουν απορρίψει τις σχετικές αιτιάσεις του τουρκικού κράτους και τα αιτήματα για έκδοση και δικαστική συνεργασία. Προβληματίζει ακόμη το γεγονός ότι η απόφαση αυτή που εκδόθηκε με ταχύτατες διαδικασίες συμπίπτει με την ημέρα της πανηγυρικής επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αμμόχωστο και τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι κατηγορίες και οι εξωφρενικές ποινές δεν μπορούν παρά να καταπέσουν μετά από την άσκηση έφεσης».

Η νεαρή αγωνίστρια

Ελαφρυντικό δεν δόθηκε ούτε καν στην 24χρονη σήμερα (μόλις 20 στις συλλήψεις του 2017) Χαζάλ Σετσέρ, που είχε προσαχθεί στην Τουρκία στα 17 της κατά τις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 14χρονου Μπερκίν Ελβάν. Συμμετείχε σε απεργίες πείνας, βγήκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της και στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα μέσω γνωστών των γονιών της. Μια πρόσφυγας που έχει περάσει 32 μήνες στις ελληνικές φυλακές από το 2017 μέχρι σήμερα.

«Είναι μια ποινή δυσανάλογη, τιμωρητικού χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχίζεται στο αποδεικτικό υλικό», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η Γ. Κούρτοβικ, θυμίζοντας πως «η Τουρκία εργαλειοποιεί την υπόθεση των προσφύγων, ζητώντας συνεχώς την έκδοσή τους και κατηγορώντας την Ελλάδα πως υποθάλπει την τρομοκρατία». Σημειώνεται πως η χώρα μας λογοδοτεί αυτή την περίοδο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά στα Εξάρχεια το 2013, σε μια υπόθεση που φαινόταν να υπάρχει συνεργασία μυστικών υπηρεσιών τουλάχιστον των δύο χωρών.

«Kαταδικάστηκαν αδιάκριτα 33 χρόνια ο καθένας για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, που δεν δρα στην Ελλάδα και μάλιστα ένταξή τους σε χρόνο που βρίσκονταν προφυλακισμένοι στις ελληνικές φυλακές.[..] Εργα και ημέρες της ελληνικής δικαιοσύνης στα χρόνια της Αριστείας. Ημέρα πανηγυρισμών για τον Ερντογάν», έγραψε σε ανάρτησή της η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, με συνέπεια μετά από μία ώρα το facebook (προφανώς όχι κάποιος αλγόριθμος) να λογοκρίνει τον λογαριασμό της.

 

Κώστας Ζώρας




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτά είναι κράτη.. Όχι σαν εμάς που την μια μέρα τους πιάνεις και την επόμενη κάνουν το ίδιο έγκλημα..