Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ντοκουμέντα από την εμπλοκή MKO σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών - Ο ρόλος της ΕΥΠ


Για πάνω από ένα χρόνο ήταν στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ η δράση και παρουσία στην Ελλάδα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που έδειχνε ιδιαίτερα δραστήρια στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα παράλια των νησιών. 

Τα κινητά τηλέφωνα δύο αλλοδαπών που κατασχέθηκαν στη Χίο πριν μερικούς μήνες άνοιξε το δρόμο για την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Οι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι στην επίσημη σελίδα της ΜΚΟ γίνονταν συνεχώς αναρτήσεις για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών που έφταναν στα νησιά μέσω παράνομων κυκλωμάτων διακινητών που είχαν ως έδρα την Τουρκία.Σε αυτές τις αναρτήσεις, κάποιες από τις οποίες δημοσιεύει το CNN Greece στο κείμενο, το οποίο συνοδεύουν και από φωτογραφίες παράτυπων μεταναστών που μόλις έφτασαν στο νησί, αναφέρουν την ακριβή θέση που βρίσκονται τα συγκεκριμένα άτομα και μάλιστα ότι είναι κοντά στη στρατιωτική βάση.

Έτσι γινόταν γνωστό πού ήταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ δίνονταν και πληροφορίες για την πλεύση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Στις ίδιες επίσημες σελίδες της ΜΚΟ γινόταν αναφορά ότι στη διάθεση τους υπήρχαν πληροφορίες για το ποσά άτομα ήταν στις λέμβους των διακινητών αλλά και βίντεο προκαλώντας ερωτηματικά για το πως ήταν δυνατό να είχαν στη διάθεση τους κάτι που διαδραματιζόταν πάνω στη βάρκα ενός Τούρκου διακινητή.

Πάντως οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν μηνύματα στα κινητά των αλλοδαπών που δείχνουν ότι υπήρχαν συνεργοί των διακινητών πάνω στα νησιά καθώς ζητούσαν να μάθουν πάντα το στίγμα και τη πορεία τους όταν ξεκινούσαν από τα παραλία της γειτονικής χώρας.

Χαρακτηριστικά φέρεται να αναφέρεται σε έναν διάλογο:

Α. Ξεκινάμε…
Β. Πού είστε; Δώστε το στίγμα σας.
Α. Βρισκόμαστε…- δίνουν συντεταγμένες -
Α. Περάσατε την οριογραμμή

«Τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης έχουν αλλάξει τρόπο δράσης», λένε οι Αρχές.

Όπως τονίζουν, τώρα πια το κύκλωμα αναλαμβάνει να κάνει τρεις φορές προσπάθεια για να μεταφέρει κάποιον από την Τουρκία στην Ελλάδα με την υποχρέωση, μάλιστα, αν συλληφθεί ο παράτυπος μετανάστης και επιστρέψει, με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ξανά στην γειτονική χώρα, τότε να προσπαθεί ξανά και ξανά το κύκλωμα των διακινητών να τον μεταφέρει και πάλι στη χώρα μας.

Μίνα Καραμήτρου




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια