Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H ενδεκάδα υποστήριξης του Χ. Παππά


Συνολικά έντεκα άτομα φωτογραφίζει η Αντιτρομοκρατική ως τα πρόσωπα που παρείχαν υποστήριξη στον Χρήστο Παππά, στο διάστημα που κατεζητείτο από τις αρχές. Κατέθεσαν ως μάρτυρες στα γραφεία της υπηρεσίας στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Πρόκειται για πρόσωπα από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του 58χρονου. Στις καταθέσεις τους, που τέθηκαν υπόψη της «Κ», επιβεβαιώνουν ότι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Παππά και την οικογένειά του, ωστόσο αρνούνται ότι είχαν οποιαδήποτε γνώση ή ανάμειξη στην πολύμηνη εξαφάνισή του. «Δεν είχα καμία επαφή, διά ζώσης, τηλεφωνική ή διαδικτυακή, ούτε με αυτόν ούτε με την οικογένειά του, μέχρι τη χρονική στιγμή που έμαθα από τις ειδήσεις, την ημέρα της απόφασης, ότι ο Χρήστος αναζητείται να συλληφθεί», αναφέρει ενδεικτικά ο ένας από τους μάρτυρες. Στην εκτίμηση ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εις βάρος κανενός εκ των 11 προχωρά ο συνήγορος του Παππά, Περικλής Σταυριανάκης. Η Εισαγγελία πάντως, την επομένη της σύλληψης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν συνεργούς τού μέχρι πρότινος φυγόποινου χρυσαυγίτη, πέραν φυσικά της 52χρονης Ελληνοουκρανής που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της στου Ζωγράφου.

Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη το βράδυ της 1ης Ιουλίου. Παρέμενε επί 9 μήνες στην παρανομία μετά την καταδίκη του σε 13 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή. Εντοπίστηκε σε ισόγειο διαμέρισμα στην οδό 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου. Παρά τις κατά καιρούς πληροφορίες περί διαφυγής του στο εξωτερικό, στη Σερβία, στην Αλβανία και αλλού, θεωρείται πλέον πιθανότερο ότι από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισής του είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι της 52χρονης. Η γυναίκα, που υπήρξε υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, κατηγορήθηκε για υπόθαλψη εγκληματία. Μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη. Αντίθετα, ο Παππάς οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται και τα υπόλοιπα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης. 

Αστυνομικοί, που τους τελευταίους 9 μήνες βρίσκονταν στο κατόπι του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξέτασαν πάνω από 300 άτομα από το περιβάλλον του για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το νούμερο 2 της οργάνωσης κρύβεται στο σπίτι της Ελληνοουκρανής. 

Με βάση τη δικογραφία, τα έντεκα πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως και 1 Ιουλίου υπέδειξε στους αστυνομικούς ανώνυμος πληροφοριοδότης, ο οποίος τηλεφώνησε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής. Ο αστυνομικός που φέρεται να δέχτηκε το τηλεφώνημα αναφέρει στην κατάθεσή του για τον πληροφοριοδότη ότι «μου ανέφερε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή, όχι όμως σε αυτή που παραπέμπουν οι ιδέες του φυγόποινου Παππά και ότι λυπάται γιατί άνθρωποι σαν κι αυτόν έκαναν κακό στο κόμμα και αμαύρωσαν την εικόνα του στην κοινή γνώμη, όπως έγινε με τα ευρήματα με τις ναζιστικές σημαίες». Η ίδια, άγνωστη πηγή είπε στην αστυνομία ότι ο Παππάς είχε από τα μέσα Σεπτεμβρίου προετοιμάσει τη φυγή του και παραθέτει τα ονόματα των 11 ατόμων που, κατά τον ίδιο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνισή του. Πιθανό πάντως θα πρέπει να θεωρείται και το ενδεχόμενο η διασύνδεσή τους με τον Χρήστο Παππά και την οικογένειά του να προέκυψε, όχι μόνο από τη μαρτυρία του πληροφοριοδότη, αλλά και από τις μυστικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, στη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών. 

Οι μαρτυρίες

Ενα από τα έντεκα πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες είναι ένας 57χρονος, που εργάζεται στο γραφείο ευρωβουλευτή. Ο τελευταίος εξελέγη το 2019 με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, πριν ανεξαρτητοποιηθεί έναν χρόνο αργότερα. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, ο 57χρονος μάρτυρας είπε ότι γνώρισε τον Παππά τη δεκαετία του ’90 και επιβεβαίωσε ότι έκτοτε διατηρεί φιλικές – οικογενειακές σχέσεις μαζί του. «Από τη στιγμή που αποφάσισε να διαφύγει της  σύλληψης από τις ελληνικές αρχές, βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά του, την οποία προσπαθώ να συνδράμω από ηθικής πλευράς». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η τελευταία φορά που είδε διά ζώσης τον Παππά ήταν μια εβδομάδα πριν από την έκδοση της απόφασης, όταν λόγω μηχανικού προβλήματος του αυτοκινήτου του τον παρέλαβε από το πατρικό του σπίτι στο Ιλιον και τον μετέφερε στο Παγκράτι. «Είχε μαζί του μια μεγάλη κρεμαστή τσάντα και ένα καπέλο με γείσο», περιέγραψε στους αστυνομικούς. Ρωτήθηκε ακόμα και για την επιλογή του να χρησιμοποιεί την εφαρμογή Viber για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του. «Μέσω της εν λόγω εφαρμογής επικοινωνούσα και με τον Χρήστο πριν αυτός διαφύγει τη σύλληψη», είπε.   

Ενας ακόμα μάρτυρας είναι ένας 62χρονος πνευμονολόγος, που διατηρεί ιατρείο κοντά στο πατρικό σπίτι του Παππά. Ενώπιον των αστυνομικών περιέγραψε τη σχέση του με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής ως «γιατρού – ασθενούς». «Κλήθηκα να τον βοηθήσω λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει», είπε στους αστυνομικούς. Είπε ακόμα ότι η τελευταία φορά που συνάντησε τον Παππά ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς και ότι μετά την εξαφάνισή του τού ζητήθηκε από φίλους της οικογένειας να βοηθήσει τους δύο υπέργηρους γονείς του 58χρονου χρυσαυγίτη. Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής για κατάθεση κλήθηκε και ένας 67χρονος από το Ιλιον Αττικής, «παιδικός φίλος» όπως δήλωσε του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Είπε στους αστυνομικούς ότι παρείχε στήριξη στα παιδιά του Παππά στο διάστημα που εκείνος κατεζητείτο. «Θεώρησα ότι ηθικά και ανθρώπινα θα έπρεπε να στηρίξω τα παιδιά αν αυτό χρειαζόταν. Ολο αυτό το διάστημα που λείπει ο Χρήστος τα έχω βοηθήσει σε μια ανακαίνιση που έκαναν στο σπίτι», είπε. Ορισμένα ακόμα πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον του Παππά που εξετάστηκαν (σ.σ. από τους συνολικά 11 μάρτυρες) είπαν ότι βοήθησαν τα παιδιά του 58χρονου στην ανακαίνιση ενός ημιυπόγειου σπιτιού στο Ιλιον και στη μετακόμισή τους εκεί, από το σπίτι όπου διέμεναν στου Παπάγου. «Θέλαμε να είμαστε εκεί γι’ αυτούς και να τους στηρίξουμε ψυχολογικά» δήλωσαν, με το περιεχόμενο των καταθέσεών τους να παρουσιάζει –φαινομενικά τουλάχιστον– χαμηλό αστυνομικό ενδιαφέρον. 

Σημειώνεται ότι στο σπίτι – κρησφύγετο του Παππά στου Ζωγράφου οι αστυνομικοί εντόπισαν χειρόγραφα σημειώματα που, όπως λένε, αντάλλασσε ο 58χρονος με άτομα του περιβάλλοντός του στο διάστημα που ήταν φυγόποινος. Πρόκειται για φύλλα Α4 στα οποία υπάρχουν φράσεις όπως «Κιτσάρα μου!», «Σ’ αγαπώ», «Μη στεναχωριέσαι», «Αδέκαστος» κ.ά. Βρέθηκε ακόμα ένα σκισμένο χαρτί με τη φράση «σου βάζω μια SIM, η οποία ίσως δουλεύει, για στιγμή ανάγκης».

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια