Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΜΟΚΑ: Η νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. που θα «περπατά» στα «γκέτο» της Αθήνας


Η ΕΛ.ΑΣ. δημιούργησε νέες ομάδες αστυνόμευσης, οι οποίες ονομάζονται «Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης» (ΜΟΚΑ) και φιλοδοξούν να περιορίσουν την εγκληματικότητα σε περιοχές όπου οι δείκτες «χτυπούν» κόκκινο: Ομόνοια, Άγιο Παντελεήμονα, Κυψέλη, Πατήσια, Ακρόπολη.

Οι νέες ομάδες θα αποτελούνται από 30 αστυνομικούς η κάθε μία. Οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα προέρχονται από την ίδια υπηρεσία, καθώς η φιλοσοφία του νέου σχεδίου είναι η σύμπραξη πολλών μάχιμων υπηρεσιών που θα έχουν τον ίδιο στόχο.

Έτσι, οι ΜΟΚΑ θα αποτελούνταν από περιπολικά της Άμεσης Δράσης, αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., άντρες της Ασφάλειας, άντρες της ομάδας ΟΠΚΕ και αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Η δύναμη της ΜΟΚΑ θα της παρέχει τη δυνατότητα, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, να πραγματοποιεί ακόμα και καθολικούς ελέγχους σε σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα, εάν παραστεί ανάγκη, ακόμα μεγαλύτερης ενίσχυσής της.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν χαρτογραφήσει τις «εστίες» εγκλήματος στην «καρδιά» της πρωτεύουσας και έτσι οι έλεγχοι και οι περιπολίες θα είναι στοχευμένοι. Στόχος των Αρχών είναι η πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, της πορνείας αλλά και των συμμοριών που προχωρούν συστηματικά σε ληστείες και διαρρήξεις.

Στα σημεία όπου θα επιχειρούν οι νέες ομάδες θα σχηματίζεται μία περίμετρος γύρω από το σημείο του ελέγχου. Θα υπάρχουν τρεις ομόκεντροι κύκλοι, που θα σχηματίζονται από αστυνομικούς διαφορετικών υπηρεσιών. Στον πρώτο κύκλο θα αναπτύσσονται πεζές περιπολίες. Στο δεύτερο κύκλο η ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικό της Άμεσης Δράσης. Στον τρίτο κύκλο οι ομάδες ΟΠΚΕ.

Στόχος είναι να μη μπορεί κάποιος ύποπτος να διαφύγει του ελέγχου. Όπου χρειαστεί θα συνδράμουν τα drones της ΕΛ.ΑΣ. για να δίνουν από αέρος εικόνα, όπως και τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι η κάθε ομάδα θα έχει έναν επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα ενημερώνει τον προϊστάμενο του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι ΜΟΚΑ θα κινούνται κυρίως στις κακόφημες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και σε σημεία που θεωρούνται «γκέτο». Στελέχη της Αστυνομίας εξηγούν ότι εάν η δράση των ΜΟΚΑ φέρει αποτελέσματα τότε δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Το γεγονός ότι διανύουμε την τουριστική περίοδο του χρόνου επίσπευσε τις διαδικασίες για την έναρξη των επιχειρήσεων των νέων ομάδων.

 

Αλέξανδρος Καλαφάτης




Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επιτέλους γίνονται επιχειρησιακες δράσεις με αποτέλεσμα. Με ΜΟΚΑ θα περιοριστεί το έγκλημα. Μπράβο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ραβε ξυλωνε δουλειά να μην σου λείπει,τι άλλο θα βρούν να κάνουνε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρεις ομοκεντροι κυκλοι 🤣😂🤣😂🤣😂 , τι αλλο θ ακουσουμε ;
Και δωστου η μοκα προσαγωγες και συλληψεις για ψηλου πηδημα και για τα νουμερα σε α.τ. και τ.α. οπου θα τρεχει πανικοβλητος να βγαλει τη δουλεια για πεντε ατομα ενας μοναχος και πανικοβλητος αξυπ
Ο χρήστης Ανωνυμος είπε…
Μου το Μοκατσινο έχουν κάποια συγγένεια; Όλο σκέφτονται τι ... θα κάνουν για να κοροϊδέψουν τον κόσμο και να βολεύουν κάνα δικό τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μετα την ΜΟΚΑ...να φτιαξουμε αλλη μια υπηρεσια την ΕΣΠΡΕΣΣΟ την ΣΟΚΟ και παει λεγοντας...,εχει μετρησει κανεις ποσες παραυπηρεσιες υπαρχουν?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καποτε υπηρχε ενα και μονο Επιχειρησικο Σχεδιο Αστυνομευσης με τον Κωνσταντακακη στο παρεμποριο δυο ολιγομελεις ομαδες Ναρκωτικων και ενστολους ειδικους φρουρους που τους εστειλαν οι δκτες τμηματων που δεν τους γουσταραν και εναν φαλακρο επικεφαλη Αστυν.Δντη με εκατο κιλα α...ια που ηταν μαζι τους συνεχεια.Ολοι αυτοι με κεφι καθαριζαν καθημερινα το κεντρο τις πλατειες και εδωσαν το Πεδιο Αρεως στον κοσμο.Ολα αυτα με τεραστια βοηθεια!!! δυο μηχανακια δυο εγχρωμα περιπολικα ενα 12αρι λεωφορειο της κακιας ωρας και δυο συμβατικα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο Μοκατσινο αδερφέ! Δύο στο 6αωρο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μπραβο παιδια !!! φτιαξτε και αλλες υπηρεσιες
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σκέτο ραβε φίλε μου....γιατί το ξυλωνε είχε ολοκληρωθεί καιρό τώρα.αναγκαιο ειναι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο στην Ελληνική αστυνομία υπάρχουν πενήντα ομάδες με διαφορετική ονομασία.. κάθε επιστήμονας αρχηγός αντί να λύσει προβλήματα στη θητεία τού, μας αφήνει προίκα μια ομαδουλα για να λέει ότι κάτι έκανε.. στο τέλος όμως όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά αντί να λύνουν πρόβληματα προσθέτουν, γτ για να βγεί η κάθε ομάδα κ ότι άλλο σκεφτούν, έχουν αφεμαξει τα τμήματα κ λοιπές νευραλγικές υπηρεσίες.. προσθέτουν γραφειοκρατία αντί να δώσουν λύση.. ο σοφός λαός λέει (αν κ λίγο αθυροστομο) το μπουρδέλο όταν δεν δουλεύει, π......νες αλλάζεις, όχι κουρτίνες!!
Ο χρήστης Μαύρος Γατος είπε…
Βάλε μου δυο μπάλες μοκα.. α συγνώμη τρεις παρακαλώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τον αξ.υπ. που γ@μιεται μέσα,θα τον σκεφτεί κανείς;Ναι στις ομάδες, αλλά η δουλειά μέσα δε θα βγαίνει από έναν μ@λ@κ@!!Απαραίτητα βοηθός ,σκοπός κρατητηρίων, σκοπός καταστήματος ,όχι όλα μόνος του και η Μόκα, αφού φέρει τη σύλληψη, καφεδάκι και θεωρία στη βεράντα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και την αραμπικα!