Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: Τολμήστε το - Ανακουφίστε τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων


Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επανέρχεται στο θέμα του υποχρεωτικού εγκλεισμού των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων, με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία και ζητά την άμεση παρέμβασή του ώστε αφ΄ ενός να νομοθετήσει σχετικά με την αποζημίωση των πληρωμάτων κατά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό τους και αφ΄ ετέρου να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση έναντι των λοιπών πολιτών.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:


ΘΕΜΑ : Μέτρα Πρόληψης κατά της Διασποράς του COVID-19 στα Πολεμικά Πλοία

α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1816/2020 έγγραφό μας

β. Ερώτηση 2545/10.12.2020 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

γ. Απάντηση Φ.900α/2878/17496/31.12.2020 (ΥΕΘΑ)

δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 696/2021 έγγραφό μας

ε. Ερώτηση 6658/18.5.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

στ. Απάντηση Φ.900α/3127/17827/09.6.2021 (ΥΕΘΑ)

Κε Υπουργέ.

Με το παρόν έγγραφό μας, επανερχόμαστε στο θέμα του υποχρεωτικού εγκλεισμού για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων με αφορμή πρόσφατη αρθρογραφία που δημοσιεύθηκε σε πλήθος μέσων ενημέρωσης και αφορούσε εντοπισμό κρουσμάτων COVID-19 σε πλοίο του ΠΝ, στο οποίο φέρεται να τέθηκε σε καραντίνα το σύνολο του πληρώματος (εμβολιασμένοι και μη).

Με τα (α) και (δ) σχετικά, τα οποία μεταφέρθηκαν διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου με τις (β) και (ε) όμοιες, από κ.κ. βουλευτές του ΚΚΕ, θέσαμε μία σειρά από θέματα υψηλού ενδιαφέροντος σε σχέση με θεμελιώδη δικαιώματα του προσωπικού και ειδικότερα ως προς:

- την άνιση αντιμετώπιση εμβολιασμένου/μη εμβολιασμένου προσωπικού,

- την υπηρεσιακή παρέμβαση σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως ο ελεύθερος χρόνος και

- την έλλειψη αποζημίωσης παρά τον υποχρεωτικό συσχετισμό υπηρεσιακών αναγκών με τον ελεύθερο χρόνο του προσωπικού.

Από όλα τα ανωτέρω, το μόνο ζήτημα που έχει απαντηθεί [με τις (γ) και (στ) απαντήσεις σας] ανέφερε το προφανές, που ούτως ή άλλως κι εμείς είχαμε θίξει, ότι δηλαδή δεν προβλέπεται αποζημίωση για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να συσχετίζει το χρονικό διάστημα προ αποστολών με τις αποστολές. Και εδώ, βέβαια, τίθεται το ερώτημα στο οποίο οφείλετε να απαντήσετε. Ποιος νομοθετεί κε Υπουργέ; Η Ομοσπονδία μας ή οι νομοθέτες (βουλευτές) μετά από εισήγησή σας; Εφόσον η αποζημίωση των πληρωμάτων δεν προβλέπεται και όπως καταλαβαίνουμε από τις απαντήσεις σας εσείς το θέλετε αλλά το νομικό πλαίσιο σας δένει τα χέρια, γιατί δεν καταθέτετε σήμερα νομοθετική διάταξη που να προβλέπει κάτι τέτοιο;

Παράλληλα, με τις απαντήσεις σας, εξωτερικευόταν και η βεβαιότητα ότι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός «ελήφθη ως ένα εξαιρετικό μέτρο που εφαρμόστηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη δραστική μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού SARS-CoV-2 και συναφώς της υγειονομικής κρίσης, στο πλαίσιο διασφάλισης της μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των ΠΠ».

Εντούτοις, οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού, σχετικά με τα νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αφήνουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ως προς την άρση των «προσωρινών» μέτρων, γεγονός που αναθερμαίνει τις εύλογες ανησυχίες του προσωπικού που, με αφορμή υπηρεσιακές ανάγκες, βλέπει διαρκώς τα κατοχυρωμένα δικαιώματά του να συμπιέζονται με πρόσχημα την πανδημία και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Κύριε Υπουργέ.

Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου εγκλεισμού (πχ αν σχετίζεται με αποστολή ή όχι), τα προβλήματα που έχουμε θέσει παραμένουν και το προσωπικό έχει κουραστεί να παραπέμπεται διαρκώς σε δικαιολογίες, οι οποίες συνήθως αφορούν την απουσία κάποιου νομικού πλαισίου. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να βελτιώνει ή να δημιουργεί κατάλληλο νομικό πλαίσιο όταν αυτό δεν υπάρχει ή κρίνεται ανεπαρκές και όχι διαρκώς να επικαλείται τα προβλήματα και την απουσία του.

Ο πρόσφατος υποχρεωτικός εγκλεισμός αναδεικνύει ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που πλέον δεν αφορά μόνο τα χρονικά διαστήματα προ αποστολών, ούτε καν τις αποστολές αυτές καθεαυτές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων, σε περίπτωση εμφάνισης επιβεβαιωμένου κρούσματος. Όταν το αντίστοιχο συμβαίνει σε ένα σχολείο, μια επιχείρηση, μία πόλη, δεν τίθενται σε υποχρεωτικό εγκλεισμό κατ΄ οίκον όλοι οι εμπλεκόμενοι πολίτες, παρά μόνο όσοι νόσησαν και, δυνητικά, ο κύκλος επαφών τους. Για ποιον λόγο τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων να αντιμετωπίζονται κατ΄ εξαίρεση διαφορετικά;


Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης

Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια