Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηλιούπολη: Σύγκρουση μετά τις καταγγελίες για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ.


Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αφορμή την υπόθεση του αστυνομικού που κρατούσε φυλακισμένη και εξέδιδε μία 19χρονη στην Ηλιούπολη, αλλά και τις καταγγελίες για το χειρισμό της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία.

Πολιτική αντιπαράθεση

Με αφορμή τα πυρά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, οποίος ζητούσε πολιτικές απαντήσεις για τον τρόπο χειρισμού από την ΕΛ.ΑΣ. της υπόθεσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «χυδαία στάση».

«Δεν είχα κανένα σκοπό να κάνω δηλώσεις γι’ αυτή τη δραματική ανθρώπινη ιστορία. Με αναγκάζει όμως η χυδαία στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αστυνομία και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προέβη χθες [σ.σ. το Σάββατο 11 Ιουλίου] σε 2 συλλήψεις, με τη μία να άφορα αστυνομικό», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε:

«Ο συλληφθείς αστυνομικός, που ήδη τελούσε σε κατάσταση αργίας με απόλυση, κατηγορείται για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η εμπορία ανθρώπων. Η υπόθεση ύστερα από τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Το περιστατικό που οδήγησε στις δύο συλλήψεις αναδεικνύει αποκρουστικές πτυχές της ενδοοικογενειακής βίας, ενός διαχρονικού προβλήματος που αποτελεί όνειδος για τις κοινωνίες».

«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, το θέμα ωστόσο είναι ευρύτερο και απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων. Περιστατικά σαν το χθεσινό, με το αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας που μάλιστα εποπτεύεται από τον Αντιεισαγγελέα Εφετών να κάνει με αποτελεσματικότητα την δουλειά του για την εξιχνίαση των βαρέων αυτών αδικημάτων, με σεβασμό στο θύμα, από κανένα σοβαρό κόμμα, πουθενά στον κόσμο δεν θεωρούνται ευκαιρίες πολιτικής εκμετάλλευσης. Όχι όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ανεκδιήγητο εκπρόσωπό του, που επιχειρούν δίχως ίχνος ντροπής να καπηλευθούν κομματικά κάθε υπόθεση ανθρώπινου πόνου», κατέληγε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Σχολιάζοντας την υπόθεση της 18χρονης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με συλλογικό τραύμα. Αναλυτικά όσα έγραψε: «Την ιστορία της κοπέλας που ασελγούσε πάνω της ο πατέρας της και στη συνέχεια αστυνομικός, δεν πρέπει να τη δούμε ως μεμονωμένο συμβάν, αλλά ως συλλογικό τραύμα». «Κάθε γυναίκα, κάθε άντρας έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους. Από εκεί ξεκινάει η Δικαιοσύνη».

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως «η ΕΛ.ΑΣ., επί επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δίνει τα στοιχεία μόνο των θυμάτων που ξυλοκοπούνται και βασανίζονται και όχι των θυτών».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το «πρώτο δικαίωμα» της ΕΛΑΣ να απομονώνει στην προανάκριση όποιον και για όσο θέλει και από τους δικηγόρους του, αποτελεί πάγια πρακτική στα χρόνια Μητσοτάκη. Σήμερα υπήρξε η πρωτοτυπία να γίνεται το ίδιο σε θύμα και μάλιστα σε γυναίκα που είχαν απαγάγει, χτυπούσαν και εξέδιδαν. Το «δεύτερο δικαίωμα» ΕΛΑΣ-ΝΔ αφορά τα άγνωστα στοιχεία του δράστη και φωτογραφίες, για να αναγνωριστούν πιθανές αντίστοιχες πράξεις. Αν θυμάμαι καλά για τον νέο άνθρωπο που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Νέα Σμύρνη δόθηκαν από βουλευτές της ΝΔ λεπτομέρειες που θυμίζουν άλλες εποχές».

Την ίδια ώρα, το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι χθεσινοί χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της 18χρόνης που κατήγγειλε την κακοποίηση της από συνάδελφο τους αστυνομικό, ο οποίος την κρατούσε παρά τη θέληση της και την εξέδιδε».

Προσθέτει ότι, «η κοπέλα αφού κατήγγειλε το περιστατικό αντί οδηγηθεί σε νοσοκομείο και ιατροδικαστή, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε κακή ψυχοσωματική κατάσταση και χωρίς να της επιτραπεί η πρόσβαση σε συνήγορο, ως είχε δικαίωμα. Ενώ ο δράστης, προσήχθη χωρίς να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη διαδικασία του αυτοφώρου».

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για την πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού, η οποία απετράπη, χάρη στην μαχητική παρουσία φεμινιστικών οργανώσεων έξω από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων».

«Τι είδους μηνύματα στέλνει η ΕΛ.ΑΣ. σε θύματα σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης, ώστε να βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά τους όταν τα αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο;», διερωτάται το ΜέΡΑ25 και υπογραμμίζει: «Αναμένουμε πλήρεις, διαφανείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν, αλλά πρωτίστως, υπάρχει μια βασανισμένη κοπέλα που χρειάζεται άμεση φροντίδα και κυρίως προστασία: Πρέπει η κοπέλα να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή δομή φιλοξενίας όπου θα της παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη στήριξη για να λάβει τέλος η κόλασή της».

 


https://www.ethnos.gr








Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να παραιτηθει ο Χρυσοχοΐδης κ ο υφυπουργός του.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομια και στα στελέχη της,που με τις ενέργειες τους θα οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη και θα προστατευθεί το θύμα.