Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύπρος: Τέσσερις νεκροί από την πυρκαγιά - «Άνευ προηγουμένου καταστροφή»


Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις μέχρι πρότινος αγνοούμενοι από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Κύπρο. Τα τέσσερα άτομα απανθρακώθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το πύρινο μέτωπο που βρισκόταν σε εξέλιξη στην κοινότητα Οδού στην επαρχία Λάρνακας.

 

Έκκληση όπως όλοι επαγρυπνούμε για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας προκαλούν πυρκαγιές, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τεράστιες πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας ως άνευ προηγουμένου καταστροφές, πέραν αυτών της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι έχει καταστραφεί έκταση πέραν των 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974. Από χθες το απόγευμα ήμουν στο Συντονιστικό Κέντρο, σήμερα είμαι εδώ και είχα μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής των αρμοδίων τμημάτων, από τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, που είχαν τον συντονισμό των οικείων Τμημάτων, όπως, επίσης, από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον αρχηγό της Αστυνομίας και από την Πολιτική 'Αμυνα.

 

Γενικότερα διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησαν, δυστυχώς, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί».

 

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου Νίκος Νουρής, είπε ότι τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα επιχειρήσουν σήμερα στις 2 μμ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, ο κ. Νουρής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα.

 

Οι εθελοντές της Πολιτικής 'Αμυνας έχουν εντοπίσει σήμερα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού. Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.

 

Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος, μεταβαίνουν ιατροδικαστές για να υπάρξει ταυτοποίηση».

 

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.

 

Έμειναν δύο μεγάλες εστίες οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού και από τις 5.30 το πρωί επιχειρούν τα δέκα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

 

Η εκτίμηση της κατάστασης μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας. Παρά ταύτα, αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκτυλίσσεται από χθες».

 

Βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ που απέστειλε η Ελλάδα

 

Βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ τα οποία απέστειλε η Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει στην επαρχία Λεμεσού από χτες το απόγευμα.

 

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

 

Σύμφωνα με τον κο Κεττή, εντός των επομένων ωρών θα αναχωρήσει τρίτο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη με προορισμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κύπρο

naftemporiki.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια