Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αετονύχηδες με ακριβά γούστα έχτιζαν βίλες με τα κλεμμένα (βίντεο και φωτό)


Εξαπάτησαν περισσότερους από εκατόν ογδόντα ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Μια σπείρα που δρούσε από τον Νοέμβριο του 2020 και κατάφερε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διωκτικών αρχών, να αρπάξει πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Όμως δεν ήταν μια απλή συμμορία «αετονύχηδων» αλλά μια ομάδα… επενδυτών. Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το astinomiko.gr, φαίνεται που «επένδυαν» τα χρήματα των ανυποψίαστων θυμάτων… Σε κατασκευές πολυτελών σπιτιών κυρίως για τα «αρχηγικά» μέλη.

Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα δώδεκα μέλη που συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα δεκαοκτώ που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους ενώ γνωρίζονταν χρόνια. Η απάτη στήθηκε καθώς τουλάχιστον μια… εντεκάδα κατηγορούμενων είχε συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα.

Αναρτούσαν στο διαδίκτυο μια αγγελία πώλησης αυτοκινήτου, γεωργικού μηχανήματος ή τροχόσπιτου. Ήταν πάντα πολύ πρόθυμοι να το πουλήσουν καθώς «ήταν μεγάλη ευκαιρία». «Έπειθαν τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω της εφαρμογής λεφτά στο λεπτό, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα οχήματα».

Σε περίπτωση που ήθελαν εκείνοι να αγοράσουν κάποιο όχημα έστελναν πλαστό καταθετήριο και εκμεταλλεύονταν το κενό των περίπου 48 ωρών μέχρι τα χρήματα να πιστωθούν στον λογαριασμό του θύματος. Επίσης, πολύ συνηθισμένο ήταν και το κόλπο με την… λάθος κατάθεση. «Αν η προκαταβολή ήταν πχ 500 ευρώ εκείνοι από… λάθος κατέθεταν 5000 χιλιάδες ευρώ και στη συνέχεια ζητούσαν να τους επιστρέψουν την… διαφορά των 4500 χιλιάδων ευρώ. Έτσι κέρδιζαν και γίνονταν… καπνός» λέει αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών που συμμετείχε στην υπόθεση. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση το θύμα αρνήθηκε να τους επιστρέψει την… λάθος κατάθεση.

Χρησιμοποιούσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη ώστε να καταλήγουν τα χρήματα που άρπαζαν και να μπερδεύουν τις διωκτικές αρχές. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν επίσης και την κλοπή προσωπικών δεδομένων όπως pin και iban ενώ η σπείρα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού και δεν γίνονταν πολλές μετακινήσεις. «Δεν υπήρχαν πολλές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ θυμάτων και μελών της σπείρας» λέει αστυνομικός που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης δυο εκ των κατηγορούμενων, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στο astinomiko.gr υποστήριξε ότι «η σοβαρότητα των αποδιδόμενων αδικημάτων δεν είναι ανάλογη της τελικής ετυμηγορίας, που με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας και του κυρίου Εισαγγελέα, αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι που είχαν συλληφθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Αναμένεται ο χειρισμός της δικογραφίας από τον αρμόδιο ανακριτή, πιθανές νέες καταθέσεις παθόντων, οι απολογίες των υπόλοιπων κατηγορούμενων ώστε να αποτυπωθεί πλήρως ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη».

Πάντως, η απόφαση των δικαστικών αρχών να μην προφυλακίσουν ούτε έναν από τους συλληφθέντες προκάλεσε την… απορία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οι οποίοι έλεγαν με νόημα ότι «κάθε απόφαση της δικαιοσύνης είναι σεβαστή».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια