Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Νέα Υόρκη λόγω της αυξανόμενης ένοπλης βίας


Η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας από τη χρήση πυροβόλων όπλων. 

Στην Πολιτεία σημειώθηκαν 51 περιστατικά με πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπως δήλωσε ο κυβερνήτης, Άντριου Κόμο ανακοινώνοντας την υπογραφή του σχετικού διατάγματος. Βάσει αυτού θα διατεθούν 138,7 εκατομμύρια δολάρια για προγράμματα παρέμβασης και πρόληψης σε ότι αφορά την ένοπλη βία.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το BBC, έρχεται τη στιγμή που καταγράφεται μεγάλη αύξηση το αριθμού των θανάτων από ένοπλες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο που συνέπεσε με την εθνική εορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας (4η Ιουλίου).

Τον Μάρτιο, το FBI δημοσίευσε τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία του 2020 που δείχνουν ένα σημαντικό άλμα 25% σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος ενώ η ανοδική τάση συνεχίζεται το 2021.

Στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των ανθρωποκτονιών σχετίζεται με τη χρήση πυροβόλων όπλων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της οπλοκατοχής στα τέλη Ιουνίου, το οποίο  περιλαμβάνει τον περιορισμό της εμπορίας και διακίνησης συγκεκριμένων πυροβόλων όπλων.

Στην σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Κουόμο περιγράφει την ένοπλη βία ως μια μορφή κρίσης της δημόσιας υγείας και κάνει πολλές συγκρίσεις με την πανδημία κορονοϊού. «Αν κοιτάξετε τους πρόσφατους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν τώρα από την ένοπλη βία και την εγκληματικότητα από ότι από την Covid-19», δήλωσε ο δημοκρατικός κυβερνήτης. «Όπως κάναμε και με τον Covid, η Νέα Υόρκη πρόκειται να ηγηθεί του έθνους για άλλη μια φορά με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση και την πρόληψη του φαινομένου».

Δυνάμει της απόφασης του Κουόμο αποδεσμεύονται εκτάκτως κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν για τη δημιουργία υπηρεσίας για την πρόληψη της ένοπλης βίας (θα υπάγεται μάλιστα στο υπ.Υγείας της Πολιτείας), την καταπολέμηση την εισαγωγής όπλων από άλλες Πολιτείες ενώ θα επενδυθούν και 54 εκατομμύρια δολάρια σε καλοκαιρινά προγράμματα εργασίας νέων που θεωρείται πως βρίσκονται σε κίνδυνο. Επίσης η Πολιτεία απαιτεί πλέον από τις αστυνομικές αρχές να παρέχουν συνεχώς δεδομένα για όλα τα συμβάντα που επιλαμβάνονται και αφορούν σε πυροβολισμούς.

 

https://www.huffingtonpost.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια