Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το... φάουλ της Γαλατασαράι και η... κόκκινη κάρτα από τον Χαρδαλιά


Με πολιτικά χρώματα βάφτηκε ένα αμιγώς υγειονομικό ζήτημα τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν η αποστολή της τουρκικής ποδοσφαιρική ομάδας Γαλατασαράι κατέφτασε στη χώρα μας ενόψει φιλικού αγώνα της με τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα προσγειώθηκε κανονικά στην Αθήνα και στο «Ελ. Βενιζέλος» για την φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό αλλά με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, δεν επετράπη η είσοδος της καθώς «αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test».

Ο αγώνας, προγραμματισμένος για σήμερα Τρίτη, θα αποτελούσε πρόβα τζενεράλε για την επίσημη έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ομάδας του Πειραιά όμως δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τι πυροδότησε το επεισόδιο

Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο της αποστολής της ομάδας στη χώρα λόγω μη τήρησης του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της αποστολής αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό, προσκομίζοντας αντ' αυτού ένα PCR τεστ κορωνοϊου 72 ωρών, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με rapid test στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Τα μέλη της Γαλατασαράι δεν δέχτηκαν να υποβληθούν σε rapid test και εν τέλει αποχώρησαν για να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον προπονητή Φατίχ Τερίμ και άλλα μέλη της αποστολής να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη.

Η αποχώρησή τος έγινε αφού επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Τουρκίας, την τουρκική κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα, όπως λένε οι ίδιοι, από αναμονή 2 ωρών.

Χαρδαλιάς: Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου παραθέτει τη στάση των ελληνικών αρχών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Γαλατασαράι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Γαλατασαράι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της.

«Περιμένουμε την απολογία των ελληνικών αρχών»

Από την πλευρά της, η Γαλατασαράι εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση ζητώντας την απολογία των ελληνικών αρχών και κατήγγειλε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο.

Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε την απολογία των ελληνικών αρχών και από τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γι' αυτό το χρονικό διάστημα το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνος από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Τσαβούσογλου: «Απαράδεκτη η μεταχείριση στην Γαλατασαράι»

Το συμβάν σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μέσω Twitter, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας:

«Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Τη στάση των ελληνικών αρχών καταδίκασε επίσης ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, κάνοντας λόγο για «πρωτόγνωρη στάση» σε ανάρτησή του στο Twitter, όπως μεταδίδει το CNN Turk.

Επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσοβλου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τόσο η ΕΡΤ όσο και το TRThaber, αργά το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια