Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατεχόμενα: Μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων προανήγγειλε ο Ερντογάν


Το άνοιγμα των Βαρωσίων προανήγγειλαν την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη λύση δύο κρατών.

 

Αναλυτικότερα, Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν την άρση στρατιωτικού καθεστώτος στα Βαρώσια και το πιλοτικό άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής. Όπως είπε ο Ερντογάν, όποιος Ελληνοκύπριος το επιθυμεί μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει σεβασμός στους Ελληνοκύπριους σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε, να πάμε στο επόμενο βήμα παρακάτω, είπε υποστηρίζοντας ότι θα έχει σαφέστατα οφέλη και για τις δύο πλευρές.

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

 

«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», συνεχίζει.

 

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει.

 

Κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει. «Δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση. Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας», είπε.

 

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το Κυπριακό για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Ερνοτγάν την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα συνέχισε τις εμπρηστικές τοποθετήσεις περί δύο κρατών στο νησί, «ναρκοθετώντας» τον διάλογο.

 

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ προχωρά και σε κινήσεις που έχουν έντονο συμβολικό μήνυμα.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ αύριο στο νησί μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (που σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ).


naftemporiki.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια