Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αστυνομικός προς Αρχηγό: Να υπομνήσετε στους συνεργάτες σας την ορθή διαχείριση του προσωπικού σας


Δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή ανώνυμου αστυνομικού προς τον Αρχηγό του Σώματος: Η Χώρα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τη πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη. Σε αυτή τη δοκιμασία, πρωταγωνιστές, πέρα από τον ιατρικό/παραϊατρικό κλάδο, είναι και οι χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονται από τη πρώτη μέρα στο δρόμο, δεκαπέντε μήνες πριν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, νοσώντας και οι ίδιοι και μετρώντας μάλιστα και επιβεβαιωμένες απώλειες. Οι θυσίες αυτές μάλιστα έχουν αναγνωριστεί και από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό της Χώρας σε επίσημο διάβημά του.

Καμία επιβράβευση δε ζητώ προσωπικά ούτε επιβεβαίωση ζητώ. Θα εκτελέσω το καθήκον μου, όπως προσωπικά κρίνω απαραίτητο όσο διάστημα και αν κρατήσει η δοκιμασία αυτή. Φέτος ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι οι ίδιες, γεγονός το οποίο κάποιοι ιθύνοντες επιλέγουν να αγνοούν επιδεικτικά.

Οι εργασίες και οι καθημερινές συνήθειες των πολιτών έχουν κατά το μεγαλύτερο βαθμό επανέλθει, ωστόσο με ρήτρες και περιορισμούς, των οποίων την εφαρμογή καλούμαστε να διασφαλίσουμε ως σώμα. Ακόμα και οι λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες για τους ελέγχους, φοβούμενες να ενεργήσουν κατά μόνας, αναζητούν την προστασία της Αστυνομίας, ζητώντας εγγράφως πάντα αστυνομικούς συνοδούς.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, βρίσκεται σε θερινή άδεια. Άδεια η οποία είναι νόμιμα προβλεπόμενη και χορηγούμενη. Πως λοιπόν θα αντιμετωπιστούν οι ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις όταν οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται δραματικά μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη; Το κύριο οικονομικό πρόβλημα των περιορισμένων πόρων, άρα και των περιορισμένων δυνατοτήτων, δε διαχωρίζει ιδιωτικές επιχειρήσεις ή δημόσιες υπηρεσίες, όσο και να θέλουν κάποιοι να το αγνοούν.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει μάλιστα στο θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και τη χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων. Ακόμα και σε περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών και χορήγησης θεσμοθετημένων αδειών, οι εναπομείναντες αστυνομικοί έχουν δικαίωμα στην 8ωρη εργασία και την εβδομαδιαία ανάπαυση.

Άρα η χρησιμοποιούμενη τακτική ανάκλησης ημερησίων αναπαύσεων και διάθεσης σε διπλή, ακόμα και τριπλή, συνεχόμενη βραδινή βάρδια, παρά τις όποιες ανάγκες έχουν ανακύψει, όχι μόνο ανήθικη μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά ακροβατεί και στα όρια της παρανομίας. Σχετικές και άξιες μνείας είναι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας, για έτερα ζητήματα, οι οποίες ωστόσο στο σκεπτικό τους αναφέρουν έννοιες όπως παράνομος πλουτισμός του δημοσίου [Αποφ. Α.Π. 4/2021: Τον πλουτισμό αυτόν ο εργοδότης –ακόμη και αν εργοδότης είναι το Δημόσιο ή άλλος φορέας του Δημόσιου τομέα– οφείλει να τον επιστρέψει στον εργαζόμενο» υπογραμμίζει η Ολομέλεια και συμπληρώνει ότι «οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο δεν αποκλείουν το γεγονός ότι ο εργοδότης ωφελήθηκε από την εργασία, αλλά ούτε αποτελούν δικαιολογία για να διατηρήσει το Δημόσιο την ωφέλεια που απέκτησε από την παρασχεθείσα εργασία του εργαζομένου.] και για το νομίμως προβλεπόμενο δικαιούμενο χρόνο ανάπαυσης [Αποφ. 540/2021 ΣΤ΄ΣτΕ:  «χρόνος αυτός των ολιγόλεπτων διακοπών αποτελεί χρόνο εργασίας, εντός του νόμιμου ωραρίου του εργαζομένου, και όχι χρόνο ανάπαυσης αυτού, επιπλέον του ωραρίου απασχόλησής του, για τον οποίο ο εργαζόμενος, εφόσον μη νομίμως δεν του έχει χορηγηθεί ολιγόλεπτο διάλειμμα εργασίας, θα εδικαιούτο πρόσθετης αμοιβής»].

Πέραν ωστόσο των ανωτέρω, ζήτημα υψίστης σημασίας αποτελεί και η πίεση που δέχονται οι αστυνομικοί να επιστρέψουν με αποτελέσματα με τη συνήθη απειλή να πλανάται στον αέρα, «αλλιώς….».

Όσο για αυτές τις πιέσεις, πρόσφατα με πρωτοβουλία σας διαμοιράστηκε σε όλους τους ένστολους αντίγραφο του «Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού» , το Π.Δ. 254/2004, έναν οδηγό συμπεριφοράς απέναντι στον πολίτη. Ένα εγχείρημα άξιο επαίνου, καθώς η συμπεριφορά ορισμένων εκθέτει το σύνολο ως σώμα με αποτέλεσμα τα αρνητικά σχόλια να πολλαπλασιάζονται, και το φαινόμενο αυτό να είναι δύσκολο να αναχαιτηθεί από τις πολλές επιτυχίες άξιων συναδέλφων και Υπηρεσιών, καθώς είναι τεκμηριωμένο ότι η αρνητική εντύπωση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη θετική.

Ωστόσο κ. Αρχηγέ, οφείλεται να παραδεχτείτε ότι πολίτες δεν είναι μόνο όσοι έρχονται να ζητήσουν τη βοήθεια της αστυνομίας, ώστε να τους φερόμαστε κατά τον τρόπο που μνημονεύεται στον Κώδικα Δεοντολογίας. Πολίτες είναι ακόμα οι οικογένειές μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι, παρότι ημερησίως, για πολλές φορές πέραν των 8 ωρών, φοράμε στολή.

Ως εκ τούτου, τη δέουσα ευγένεια και το συνταγματικά κατοχυρωμένο σεβασμό οφείλουν να τον επιδεικνύουν και προς το πρόσωπό μας οι ιεραρχικά ανώτεροί μας. Ακόμα δε, και σε περίπτωση διαπίστωσης πειθαρχικής παράβασής μας (σε αντιστοιχία της σύλληψης πολιτών) οφείλουν οι κ. προϊστάμενοι να τηρούν «άψογη συμπεριφορά», αποφεύγοντας φωνές, υποτιμητικά σχόλια και εκδικητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές οι οποίες όχι μόνο συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα (αρθ. 13 παρ. ιδ΄ Π.Δ. 120/2008), αλλά μπορούν να στοιχειοθετήσουν ακόμα και ποινικά αδικήματα, με αυτά της εξύβρισης και της απειλής να είναι τα λιγότερο σοβαρά.

Άρα έχετε την ηθική υποχρέωση να υπομνήσετε στους συνεργάτες σας την ορθή διαχείριση του προσωπικού σας, σεβόμενος τις επιταγές των νόμων και με γνώμονα και τις σχετικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, ως και την ορθή συμπεριφορά έκαστου αξιωματικού απέναντί τους, υπενθυμίζοντάς τους μάλιστα και το διακύβευμα, ως το έχετε υπενθυμίσει σε άλλες περιπτώσεις (εμφάνιση-παράσταση).

Η Π.Ο.Α.Σ.Υ. και η Π.Ο.ΑΞΙ.Α. ελπίζω να κάνουν τις δικές τους αντίστοιχες παρεμβάσεις.









Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Συνάδελφε γιατί δεν έχεις αποδέκτη την υπηρεσία επισήμων???
Υπάρχουν πού δουλεύουν 5 μέρες το μήνα .
Δε τους χρειάζονται οι βουλευτές ειδικά από επαρχία και μένουν στην Αθήνα οπότε και αν κατέβουν !!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ εύστοχη άποψη, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν η ορθή διαχείριση του αστυνομικού προσωπικού.. Μόνο να βολεύονται όλοι...
Ο χρήστης Auto-moto passion είπε…
Θεωρητικά...και αυτοί στον αρχηγό δεν υπάγονται;;;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαιρετικό
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ευγένεια ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση! Γνωρίσματα του σωστού αστυνομικου! Εύγε συνάδελφε! Δυστυχώς όμως ,στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το φιλότιμο του αστυνομικού ( το οποίο πλέον είναι απαιτητο) κ όχι ο επαγγελματισμός του. Βεβαία, οι έννοιες αυτές επί του πρακτεου είν'αντιστρόφως ανάλογες.. Όπου υπάρχει φιλότιμο υποχωρεί ο επαγγελματισμός. Γ αυτό απαιτούν να εργάζεσαι 12ωρα και χωρίς ρεπό ( για να βγει η δουλειά) και κάνουν τα στραβά μάτια για την εμφάνιση παράσταση κτλ