Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

A.T Αμαρίου: «Μπλόκαρε» τελικά η μεταστέγαση σε δημοτικό κτίριο;


Περισσότερο επιτακτική από ποτέ χαρακτηρίζεται από πολίτες, θεσμικούς φορείς του Αμαρίου αλλά και από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο, η ανάγκη της άμεσης μεταστέγασης του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής (που φιλοξενείται σε ιδιωτικό κτίριο στην περιοχή Νεύς Αμάρι), σε άλλο σύγχρονων προδιαγραφών κτίριο, που θα καλύπτει αξιοπρεπώς τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.  

Φωτογραφίες που έφτασαν από πολίτες του Αμαρίου στο neakriti.gr (και τις οποίες δημοσιεύουμε) αποτελούν «αδιάψευστο μάρτυρα» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το κτίριο του αστυνομικού τμήματος, το οποίο είναι κυριολεκτικά άθλιο και περισσότερο ετοιμόρροπο ακόμα και από το «προβληματικό» Αστυνομικό Μέγαρο του Ρεθύμνου.

Οι ίδιοι άνθρωποι που επικοινώνησαν με το neakriti.gr χαρακτηρίζουν επιεικώς ως «σταύλο», το υπάρχον κτίριο που στεγάζει την αστυνομική υπηρεσία του Αμαρίου, στην οποία  υπηρετούν περίπου 11 ένστολοι. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αστυνομικοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τον χειμώνα -πέρα από το οργανωμένο έγκλημα- καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της κακοκαιρίας, δεδομένου ότι το υπάρχον κτίριο παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές στους τείχους και η υγρασία είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο.  

Και σα να μην έφτανε αυτό, αστυνομικοί και πολίτες παίζουν καθημερινά την ζωή τους «κορώνα - γράμματα», καθώς σοβάδες από το ταβάνι του κτιρίου κατά καιρούς υποχωρούν και «προσγειώνονται» στο πάτωμα.  

Πάντως, είναι ευτύχημα μέχρι στιγμής που δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός είτε ένστολου, είτε κάποιου ανυποψίαστου πολίτη ή ακόμα και κρατούμενου.

Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. αποφάνθηκε για την ακαταλληλότητα του κτιρίου 

Στο μεταξύ, από το 2009 -δηλαδή πριν από 12 χρόνια- η ίδια η Ελληνική Αστυνομία αποφάνθηκε μέσω σχετικού εγγράφου που συνέταξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου ότι πρόκειται για ένα ακατάλληλο κτίριο, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας.  

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η ίδια υπηρεσία με νεότερο έγγραφο της «καταθέτει» την σύμφωνη γνώμη της για την μεταστέγαση του Α.Τ. Αμαρίου σε άλλο κτίριο, με το σκεπτικό ότι είναι αδύνατον αλλά και ασύμφορο για την ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει κονδύλια για την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου, το οποίο μάλιστα ανήκει σε ιδιώτη, που έχει κάνει απλά δωρεάν παραχώρηση.  

Επιπλέον και ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, απέστειλε σχετικό έγγραφο καταθέτοντας την «συναίνεση» του για άμεση μεταστέγαση του κτιρίου σε άλλο χώρο.  


Η πρόταση - «κλειδί» της δημοτικής αρχής Αμαρίου 

Η δημοτική αρχή Αμαρίου που συμμερίζεται απόλυτα το αίτημα των αστυνομικών για άμεση μεταστέγαση του Α.Τ., προθυμοποιήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα, βγάζοντας ουσιαστικά ακόμα και από το οικονομικό αδιέξοδο την ΕΛ.ΑΣ.  

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Αμαρίου -που σημειωτέων είναι και αξιωματικός εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ., κ. Παντελής Μουρτζανός (άρα γνωρίζει από «πρώτο χέρι τα προβλήματα), τόνισε ότι ο μοναδικός χώρος που έχει στην διάθεσή του ο δήμος, είναι το ισόγειο κτίριο στο πρώην δημαρχείο Κουρητών στον Φουρφουρά (δίπλα στο ΚΕΠ).  

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στους πρώην συναδέλφους του να εξασφαλίσει και σχετική πίστωση από την περιφέρεια Κρήτης, ύψους περίπου 30 χιλιάδων ευρώ, ώστε η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει στις σχετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου, χωρίς καν το Αρχηγείο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ. 

Εξάλλου, πριν από περίπου 15 ημέρες στην περιοχή βρέθηκε και κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στο προτεινόμενο κτίριο στον Φουρφουρά, χαρακτηρίζοντας το ως κατάλληλο. 

Κατά συνέπεια, το επόμενο βήμα για την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου προς την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Α.Τ. Αμαρίου είναι να σταλεί επίσημη πλέον αίτηση από την Ελληνική Αστυνομία προς τον δήμο Αμαρίου, ώστε το θέμα να εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο και πλέον να δρομολογηθεί η μεταστέγασή του.  

Βέβαια, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει (δηλαδή, δεν έχει αποσταλεί το επίσημο σχετικό αίτημα του Αρχηγείου), κάτι για το οποίο η τοπική ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ίσως λόγω γραφειοκρατίας και δη «κολλημάτων» που (ίσως) να οφείλονται στην επικρατούσα υγειονομική κατάσταση (κορωνοιού), να το έχει «κρατήσει πίσω». 

Ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάργησης ; 

Σε κάθε περίπτωση κανείς από τους πολίτες και τους θεσμικούς εκπροσώπους του Αμαρίου δεν μπορεί να πιστέψει πως η όλη καθυστέρηση ίσως και να οφείλεται σε «ύποπτα» σχέδια που «δείχνουν» κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου. Εκτός και αν όντως υπάρχει συγκεκριμένη «εντολή» από υψηλόβαθμο ή υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία όμως, δεν έχει εκφραστεί ακόμα δημόσια.  

Για την ιστορία πάντως, σημειώνεται πως το 2016 το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου «κινδύνεψε» με κατάργηση, όταν την ίδια περίοδο καταργήθηκαν το Αστυνομικό Τμήμα Επισκοπής και η Ασφάλεια Περάματος συγχωνεύθηκε με το Αστυνομικό Τμήμα (Περάματος), χωρίς ωστόσο, το σχέδιο αυτό να βρει πρόσφορο έδαφος στο Αμάρι.  

Τότε κάτοικοι του Αμαρίου με «μπροστάρη» μάλιστα τον ίδιο τον δήμαρχο, Παντελή Μουρτζανό, έκαναν τα «αδύνατα, δυνατά» να παραμείνουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στην περιοχή τους, αφού δεν δέχτηκαν οι ανάγκες τους να  καλύπτονται από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Βασιλείου. 

Άλλωστε, το Αμάρι είναι μια περιοχή του Ρεθύμνου που παρουσιάζει μία ιδιαίτερης μορφής εγκληματικότητα, καθώς οι ζωοκλοπές για παράδειγμα (και όχι μόνο) συνεχώς μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας, την ίδια στιγμή που τελευταία αναπτύσσεται και η χασισοκαλλίεργεια. 

Όλα αυτά συνηγορούν στην αναγκαιότητα να υπάρχει και μάλιστα επί 24ωρου βάσεως, λειτουργία αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή.  

 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια