Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα 8 θέματα υγιεινής που πρέπει να προσέχουν οι άνδρες όταν μεγαλώνουν


Το να τηρεί κανείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής είναι απαραίτητο τόσο για την υγεία του, όσο και για την κοινωνική και ερωτική του ζωή, αφού προβλήματα όπως η κακοσμία, μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν άσχημη εικόνα για έναν άνδρα.

Τα θέματα υγιεινής όταν παραμελούνται, δείχνουν ότι δεν νοιαζόμαστε για τον/την σύντροφό μας και δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να είμαστε ευπαρουσίαστοι δίπλα τους. Η ίδια θεωρία ισχύει και για το χώρο εργασίας, γιατί η παραμέληση της προσωπικής μας υγιεινής δείχνει πως δεν σεβόμαστε τους συνεργάτες μας, χώρια που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις αν στη δουλειά μας δεν ερχόμαστε σε επαφή μόνο με συναδέλφους αλλά και με πελάτες.

Ειδικότερα για τους άνδρες, τα ζητήματα υγιεινής είναι πολύ σημαντικά όσο μεγαλώνουν, καθώς πολλά πράγματα αλλάζουν και ένα απ’ αυτά είναι και το θέμα της οσμής.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πράγματα που θα πρέπει να προσέχει ένας άνδρας σε ό,τι αφορά την προσωπική του υγιεινή, όσο μεγαλώνει, όπως τα διθαβάσαμε σε άρθρο του medinova.gr:

1. Προσέξτε την οσμή του σώματος

Η οσμή του κάθε ανθρώπου είναι ένας συνδυασμός των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα, με τον ιδρώτα και το σμήγμα που απελευθερώνεται από το σώμα κι αυτό βεβαίως είναι κάτι που αλλάζει όταν μεγαλώνουμε. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη, οι μεσήλικες άνδρες έχουν την πιο έντονη οσμή σώματος.

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως μυρίζει δυσάρεστα,  ώστε να κάνει κάτι γι’ αυτό εγκαίρως, προτού προκαλέσει ενόχληση στους γύρω του. Ορισμένες τροφές, εξάλλου, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πικάντικα πιάτα, μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας δυσάρεστης οσμής του σώματος, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι.

Αν ένας άνδρας θέλει να χρησιμοποιήσει μια κολόνια, καλό είναι να προτιμήσει μία με άρωμα πεύκου. Όμως, δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει για να καλύψει τυχόν δυσάρεστες οσμές. Θα πρέπει να δώσει σημασία στα θέματα υγιεινής, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, ειδικά στους όρχεις, να κόψει τις τρίχες που υπάρχουν εκεί και, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσει ένα κατάλληλο προϊόν προσωπικής φροντίδας για να κρατήσει τη συγκεκριμένη περιοχή στεγνή και καθαρή.

2. Ενυδατώστε το ξηρό δέρμα

Το ξηρό, τραχύ δέρμα μπορεί να αποτελεί πρόβλημα που μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και ο άνδρας. Αν και το σαπούνι ή το αποσμητικό είναι συνήθως το κλειδί για μια σωστή περιποίηση, σε κάποιες περιπτώσεις ξηροδερμίας θα χρειαστεί και ένα ενυδατικό καθαριστικό για γενική περιποίηση που δεν ξηραίνει το δέρμα, όπως το σαπούνι. Αν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα προσώπου αλλά και δέρματος μετά το μπάνιο. Αν επίσης έχετε πιτυρίδα, δοκιμάστε ένα αντι-πιτυριδικό σαμπουάν.

3. Φροντίστε τα γένεια σας

Μερικοί άνδρες έχουν πάθος με τα γένεια τους, όμως μια γενειάδα μπορεί να προσθέσει χρόνια στην εμφάνιση κάποιου, όσο μεγαλώνει, αφού όπως είναι φυσικό δεν γκριζάρουν μόνο τα μαλλιά, αλλά και τα γένεια.

Οσο πιο μικρή είναι η γενειάδα, τόσο πιο περιποιημένη φαίνεται. Αν όμως είστε τύπος που προτιμά τη μακριά γενειάδα, φροντίστε τουλάχιστον να δείχνει περιποιημένη και αν έχετε παχιά, ατίθασα γένεια, προσπαθήστε να τους δώσετε κάποιο σχήμα, ώστε να έχουν καλή εμφάνιση. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο μεγαλύτερη είναι η γενειάδα, τόσο πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είστε σε ό,τι αφορά τον καλλωπισμό της.

4. Τιθασεύστε τις τρίχες του σώματος

Καθώς περνούν τα χρόνια θα διαπιστώσετε ότι μεγαλώνουν οι τρίχες στο σώμα σας σε ανεπιθύμητα μέρη, όπως η πλάτη, τα αυτιά, η μύτη, ακόμα και οι αρθρώσεις στα δάχτυλά σας. Κάθε ανεπιθύμητη τρίχα θα πρέπει να κοπεί και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα ειδικά ψαλίδια για τη μύτη και τα αυτιά. Κάποιοι άνδρες μάλιστα προχωρούν σε πιο ριζικές λύσεις σε περιπτώσεις όπως η τριχοφυΐα στην πλάτη, κάνοντας μόνιμη αποτρίχωση. Εξετάστε τις δικές σας επιλογές.

5. Εξαφανίστε τη δυσάρεστη αναπνοή

Η κακή αναπνοή είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα, δύσκολα αντιμετωπίσιμο μεγαλώνοντας, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Και η γήρανση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αν κανείς παραμελεί την υγιεινή του στόματος, καθώς και τα δόντια είναι περισσότερο φθαρμένα απ’ ό,τι σε πιο μικρές ηλικίες. Παρακολουθήστε προσεκτικά τι συμβαίνει στο στόμα σας, εξετάστε αν έχετε κάποια ασθένεια ούλων, ή περιοδοντίτιδα, σφραγίστε τις κοιλότητες, αφαιρέστε τα χαλασμένα δόντια αν δεν παίρνουν θεραπεία και προγραμματίστε την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε εξάμηνο. Επίσης, βουρτσίστε τα δόντια σας πολύ καλά δύο φορές την ημέρα και μην παραλείπετε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας, καθώς και αυτή μπορεί να φιλοξενεί πολλά από τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που συμβάλλουν στη δυσάρεστη αναπνοή.

6. Φροντίστε τα άκρα σας

Τα νύχια μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα και να αποχρωματιστούν όσο περνούν τα χρόνια και ίσως χρειαστεί η επίσκεψη σε ένα δερματολόγο, προκειμένου να σας συμβουλέψει σχετικά με τη φροντίδα τους, ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία για την κακή εμφάνισή τους. Φροντίστε να κόβετε και να κρατάτε καθαρά και περιποιημένα τα νύχια σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία για πεντικιούρ ή μανικιούρ, ώστε να τους δώσει ένα σωστό σχήμα, να αφαιρέσει τα πετσάκια και τους κάλους και να θεραπεύσει τα προβλήματα.

7. Αποφύγετε την κακοσμία των ποδιών

Πριν βγάλετε τα παπούτσια σας, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας δεν έχουν κάποια οσμή. Η οσμή των ποδιών οφείλεται συνήθως στην υπερβολική υγρασία. Μετά το ντους ή μετά από δραστηριότητες που δημιουργούν ιδρώτα όπως είναι η άσκηση, πρέπει να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας και αν υπάρχει πρόβλημα μη διστάσετε να βάλετε πούδρα (ταλκ) για να απορροφήσει τον ιδρώτα. Αλλάξτε τα αθλητικά παπούτσια με άλλα όταν τελειώσετε την προπόνησή σας και αν φοράτε πάνινα παπούτσια, πλένετέ τα συχνά. Γενικά προσπαθήστε να ελέγχετε τα θέματα οσμής και εξετάστε όλα σας τα παπούτσια για την περίπτωση που μυρίζουν. Δώστε, επίσης, προσοχή σε όλες τις πτυχές υγιεινής των ποδιών και πηγαίνετε στον γιατρό αν παρατηρήσετε μυκητιάσεις ή αν τα νύχια σας μεγαλώνουν προς τα μέσα.

8. Διαχειριστείτε την ακράτεια ούρων

Η διαρροή ούρων μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων του προστάτη και άλλων θεμάτων υγείας που προκύπτουν με την ηλικία. Εκτός του ότι οφείλετε να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία, φροντίστε να είστε σχολαστικοί με την προσωπική υγιεινή και φροντίδα για την αποφυγή τυχών προβληματικών οσμών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να φορέσετε εσώρουχα ειδικά για την ακράτεια που απορροφούν τα ούρα, προλαμβάνουν την οσμή και προστατεύουν τα ρούχα σας. Για την καλύτερη ροή των ούρων και για τον έλεγχό τους, επισκεφτείτε το γιατρό, μάθετε για τις ασκήσεις Kegel ή κάνετε απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, τη θεραπεία ή την καθυστέρηση της ακράτειας.

 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια