Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρήστος Παππάς: Ετσι βρέθηκε στου Ζωγράφου – Η έρευνα σε 500 καταλύματα και το σχέδιο φυγής για Ιταλία


«Ο εντοπισμός του Χρήστου Παππά λόγω του απλού τρόπου υπόθαλψής του και της συνωμοτικότητάς του αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πιο δύσκολος από την ανακάλυψη κρησφύγετων «ανταρτών πόλης», αφού είχε ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτών. Ψάξαμε περίπου 500 πιθανά καταλύματά του στην Ελλάδα και σε τουλάχιστον πέντε χώρες του εξωτερικού, όπως Σερβία, Ιταλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία και άλλες, ερευνώντας συστήματα φιλοξενίας από φιλοναζιστές, συγγενείς, παλιούς φίλους. Χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ήταν και οι αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων, σαρώσεων κινητών ή παρακολούθησης κρίσιμων προσώπων. Τον τελευταίο καιρό είχαμε αφήσει πίσω μας τα σενάρια για φυγή στο εξωτερικό, για τα οποία υπήρχε αρχική εστίαση και επιμονή, και καλούσαμε μεθοδικά για εξέταση πολλά πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του. Και η πίεση ολοένα αυξανόταν στο «εσωτερικό μέτωπο». Είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κρυβόταν πιθανόν στην Αθήνα από κάποιο μοναχικό άτομο, χωρίς άλλους γνωστούς και υποχρεώσεις, και όπου ο κίνδυνος αποκάλυψης του κρησφύγετού του ήταν μειωμένος. Βλέπαμε ολοένα και περισσότερες ομοιότητες στο σχέδιό του με εκείνο της φυγής του επικεφαλής της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμη Σώρρα που είχε συλληφθεί, ύστερα από 14 μήνες αναζήτησης, τον Ιούνιο του 2018 σε υπόγειο στον Αλιμο φιλοξενούμενος από φανατικό οπαδό του. Καταλήξαμε ότι τον φιλοξενούσε η 52χρονη Ουκρανή στην κατοικία της οδού 28ης Οκτωβρίου στου Ζωγράφου – σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σπίτι του στο Παπάγου – λόγω του γεγονότος ότι είχε προσωπικές επαφές μαζί του προ τριετίας. Καθώς και γιατί η ίδια γυναίκα είχε επαφή με ακροδεξιό που ξέραμε ότι υποβοηθούσε τον Χρήστο Παππά. Είναι προφανές ότι την επέλεξε λόγω της παλιάς γνωριμίας τους αλλά και γιατί η Ουκρανή είχε αποστασιοποιηθεί πλέον από τον Ηλία Κασιδιάρη που ήταν εσωτερικός αντίπαλος του Χρήστου Παππά και με το κόμμα του οποίου είχε κατέβει υποψήφια σε δημοτικές εκλογές. Πλέον ερευνούμε δύο μικρά κινητά και έναν υπολογιστή που βρέθηκαν στο σπίτι στου Ζωγράφου. Επιπλέον ερευνούμε δεδομένα ότι το πρώην ηγετικό μέλος του ακροδεξιού μορφώματος σχεδίαζε με τη βοήθεια οικείου του να φύγει για Ιταλία και να φιλοξενηθεί από φιλοναζιστές στη γειτονική χώρα…».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» υπηρεσιακός παράγοντας της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολούθησε την πολύμηνη έρευνα για τον εντοπισμό του 60χρονου πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Σε μια έρευνα που, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «όσο απλό ήταν το σχέδιο φυγής του Χρήστου Παππά τόσο δύσκολο ήταν η ανακάλυψή του και ο εντοπισμός του».

Χρήστος Παππάς: Ετσι βρέθηκε στου Ζωγράφου – Η έρευνα σε 500 καταλύματα και το σχέδιο φυγής για Ιταλία

 

Ψευδής «κινητικότητα»

Ο 60χρονος, ο οποίος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ακροδεξιού κόμματος, φέρεται επισήμως να είχε εξαφανιστεί και αναζητούνταν από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τού επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άρχισε η διαδικασία σύλληψης των μελών της. Ωστόσο τότε έγινε γνωστό ότι ο υπαρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος είχε εξαφανιστεί… προ πολλού, αφού κανένας αστυνομικός δεν τον είχε δει να κινείται στην περιοχή του Παπάγου που ήταν το σπίτι του.

Εκ των υστέρων έχει διαπιστωθεί λοιπόν ότι ο πρώην βουλευτής είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του την 1η Οκτωβρίου στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου όπου έδωσε παρών στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Μάλιστα είχε αφήσει στο σπίτι του το κινητό τηλέφωνό του – αυτό με το οποίο επικοινωνούσε κυρίως με συγγενείς, συνεργάτες κ.λπ. – το οποίο καλείτο χωρίς απόκριση προκειμένου να δείξει ψευδή «κινητικότητα» επικοινωνιών, την ίδια ώρα που είχε καταλήξει στο σπίτι της Ουκρανής στον… γειτονικό Ζωγράφου.

Με την «εις άτοπον απαγωγή» έσφιγγε ο κλοιός

Αρχικά στο «στόχαστρο» μπήκαν περίπου 5-6 άτομα – κυρίως υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ή γνωστοί του Χρ. Παππά που διεκπεραίωναν τις συνεννοήσεις του για θέματα του δικαστηρίου της οργάνωσης (όπου δεν εμφανιζόταν) ή άλλες προσωπικές εκκρεμότητες. Επιπλέον εκτενής έλεγχος γινόταν σε συναλλαγές συγγενικών προσώπων ή στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης όπου είχαν εμφανισθεί ορισμένες ύποπτες εκροές χρημάτων, χωρίς και πάλι επιβεβαίωση. Καθότι και σε αυτή την περίπτωση η πραγματικότητα ήταν πολύ απλή. Για τη διαβίωση του πρώην υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης χρειάζονταν μόνο 150-200 ευρώ μηνιαίως για τα επιπλέον ψώνια στο σουπερμάρκετ από την 52χρονη ουκρανή φίλη του. Ακόμη έχει ερευνηθεί αν μπορεί να ίσχυε το… δημοφιλές «σενάριο» για παραμονή του σε μοναστήρι του Αγίου Ορους ή της Σερβίας, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο για διαμονή σε πόλεις της Γερμανίας, της Σερβίας, του Βελγίου, και άλλων χωρών όπου είχε συγγενικά πρόσωπα, προσωπικούς φίλους ή δραστήρια μέλη της Χρυσής Αυγής που είχαν δημιουργήσει πυρήνες της οργάνωσης. Επιπλέον είχαν ερευνηθεί και άλλες, πιο ακραίες εκδοχές για φυγή του – άγνωστο πώς – στη Νότια Αμερική, στην Απω Ανατολή κ.λπ.
Στις 20 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του. Κι αυτό όχι γιατί υπήρχε έστω μία σαφής ένδειξη ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό (ίσως με φορτηγό όχημα που έχει κινηθεί προς Ιταλία, βόρεια σύνορά μας κ.λπ.). Κύριος στόχος αυτής της ενέργειας ήταν να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ο Χρήστος Παππάς να απευθυνόταν σε μια ξένη κρατική υπηρεσία ή να νοσηλευόταν σε νοσοκομείο σε άλλη χώρα (ίσως και για COVID-19) και να μη γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο, επειδή δεν υπάρχει διεθνής αναζήτησή του.
Ομως τον τελευταίο καιρό οι αστυνομικοί έκλειναν με την «εις άτοπον απαγωγή» τον κλοιό γύρω από τον καταζητούμενο Χρήστο Παππά, προκειμένου να εντοπίσουν το πρόσωπο-κλειδί που τον υπέθαλπε, πιθανόν «χαμένο» μέσα στην πρωτεύουσα. Θυμίζοντας εκτός των άλλων την περίπτωση της εξαφάνισης του καταζητούμενου Ηλία Μαζαράκη, που κατηγορούνταν από το 1998 για διπλή ανθρωποκτονία. Κι ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι είχε διαφύγει στη Βενεζουέλα, στην Ολλανδία ή αλλού, τελικώς βρέθηκε στα τέλη του 2020 σε διαμέρισμα στη Ν. Σμύρνη όπου περνούσε απαρατήρητος.

 

Βασίλης Λαμπρόπουλος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια