Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΑΣΥ: Εναρμόνιση του Ν.4808/2021 για την άδεια πατρότητας και στο αστυνομικό προσωπικό


Έγγραφο τής ΠΟΑΣΥ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Προσφάτως ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων ο Νόμος 4808/2021 (ΦΕΚ Α' 101/19-06-2021) «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις».

Ειδικότερα, βάσει των άρθρων 24, 25, 26 και 27:

Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται: είτε α) να χορηγείται δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε β) να χορηγείται μετά την ημερομηνία γέννησης. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως οκτώ (8) ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Επειδή πρόκειται για μια θετική ρύθμιση που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να προβούν στις επιβαλλόμενες εκτελεστικές πράξεις του νόμου, έτσι ώστε να τύχει αυτή άμεσης εφαρμογής και από το αστυνομικό προσωπικό.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου η θετική αυτή ρύθμιση να μη χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

 









Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με το νέο βαθμολογιο τι γίνεται βρε παλικάρια; Ακόμα μαγειρεύεται ή διαφήμιση για το τίποτα;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Διαφημιση μαλλον...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επειδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νομό πελλας περνουν επίδομα παραμεθορίου εδώ και χρόνια καί πρόκειται για μια θετική ρύθμιση που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν άμεσα να προβούν στις επιβαλλόμενες εκτελεστικές πράξεις του νόμου, έτσι ώστε να τύχει αυτή άμεσης εφαρμογής και από το αστυνομικό προσωπικό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άσε το βαθμολόγιο ρε συνάδελφε. Εδώ γενναμε λέμε και θέλουμε 14 μέρες άδεια. Τι να τις κάνω τις 3?! Πάλι δεν θα προλάβουμε....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άντε πάλι με την Πέλλα δουλειά ρεεεεε
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θεός ρε. Σε κάθε άρθρο σχόλιο για το παραμεθόριο επίδομα της Πέλλας. Παραμεθόριο και στην Αθήνα να τελειώνουμε.