Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίλογος στη δίκη των 37 για εκβιασμούς επιχειρηματιών


Η δίκη με τους 37 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρεις ομάδες εκβιαστών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019. Στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα, ένας από τους κατηγορουμένους, γνωστός με το ψευδώνυμο «Μαύρος» δολοφονήθηκε στην Ηλιούπολη. Ενας δεύτερος, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος, δέχτηκε πέρυσι το καλοκαίρι ένοπλη επίθεση στη Βάρη. Αν και βαριά τραυματίας κατάφερε να επιζήσει, με τους αστυνομικούς να αποδίδουν τα δύο περιστατικά στον πόλεμο ανάμεσα στα μέλη της Greek Mafia. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται την 20ή Ιουλίου, δυόμισι χρόνια μετά. 

Αφετηρία της υπόθεσης υπήρξε έρευνα που διεξήγαγε το 2015 το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Επειτα από πολύμηνες τηλεφωνικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις υπόπτων, τα στελέχη της υπηρεσίας σχημάτισαν δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση και άλλα αδικήματα εις βάρος δεκάδων υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους και αστυνομικοί. Φέρονται να συγκροτούσαν τρεις διαφορετικές ομάδες μπράβων, που εισέπρατταν χρήματα για «προστασία» από εκατοντάδες καταστήματα του λεκανοπεδίου. Υπάρχουν ακόμα υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και σε ξυλοδαρμούς αθλητικών παραγόντων.  

Η δικογραφία και κατά συνέπεια το παραπεμπτικό βούλευμα στηρίζεται σε παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων των κατηγορουμένων, με τους συνηγόρους υπεράσπισης πάντως να τονίζουν ότι από την έρευνα και τη μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που ακολούθησε δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις αποδιδόμενες κατηγορίες. «Από τους 150 καταστηματάρχες που κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας κανείς δεν κατέθεσε ότι υπέστη βίαιη συμπεριφορά», δήλωσε στην «Κ» ένας από τους συνηγόρους, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. 

Πράγματι, από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι μόλις ένας ιδιοκτήτης καταστήματος κατέθεσε ενόρκως στην ΕΛ.ΑΣ., αναγνωρίζοντας σε φωτογραφίες, τα άτομα που του ζητούσαν χρήματα για «προστασία». «Ενα βράδυ ήλθαν επτά άτομα στο μαγαζί μου και μου είπαν ότι προστάτευαν την περιοχή και θα έπρεπε να προστατεύουν κι εμένα αντί του ποσού των 500 ευρώ μηνιαίως. Τους είπα ότι δεν χρειάζομαι προστασία, εκείνοι όμως έρχονταν συνέχεια στο μαγαζί – περίπου τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα. Φοβήθηκα και αναγκάστηκα να τους δίνω 150 ευρώ τον μήνα», είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας. 

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες δήλωσαν άγνοια, όπως συνέβη στην περίπτωση καταστήματος στον Βύρωνα, που ενώ οι αστυνομικοί κατέγραψαν επικοινωνίες και επισκέψεις των μπράβων στο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης του κατέθεσε αργότερα ότι «δεν έχει έρθει κανείς ποτέ στο μαγαζί μου να μου παρέχει προστασία. Από τους κατηγορουμένους, τα ονόματα των οποίων μου αναφέρετε, δεν γνωρίζω κανέναν». 

Στις 886 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος αναφέρεται ότι ορισμένοι από τους κατηγορουμένους συμμετείχαν σε ξυλοδαρμούς αθλητικών παραγόντων και ειδικότερα στη βίαιη επίθεση κατά του προέδρου συλλόγου, προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα αθλητικής αναμέτρησης. Για το συμβάν, μέλος του Δ.Σ. ομάδας καλαθοσφαίρισης δήλωσε στους αστυνομικούς του τμήματος Εκβιαστών ότι τον προσέγγισαν δύο «φουσκωτοί», οι οποίοι –ούτε λίγο ούτε πολύ– του πρότειναν να επιτίθενται και να τρομοκρατούν τα μέλη των αντίπαλων αποστολών, ούτως ώστε η ομάδα του να κερδίζει τους αγώνες. Η συγκεκριμένη μέθοδος, του είπαν, ονομάζεται «τραμπούκο». 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περιεχόμενο ηχογραφημένων συνομιλιών που έγιναν τον Αύγουστο του 2015. Προκύπτει απ’ αυτές ότι τα μέλη της μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κοκαΐνης, καθώς και ότι άγνωστα άτομα είχαν μπει στο κρησφύγετό τους και είχαν σκορπίσει τα ναρκωτικά στο πάτωμα. «Εχουν χύσει την κόκα κάτω εδώ, όλη. Δεν την πήρανε» ακούγεται να λέει ο ένας απ’ αυτούς προς τον φερόμενο ως αρχηγό, με τον τελευταίο να τους ζητά να «μαζέψουν όσο μπορούν για να έχουν όσο γίνεται μικρότερη ζημιά». 

Στα δικαστικά έγγραφα παρατίθενται τα ονόματα τριών αστυνομικών, που κατηγορούνται ότι βοηθούσαν το έργο των εκβιαστών. Ορισμένοι απ’ αυτούς μάλιστα υπηρετούσαν στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας απ’ αυτούς διέκοψε τη βάρδια του και έφυγε προσωρινά από την υπηρεσία του προκειμένου να επισκεφθεί μαζί με συγκατηγορούμενό του τον ιδιοκτήτη καφετέριας στο Γαλάτσι και –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– να του αποσπάσουν εκβιαστικά χρήματα για προστασία.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Ο φερόμενος ως αρχηγός της μιας από τις τρεις ομάδες εκβιαστών, εις βάρος του οποίου έγινε απόπειρα δολοφονίας πέρυσι το καλοκαίρι στη Βάρη, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η ΕΛ.ΑΣ. τον ενέπλεξε λόγω παλαιότερης κατηγορίας, για την οποία υπάρχει απαλλακτικό βούλευμα. Λέει ακόμα ότι δεν έχει σχέση με την προστασία καταστημάτων και πως ουδείς από τους επιχειρηματίες τον αναγνωρίζει. Ο συγκατηγορούμενός του, γνωστός με το ψευδώνυμο «Μαύρος», που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων τον Δεκέμβριο στην Ηλιούπολη, είχε ισχυριστεί απολογούμενος ότι εργαζόταν στις δημόσιες σχέσεις καταστημάτων και ότι ουδεμία σχέση είχε με εκβιασμούς. Σε μια από τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές του συνομιλίες, ο «Μαύρος» κάνει αναφορά στον Γιώργο Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο. Ακούγεται να λέει απευθυνόμενος στον ιεραρχικά ανώτερό του, ότι ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει στην αστυνομία έναν άγνωστο έως τότε τηλεφωνικό αριθμό, που χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες, βοηθώντας τις διωκτικές αρχές να φτάσουν στα ίχνη τους. Ο ισχυρισμός διαψεύδεται κατηγορηματικά από τα στελέχη της Ασφάλειας. 

 

Γιάννης Σουλιώτης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια