Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στοιχεία-σοκ για τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων: Τριπλασιάστηκαν οι κλήσεις από το 2019


Τριπλασιασμός κλήσεων-καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων παρατηρείται από το 2019 έως και σήμερα, σε μια κοινωνία που ακόμα δεν μπορεί να «σπάσει» τη σιωπή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ

Ολοένα και συχνότερα χρησιμοποιείται η λέξη «αποτροπιασμός» για την περιγραφή της θλιβερής επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων με τις αποκαλύψεις εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, με θύματα ανηλίκους. Η κοινωνία συγκλονισμένη ακούει για εγκλήματα όπως το πρόσφατο παράδειγμα της 18χρονης κοπέλας από την Ηλιούπολη που τη βίαζε ο πατέρας της από τα 11 της χρόνια και τον τελευταίο μήνα έπεσε θύμα 39χρονου αστυνομικού, ο οποίος την κρατούσε αιχμάλωτη και την εξέδιδε.

Εγκλήματα με το θύμα να αδυνατεί να «σπάσει τη σιωπή του», με όσους γνωρίζουν, γείτονες, περαστικούς, φίλους, ακόμη και συγγενείς να μη μιλούν και που δοκιμάζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα από τις ποινές-«χάδια» των θυτών. Και σε μια κοινωνία που τείνει να αντιστρέφει τους ρόλους του θύματος και του θύτη, ο Γολγοθάς για την ψυχική και σωματική αποκατάσταση των θυμάτων γιγαντώνεται και χρήζει χρόνιας ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη αυτών των περιστατικών έπαιξε το σημαντικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού, καθώς και η Εθνική Γραμμή SOS 1056, που από το 1995 έχει στηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ένας Οργανισμός που όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο έμπειρος ψυχολόγος, Αιμίλιος Παλάτος, συνδράμει στο να «σπάσουμε τη σιωπή και να βρούμε το θάρρος να μιλήσουμε». Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται τριπλάσια αύξηση στις κλήσεις και στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα ποσοστά εξακολουθούν να παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς. «Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και να βρει θάρρος ο κόσμος να μιλήσει για τα συγκεκριμένα θέματα». Με αυτά τα λόγια ο ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού στην Εθνική Γραμμή SOS 1056, μιλά στο ThessToday.gr για τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, για τους λόγους που αυξήθηκε το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για τον ρόλο των εργαζομένων του Οργανισμού.

«Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι ένα θέμα το οποίο παραμένει μυστικό, έχει αποσιωπηθεί και ο κόσμος δεν έχει βρει το θάρρος να το συζητά. Κι εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος, του Χαμόγελου του Παιδιού και των Εθνικών Γραμμών Τηλεφώνων που απευθύνονται σε ανήλικα παιδιά: να είμαστε διαθέσιμοι 24 / 7 και 365 μέρες τον χρόνο να δεχτούμε μια καταγγελία από κάποιον πολίτη που αφορά σεξουαλική κακοποίηση-βία- παρενόχληση ανήλικου παιδιού, να δεχθούμε και τα ίδια παιδιά που έχουν υποστεί ένα τέτοιο φαινόμενο ή έχουν υπόνοιες για κάτι που τα προβληματίζει. Είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, να τους δώσουμε διαθέσιμες επιλογές, να τους κατευθύνουμε πώς θα μείνουν ασφαλή, ενώ οι ψυχολόγοι μας στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους όταν η κακοποίηση δεν προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Παλάτος.

«Ποτέ ένας άνθρωπος που δέχεται σεξουαλική κακοποίηση δεν μπορεί να φταίει ο ίδιος»

Σχετικά με το γεγονός ότι μερίδα της σύγχρονης κοινωνίας της χώρας συνηθίζει να μετατρέπει τα θύματα σε θύτες, ο έμπειρος ψυχολόγος απαντά: «Ποτέ ένας άνθρωπος που δέχεται σεξουαλική κακοποίηση δεν μπορεί να φταίει ο ίδιος, ίσα-ίσα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν οι ανήλικοι», σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Δεν είναι φυσιολογικό και δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».

Ερωτηθείς για το αν η πανδημία αύξησε τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ο ψυχολόγος επεσήμανε χαρακτηριστικά τους δύο άξονες που παρατηρήθηκαν από το Χαμόγελο του Παιδιού. «Πρώτος άξονας οι οικογένειες που κερδίζουν, αξιοποιούν τον χρόνο και έρχονται κοντά μεταξύ τους. Ο δεύτερος άξονας είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση την οποία δείχνει ο εγκλεισμός. Η συνεχόμενη τριβή ανέδειξε τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν πριν την πανδημία».

Η επιρροή του internet σε ανήλικους αύξησε τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης στην καραντίνα

Ο ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού στην Εθνική Γραμμή SOS 1056 στάθηκε στον ρόλο του διαδικτύου κατά την περίοδο της καραντίνας που αύξησε το φαινόμενο σεξουαλικής βίας. «Από εκεί που ως γονείς απαγορεύαμε τα παιδιά μας να είναι πολύ ώρα στο διαδίκτυο, όλο αυτό κατέρρευσε και η ζωή μας μεταφέρθηκε στο ίντερνετ», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η έκθεσή τους τα κατέστησε εκτεθειμένα σε κινδύνους και για σεξουαλική κακοποίηση. Ήταν πολύ πιο εύκολο να συναντήσουν θύτη μέσω του διαδικτύου, να κλείσουν ραντεβού μέσω ίντερνετ, με τις συνέπειες να είναι… κατανοητές».

Πώς προστατεύονται οι καταγγέλλοντες μετά την αναφορά του περιστατικού

Το Χαμόγελο του Παιδιού για την προστασία ανηλίκων ή μαρτύρων σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας και κακοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Παλάτο κινείται σε διπλή βάση: η απολύτως έμπιστη γραμμή στην οποία λειτουργεί το SOS 1056, δέχεται ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες και δεν διαρρέει καμία πληροφορία, ενώ ταυτοχρόνως στηρίζει ψυχολογικά τα θύματα με έμπειρους ψυχολόγους. «Στεκόμαστε πολύ έντονα σε αυτό, είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες όταν έχουμε να κάνουμε με ένα τόσο δύσκολο βίωμα για να προστατεύσουμε και τον άνθρωπο που θα το μοιραστεί και το θύμα που έχει βιώσει μια τόσο δύσκολη εμπειρία. Σκοπός μας είναι να αποφύγουμε την επαναβίωση του περιστατικού», υπογράμμισε ο Αιμίλιος Παλάτος.

Οι τρεις άξονες που κινείται το Χαμόγελο του Παιδιού

Σύμφωνα με τον έμπειρο ψυχολόγο το Χαμόγελο του Παιδιού κινείται πάντα σε τρεις άξονες: πρόληψη, παρέμβαση, θεραπεία. «Μακάρι να προλαμβάναμε τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης προτού σημειωθούν. Γι’ αυτό τον λόγο καθημερινά ενημερώνουμε με καμπάνιες για την προστασία σε παιδιά και γονείς, με πιο πρόσφατη την καμπάνια “Μένει Μυστικό”», τόνισε ο ίδιος.

Για τον δεύτερο άξονα της παρέμβασης, ο κ. Παλάτος επανέλαβε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την εθνική γραμμή SOS 1056 και το τσατ 1056 στο οποίο ο οποιοσδήποτε πολίτης όλη τη μέρα και όλο τον χρόνο μπορεί να καλέσει ή να στείλει μήνυμα και να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. Είμαστε πάντα εκεί». Για τον τρίτο άξονα, ο ψυχολόγος αναφέρει τη θεραπεία ως «διαδικασία όταν εκτεθεί το θύμα μετά την κακοποίηση». Όπως εξήγησε ο ίδιος, η θεραπεία αποτελεί προστασία του θύματος από δευτερογενή θυματοποίηση και το βοηθά να συνδεθεί με φορείς και υπηρεσίες που μπορεί να τον υποστηρίξουν σε συνδυασμό με το Χαμόγελο του Παιδιού, με στόχο να επανέλθει στη φυσιολογική του ρουτίνα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Αιμίλιος Παλάτος επανέλαβε τη σημαντικότητα του να «σπάσουμε τη σιωπή», υπογραμμίζοντας με έμφαση στο ThessToday.gr ότι «πραγματικά είναι ο τρόπος να προλάβουμε, να προστατεύσουμε και να θέσουμε τα εκτεθειμένα αυτά παιδιά σε ασφαλή συνθήκη».

thesstoday.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια